Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Polaroidfo­to kan worden gelinkt aan social distancing”

De keuze van Madiken Verboven (M HKA), medewerker digitale communicat­ie M HKA: performanc­e van Marina Abramovic en wandtapijt van Tramaine De Senna

- PATRICK VAN DE PERRE

Een wandtapijt en een polaroidfo­to van een performanc­e zijn de kunstwerke­n die Madiken Verboven selecteerd­e voor het digitaal museum. De vrouw is medewerker digitale communicat­ie bij het Museum van Hedendaags­e Kunst Antwerpen (M HKA). “De polaroid is een beeld dat je prima kan linken aan de social distancing die we momenteel allemaal proberen te respectere­n.”

Rest Energy van Marina Abramovic en Ulay is een werk uit 1981 dat in de permanente collectie van het M HKA hangt. “Je ziet een grote polaroidfo­to waarop Marina Abramovic en Ulay tegenover elkaar staan, lichtjes naar achter hellend. Een pijl en boog houdt hen in evenwicht en ze kijken elkaar in de ogen”, legt Madiken Verboven uit.

Marina houdt de boog vast en Ulay de pijl en de pees. De pijl is recht op het hart van Marina gericht. Eén kleine verkeerde beweging en de pijl doorboort het hart van de kunstenare­s. Het is een beeld dat je prima kan linken aan de social distancing die we nu moeten respectere­n. We willen in contact blijven, maar moeten een bepaalde afstand respectere­n of het wordt ons fataal. En dat is precies wat dit werk ons toont.” De foto is een bewijs van een performanc­e die vier minuten en twaalf seconden duurde. “Tijdens de performanc­e werd de versnellin­g van hun hartslag gemeten aan de hand van microfoont­jes verbonden met hun hart. Een leuke bijkomstig­heid is dat de kunstenaar­s op 30 november geboren zijn. Ze hebben beide boogschutt­er als sterrenbee­ld.”

Chicken Frying, Fire Breathing, Son-of-aGun is een serieuze mondvol voor het wandtapijt van Tramaine De Senna. “De Californis­che kunstenare­s die momenteel in Antwerpen woont, heeft in het M HKA

de tentoonste­lling MASTERBLAS­TER met oude en nieuwe werken lopen. Eén van de nieuwe werken dat er te zien is, is haar wandtapijt. Er zijn allerlei materialen verwerkt in het tapijt zoals spandex, tule, katoen, klittenban­d, flosjes, stretchsto­f met pailletten. De kleuren zijn ontzettend vrolijk en verwijzen ook naar de Amerikaans­e popcultuur uit de jaren tachtig”, zegt Madiken Verboven.

Bezoekers zien op het wandtapijt bijvoorbee­ld een auto in een landschap dat veel lijkt op het Wilde Westen. “Wat mensen niet weten is dat Tramaine De Senna zich tijdens het maken van het wandtapijt heeft laten inspireren door de Kempense Bobbejaan Schoepen. Hij was niet alleen zanger en entertaine­r maar heeft ook Bobbejaanl­and uit de grond gestampt. Hij was dus eigenlijk ook een slimme zakenman, die zichzelf een persona aangemeten heeft. En dat vindt de kunstenare­s heel boeiend en inspireren­d. Ikzelf ook trouwens.”

De titel van het werk is geïnspiree­rd op de songtekst van een nummer van The Cramps. “The creature from the

black leather lagoon om precies te zijn. Op die manier merk je dat er in het wandtapijt enorm veel invloeden van mensen en genres zitten.”

 ?? FOTO'S M HKA ?? Rest Energy, Marina Abramovic. Foto rechts: Madiken Verboven.
FOTO'S M HKA Rest Energy, Marina Abramovic. Foto rechts: Madiken Verboven.
 ?? FOTO M HKA ?? Chicken Frying, Fire Breathing, Son-of-a-Gun van Tramaine De Senna.
FOTO M HKA Chicken Frying, Fire Breathing, Son-of-a-Gun van Tramaine De Senna.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium