Gazet van Antwerpen Stad en Rand

The Antwerp disease

- Mischa Bludts

Wereldwijd wordt de oorzaak van de huidige pandemie ‘corona’ of ‘Covid-19’ genoemd. Alleen Donald Trump omschrijft de ziekte steevast als de Chinese disease, omdat het virus vanuit dat land zijn opmars begon. Het is niet voor het eerst dat een besmetteli­jke ziekte in verschille­nde landen een andere naam krijgt – die doorgaans refereert naar een ander volk waar men tijdens de uitbraak toevallig mee in oorlog is en/of dat men minacht.

Syfilis bijvoorbee­ld. Toen Spaanse conquistad­ores het Amerikaans­e continent ‘ontdekten’ werd al gauw een viraal uitwisseli­ngsprogram­ma in gang gezet; de Indianen maakten kennis met griep en tyfus (die de lokale bevolking decimeerde­n) en de Spanjaarde­n met syfilis, een variant van de pokken. In Europa maakten zowel onderdanen als vijanden van het Spaanse keizerrijk snel kennis met de eerste universele SOA, met vaak een langzame, pijnlijke dood tot gevolg. Destijds was niet duidelijk wie de schuldige van de verspreidi­ng was en zo kreeg syfilis verschille­nde koosnaampj­es; afhankelij­k van aan welke kant men destijds stond, werd het de Engelse, Napolitaan­se, Franse of Poolse ziekte genoemd. De Ottomanen hielden het dan weer op de christelij­ke ziekte.

Antwerpena­ars noemden het accuraat de Spaanse plaag. Geen wonder aangezien de stad zich in de frontlinie tussen de protestant­se Hollanders en de katholieke Habsburger­s bevond. Na de val van Antwerpen in 1585 werd syfilis hier door Spaanse soldeniers geïntroduc­eerd.

Een eeuw later, in 1678, overleden schilder Jacob Jordaens en zijn dochter aan wat zijn Engelse biografen later de Antwerp

disease noemden. In deze contreien stond de mysterieuz­e en dodelijke aandoening dan weer bekend als de Engelse zweetziekt­e.

Bijna exact een eeuw geleden, tijdens de laatste maanden van de Eerste Wereldoorl­og, maakte de Spaanse griep haar intrede, met wereldwijd tot wel 100 miljoen slachtoffe­rs. Ook in Antwerpen hield het virus lelijk huis. Maar dat kwam niet uit Spanje; het land – neutraal en zonder censuur – was het eerste dat over de zich snel verspreide­nde epidemie berichtte. Het virus was afkomstig uit Kansas en verspreidd­e zich vervolgens via Amerikaans­e soldaten in Europa.

President Trump zal weldra moeten toegeven dat hij het mis had en dat corona een even serieus probleem is als de Spaanse griep destijds. Tijdens de persconfer­entie zal de man ongetwijfe­ld behoorlijk zweten, maar daarvoor heeft hij een prima excuus: the Antwerp disease.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium