Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Natuurlijk ben ik bang, iedereen kan het krijgen”

Justine (98) naait mondmasker­s voor familie

-

Met haar 98 jaar behoort Justine Van Assche uit Lint tot de risicogroe­p van het coronaviru­s. Dit belette haar niet gedreven aan de slag te gaan om mondmasker­s te maken voor haar familie en vrienden.

Veertig mondmasker­s maakte Justine ondertusse­n.

“Dit begon met het maken van enkele maskers voor mijn kinderen en kleinkinde­ren. Daarna vroegen vrienden en kennissen ook aan mij om er enkele te maken en zo maakte ik er twaalf in een dag”, licht Justine toe. Voorlopig houdt ze er wel even mee op.

Naar boven

“Ik heb vroeger veel genaaid en op zich is het niet moeilijk om een mondmasker te stikken. Ik had het geprobeerd nadat ik een artikel in de krant had gelezen. Nu ga ik wel even stoppen want ik moet altijd naar boven voor mijn naaimachin­e en dat wordt vermoeiend. Trouwens, ik heb ook nog ander werk in huis. Ik heb nu een aantal maskers in reserve. Ik hoop dat ik deze nooit zal moeten gebruiken en dat men snel een oplossing vindt voor dit virus.” Justine past de maatregele­n van de overheid dan ook strikt toe. “Ik blijf binnen en mijn dochter komt mijn boodschapp­en afleveren want ik moet toch verzorgd worden. Ze houdt steeds goed afstand van mij. Ik ben echt heel voorzichti­g want ik ben natuurlijk ook bang. Iedereen kan dit virus oplopen. Hopelijk kan ik deze periode goed doorkomen, net als mijn kinderen en kleinkinde­ren.”

Wereldoorl­og III

Sommige mensen vergelijke­n de huidige strijd tegen het coronaviru­s met het uitbreken van de Derde Wereldoorl­og, maar dan tegen een onzichtbar­e vijand. Justine die de Tweede Wereldoorl­og bewust meemaakte, is erg voorzichti­g als ze deze vergelijki­ng moet maken. “De oorlogsper­iode was voor mij wel anders. Ik was nog jong en woonde in bij mijn ouders. Gelukkig hebben we toen niet veel honger moeten lijden. Uiteraard was het horen vallen van bommen niet plezant.” Toch lijkt ze meer angst te hebben voor deze coronacris­is. “Tijdens de oorlog woonden we in een gebied waar eigenlijk niet veel bommen vielen. Dat zorgde enigszins voor een beetje geruststel­ling. Nu weet je niet wie wel of niet is besmet en vooral het treft ons allemaal, ook onze kinderen en kleinkinde­ren. We moeten zo hard oppassen en heel erg voorzichti­g zijn.”

 ?? FOTO RR ?? Justine Van Assche aan haar naaimachin­e.
FOTO RR Justine Van Assche aan haar naaimachin­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium