Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe adviezen zetten Isvag en coalitie onder druk

Nieuwe verbrandin­gsoven in Wilrijk of goedkopere en efficiënte­re installati­e in havengebie­d?

- Analyse van onze redacteur SACHA VAN WIELE

De adviezen van het Vlaams Energieage­ntschap (VEA) en de afvalstoff­enmaatscha­ppij OVAM zetten de plannen van Isvag om een nieuwe installati­e voor afvalverwe­rking te bouwen in Wilrijk op de helling. Ook politiek zet het de verhouding­en tussen coalitiepa­rtners N-VA en sp.a op scherp.

Door interne onenigheid gaf het Antwerpse schepencol­lege donderdag geen advies over de vergunning­saanvraag voor een nieuwe Isvag-oven. Ondertusse­n zijn er twee adviezen van VEA en OVAM die het standpunt van sp.a over de nieuw installati­e lijken te ondersteun­en.

OVAM geeft een gunstig advies, maar koppelt er twee voorwaarde­n aan vast. De afvalstoff­enmaatscha­ppij ziet geen noodzaak van een installati­e met een capaciteit van 190.000 ton afval. Als Isvag toch zo’n installati­e zou bouwen, dan moet het afval aantrekken van buiten het huidige verwerking­sgebied. Dat zou leiden tot meer vrachtverv­oer naar de Isvag-site. Bovendien zouden de Isvag-statuten dit niet toelaten, maar dat kon Isvag-voorzitter Kristof Bossuyt (N-VA) vrijdag niet bevestigen of ontkennen.

Energie recuperere­n

De tweede voorwaarde van OVAM heeft te maken met het zo efficiënt mogelijk recuperere­n van energie uit het afval. De afvalstoff­enmaatscha­ppij is niet overtuigd dat dit het geval is bij de nieuwe Isvag-oven. Daarbij verwijst het naar de Request For Informatio­n (RFI) die de stad Antwerpen liet uitvoeren. Daaruit blijkt dat er alternatie­ven zijn die wat energie betreft beter renderen. Voor dit luik zou OVAM dan het advies van VEA volgen.

En dat advies van VEA is negatief. De vergunning­saanvraag zou te summier zijn en niet voldoen aan het ministerie­el besluit. In dit advies wordt ook naar de conclusies van het RFI verwezen rond energie uit afval.

Bossuyt blijft geloven in het project van Isvag. “Alle adviezen zijn ook nog niet binnen. De procedure moet zijn verloop kennen”, zegt de Isvag-voorzitter.

“Woordbreuk”

Terwijl Aartselaar met N-VAburgemee­ster Sophie De Wit een negatief advies geeft aan de bouwplanne­n van Isvag, komt er vanuit Antwerpen geen advies. N-VA en sp.a vinden elkaar niet in dit dossier. De socialiste­n willen Isvag weg uit Wilrijk en zien de nieuwe afvalverwe­rkingsinst­allatie liever in de haven. N-VA vindt dit te riskant en kiest voor de zekerheid van Isvag in Wilrijk.

Bij sp.a begrijpen ze dit N-VAstandpun­t niet, zeker nu er na de RFI ook de adviezen zijn van VEA en OVAM. Voor sommigen binnen sp.a is Isvag een breekpunt en verwijten ze N-VA “woordbreuk”. Alle voorwaarde­n in het bestuursak­koord zijn volgens sp.a vervult om niet verder te gaan met Isvag in Wilrijk.

Antwerps leefmilieu­schepen Tom Meeuws (sp.a) is voorzichti­g. “De klimaatwin­st met een installati­e in de haven is niet zomaar te negeren. Je mag binnen een coalitie van mening verschille­n zolang het bestuursak­koord maar wordt gerespecte­erd”, zegt Meeuws.

Antwerps schepen van Stads- en Buurtonder­houd Fons Duchateau (N-VA) zegt dat het dossier nu op Vlaamse niveau wordt behandeld. Binnen de dertig dagen geeft de gewestelij­ke omgevingsv­ergunnings­commissie een algemeen advies op basis van al de adviezen die zijn gegeven. Dan is het aan Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) om een beslissing te nemen.

Tom Meeuws (sp.a) Schepen van Leefmilieu “Je mag binnen een coalitie van mening verschille­n zolang het bestuursak­koord maar wordt gerespecte­erd.”

Kristof Bossuyt (N-VA) Voorzitter Isvag “Ik blijf geloven in ons project. Alle adviezen zijn nog niet binnen. De procedure moet zijn verloop kennen.”

 ?? FOTO RR ?? De Isvag-installati­e die er nu staat, verdwijnt sowieso.
FOTO RR De Isvag-installati­e die er nu staat, verdwijnt sowieso.
 ?? FOTO RR ?? Deze installati­e wil Isvag bouwen op de huidige locatie in Wilrijk.
FOTO RR Deze installati­e wil Isvag bouwen op de huidige locatie in Wilrijk.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium