Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We helpen onze omgeving graag”

Scouts leveren voedselpak­ketten Welzijnssc­hakel aan huis

- ANDREAS ROTTY

De voedselbed­eling van de Hobokense Welzijnssc­hakel kan tijdens de coronacris­is niet doorgaan in Kasteel Broydenbor­g. De hulpbehoev­ende gezinnen krijgen toch wat ze nodig hebben dankzij Scouting Hoboken en Scouts Zaoeja, die leveringen aan huis doen.

Normaal kunnen mensen die moeilijk rondkomen een voedselpak­ket ophalen bij de Welzijnssc­hakel in Kasteel Broydenbor­gh. Maar tijdens de coronacris­is is het niet opportuun om veel mensen

samen te brengen in een ruimte, zeker ook omdat de vrijwillig­ersgroep van de Welzijnssc­hakel voornameli­jk uit zestigplus­sers bestaat. Ze hebben deze week voedselpak­ketten samengeste­ld en telefonisc­h een uur afgesproke­n met de hulpbehoev­enden. Maar voor de leveringen vonden ze jeugdigere vrijwillig­ers.

“We zagen een oproep van de scouts dat ze zich wilden engageren en hebben hen gecontacte­erd. De ene scouts heeft de andere dan gecontacte­erd”, vertelt Ingrid

Geldhof (57) van Welzijnssc­hakel. “Het gaat heel vlot. Zonder de scouts was het niet gelukt onze voedselbed­eling te organisere­n, zeker niet zo snel. Hoedje af, we zijn hen erg dankbaar. ” Vrijdag zijn al veertig pakketten met elk vijftien tot twintig producten geleverd. Daarin zit bijvoorbee­ld melk, spuitwater, rijst, brood, pasta, conserven groenten, visconserv­en, soep, chocolade. De scouts hebben het wek onderling verdeeld in shiften van drie uur. Per duo, vaak zussen en broers, zijn ze met de auto of de

bakfiets langs enkele adressen in Hoboken gereden. Daar belden ze aan om het pak op een afstand neer te zetten.

Thuis

“Van onze leiding zitten de meesten gewoon thuis”, vertelt Inne Vangenecht­en (22), groepsleid­ster van Scouting Hoboken die ook een shift draaide. “Ze hebben wat les via de computer of kunnen momenteel niet werken. Je kan wel eens gaan wandelen, maar dat is niet echt nuttig. Normaal kunnen we ons in het weekDie end op samenkomst­en inzetten voor de kinderen. We helpen onze omgeving dus graag. Er waren vijftien vrijwillig­ers in onze leiding, het dubbele van wat nodig was.”

“Het was eigenlijk heel plezant”, vertelt Bent Bekkers (20) van Scouts Zaoeja na de shift. “Het kon zeker geen kwaad eens buiten te komen voor een sociale activiteit. De mensen waren ons zeer dankbaar. We hebben vooral aan grote gezinnen geleverd. Bijvoorbee­ld aan een alleenstaa­nde moeder met vier kleine kinderen. kan eigenlijk moeilijk naar de winkel omdat ze die moeilijk allemaal kan meenemen.” Voedselbed­eling is zeker nu erg belangrijk, vindt Ingrid van de Welzijnssc­hakel. “In de winkels liggen vaak enkel nog merkproduc­ten omdat de goedkope opgekocht zijn”, zegt ze. “Veel mensen zijn ook tijdelijk werkloos. Ik verwacht dat het aantal hulpbehoev­enden zal tijdens en na de coronacris­is erg hoog liggen.” De Hobokense scoutsgroe­pen staan in ieder geval paraat.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Inne Vangenecht­en (22) en Hazel Van Hove (19) van Scouting Hoboken bereiden een ronde met de bakfiets voor aan de lokalen van de Welzijnssc­hakel op Kasteel Broydenbor­g.
FOTO DIRK KERSTENS Inne Vangenecht­en (22) en Hazel Van Hove (19) van Scouting Hoboken bereiden een ronde met de bakfiets voor aan de lokalen van de Welzijnssc­hakel op Kasteel Broydenbor­g.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Zus en broer Marieke (22) en Bent (20) Beckers halen een pakket op. “Kan zeker geen kwaad eens buiten te komen voor een sociale activiteit.”
FOTO DIRK KERSTENS Zus en broer Marieke (22) en Bent (20) Beckers halen een pakket op. “Kan zeker geen kwaad eens buiten te komen voor een sociale activiteit.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium