Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ons modehart moet blijven kloppen”

Schotense winkeliers vragen huurbazen om mildheid

- JAN AUMAN

Winkels, restaurant­s, cafés zijn allemaal al twee weken dicht. De maatregel, die in het leven werd geroepen om corona af te remmen, wordt goed opgevolgd, ook al zien de middenstan­ders zwarte sneeuw. We trokken naar de Paalstraat in Schoten en de Mechelsest­eenweg in Kontich en legden ons oor te luisteren bij de handelaars.

De Paalstraat in Schoten bouwde de voorbije jaren een reputatie op als modehart van de Voorkempen. “Als we dat hart kloppend willen houden, zou enige mildheid en medeleven van onze huisbazen in deze barre tijden welgekomen zijn”, wil Sophie Ringoot, zaakvoerde­r van Imagine en Rosas een debat openen in naam van al haar even zwaar getroffen collega-winkeliers.

De Paalstraat oogt verlaten. Alleen voor de voedingswi­nkels De Kaaspoort en slagerij Willekens staan rijen met wachtende mensen. De stormloop op de nieuwe lente- en zomercolle­ctie in de vele modezaken blijft noodgedwon­gen uit. De winkel Imagin, die Sophie Ringoot zestien jaar geleden opende, hangt vol fleurige kleedjes, blouses en broeken in de tinten van 2020. Maar buiten enkele paspoppen heeft niemand er oog voor.

“80% van onze inkopen werd intussen geleverd. Winkel en magazijn zijn net groot genoeg om alles op te slaan. Ik hou m’n hart vast als straks de overige 20% er nog bij komt. Ik wil dat liever afzeggen, maar alles werd intussen betaald”, doet Sophie verslag vanuit haar winkel die ondanks de vrolijke opstelling tristesse uitstraalt. De rekeningen van de nieuwe collectie zijn lang niet de enige die Sophie de voorbije weken betaald heeft. “Mijn zes medewerker­s zijn technisch werkloos, maar de andere facturen blijven komen. Dat geldt ook voor de huur van mijn winkelpand­en. Wie bij de bank geleend heeft, kan kredietuit­stel krijgen, maar wat met die huurgelden? We kunnen nu al weken niks doen met onze winkel, maar moeten wel de volle pot betalen. Het zou mooi zijn indien er van de eigenaars enige vorm van medeleven of clementie komt. We zijn partners en zullen hopelijk nog lang samenwerke­n, als we dit doorkomen tenminste.” Ina Hamzai en Tom Wensel onderschri­jven de oproep van collega Sophie Ringoot. “Al mijn centjes zitten in deze winkel. Ik ben net verhuisd naar een pand in het

Ina Hamzai Nuova Era “Nuova Era betekent nieuw hoofdstuk. Ik hoop echt niet dat dit het laatste hoofdstuk wordt in mijn loopbaan als zelfstandi­g winkeluitb­ater.”

eerste duurdere deel van de Paalstraat”, vertelt Ina, die ironisch genoeg tot voor enkele jaren verpleegst­er was. “Nuova Era betekent nieuw hoofdstuk. Ik hoop echt niet dat dit het laatste hoofdstuk wordt in mijn loopbaan als zelfstandi­g winkeluitb­ater.” Tom Wensel en zijn echtgenote Evy Thys openden hun speciaalza­ak in kinderkled­ing Little Monkeys anderhalf jaar geleden. “Wij hebben nog geen buffer voor dit soort tegenslage­n. Het regent annulering­en van bestelling­en, terwijl wij de factuur van de gisteren toegekomen badpakjes voor kindjes meteen betaald hebben.”

Gebaar

Ook Ren Hesters, voorzitter van Winkelcent­rum Schoten, dat 130 leden telt in de kleinhande­l, gaat mee voorop in de overleving­sstrijd. “Met een failliete handelszaa­k schiet niemand wat op, ook de verhuurder niet. Want zoals de zaken er nu voorstaan, kan het dan nog lang duren alvorens dat pand opnieuw verhuurd zal geraken”, stelt Hesters. “Mevrouw Ringoot maar ook de uitbaters van vijf andere winkels die ik verhuur in Schoten, Brasschaat en Antwerpen, krijgen deze week een brief met mijn uitgestoke­n hand”, komt pandeigena­ar Joris Coekaerts alvast over de brug. “Zolang de verplichte sluiting voortduurt, verwacht ik geen huurgeld meer. Dat moet pas een maand na heropening opnieuw gestort worden. Vanaf dan kan ook de gespreide terugbetal­ing van de niet-betaalde huurgelden gebeuren. Als ik als relatief kleine speler op de immomarkt dit kan, dan moeten grotere groepen dit zeker ook kunnen.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Vier getroffen handelaars in de akelig lege Paalstraat: Tom Wensel (Little Monkeys), Ren Hesters (Winkelcent­rum Schoten), Sophie Ringoot (Imagin/Rosas) en Ina Hamzai (Nuova Era).
FOTO JAN AUMAN Vier getroffen handelaars in de akelig lege Paalstraat: Tom Wensel (Little Monkeys), Ren Hesters (Winkelcent­rum Schoten), Sophie Ringoot (Imagin/Rosas) en Ina Hamzai (Nuova Era).
 ??  ??
 ?? FOTO JAA ?? Sophie Ringoot voor de etalage van Imagin met de nieuwe collectie, waar jammer genoeg niemand bij kan.
FOTO JAA Sophie Ringoot voor de etalage van Imagin met de nieuwe collectie, waar jammer genoeg niemand bij kan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium