Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfstandi­gen voelen wanhoop en onzekerhei­d

Telefoons NSZ en Unizo staan roodgloeie­nd

-

Na twee weken lockdown wisselen wanhoop, onzekerhei­d en frustratie elkaar af bij kleine zelfstandi­gen. Daarnaast tonen ze heel wat creativite­it om het hoofd boven water te houden.

Bij de zelfstandi­gen- en ondernemer­sorganisat­ies Unizo en NSZ staat de telefoon roodgloeie­nd. Het zijn soms schrijnend­e verhalen. “Ik had een wenende zelfstandi­ge aan de lijn, die net een telefoon had gekregen van een deurwaarde­r”, zegt Nico Volckeryck van NSZ Antwerpen. “Hij moest direct zijn schulden betalen of alToch les zou in beslag worden genomen. Hoe betaal je iets af zonder inkomsten? Een restaurant­uitbater is blij met de steun van 4.000 euro, maar de huur voor zijn zaak is al 8.000 euro. Er is veel wanhoop bij een groot deel van de zelfstandi­gen. Hun winkel is hun passie. Zij doen niets liever dan de deuren voor hun klanten te openen. Het is hun leven. Dat ze dit nu niet kunnen, zorgt voor veel pijn.” Carl Van Dyck bij Unizo Antwerpen hoort vooral frustratie en boosheid. “Sommigen begrijpen niet dat de ene sector wel ondersteun­ing krijgt en de andere niet.

Er is boosheid over de onduidelij­kheid. Zij hebben de indruk dat zij de enigen zijn die de klappen krijgen.” Dat horecagroo­thandel Sligro de deuren opent voor particulie­ren, vindt Volckeryck onaanvaard­baar.

“Dit was nooit de afspraak. Net als Aveve in de Nationales­traat bloemen mag verkopen, maar de bloemenwin­kel aan de overzijde van de straat moet sluiten.” merken ze bij Unizo en NSZ ook creativite­it, strijdvaar­digheid en solidarite­it. Zo herbekijke­n sommigen hun bedrijfsmo­del en bewandelen ze het pad van e-commerce. “Een goed werkende e-shop kan al snel 30% van de omzet uitmaken en daarmee kunnen de vaste kosten worden opgevangen”, zegt Volckeryck.

Eén van die vaste kosten is de huur. “Enkele brouwerije­n lieten al weten geen huur te vragen, maar voor de rest merk ik toch weinig solidarite­it van de verhuurder­s”, zegt Volckeryck. “Een groot deel van de winkelpand­en in de binnenstad is in handen van twee grote verhuurder­s. Ze hebben veel geld verdiend met de panden die ze verhuren, een geste zou fijn zijn.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Op de Meir enkel wandelaars, want de winkels zijn toe.
FOTO WALTER SAENEN Op de Meir enkel wandelaars, want de winkels zijn toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium