Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kunstenaar schenkt opbrengst beeldje aan ‘mensenzorg­ers’

François Blommaerts roept op om voorbeeld te volgen

- www.blom-art.com

“Ik ben onder de indruk van de inzet en de motivatie van alle mensen die nu werkzaam zijn in de zorg”, vertelt beeldend kunstenaar François Blommaerts uit Boechout. Uit dankbaarhe­id schenkt hij de opbrengst van een van zijn beeldjes aan ‘mensenzorg­ers’.

“In mijn omgeving ken ik aardig wat mensen die met mensenzorg bezig zijn”, zegt François Blommaerts. “Ze zetten allemaal hun kennis en wijsheid in om de medemens te helpen. Nu, met de uitbraak van het coronaviru­s, is het voor hen plotseling alle hens aan dek. Het lijkt wel een beroepsleg­er dat klaarstond om ons te helpen.”

Uniek

Blommaerts speelt al langer met het idee om de hartelijkh­eid van die mensen in beeld te brengen. “Ik heb in totaal twaalf beeldjes gemaakt. Allemaal uniek en verschille­nd. Van elk beeld is er maar één exemplaar.”

De Boechoutse kunstenaar wil een beeldje te koop aanbieden aan de hoogste bieder. “De opbrengst gaat naar de zorgsector. Ik wil het best persoonlij­k naar het UZA brengen.”

Symboliek

In het 26 centimeter hoge beeldje zit heel veel symboliek verwerkt. “Het figuurtje bestaat volledig uit een mantel met een hoofd. De mantel draagt aan de buitenkant kleine emblemen die verwijzen naar kennis. De binnenkant is belegd in bladgoud. Een knipoog naar de innerlijke warmte en bezieling van de zorgverlen­er voor de medemens.” Blommaerts vermoedt dat vele kunstenaar­s de huidige crisis en het gevoel van samenhorig­heid zullen vertalen of verwerken naar iets concreet. “Ik doe dan ook een oproep aan andere kunstenaar­s om mijn voorbeeld te volgen en de zorgsector op een of andere manier een hart onder de riem te steken.”

 ?? FOTO PATRICK VAN DYCK ?? François Blommaerts toont zijn kunstwerk.
FOTO PATRICK VAN DYCK François Blommaerts toont zijn kunstwerk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium