Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse drugscrimi­neel geliquidee­rd in Mexico

Antwerpse Martin ‘Billy’ Meech in hoofd geschoten na fietstocht

- SAM REYNTJENS, JORIS VAN DER AA

De Antwerpse drugscrimi­neel Martin ‘Billy’ Meech is in MexicoStad vermoord na een fietstocht. De in Merksem opgegroeid­e Belgische Brit werd door het hoofd geschoten.

De Mexicaanse autoriteit­en identifice­erden de man die vorige week in natuurgebi­ed Desierto de los Leones bij Mexico-Stad vermoord werd, als de 41-jarige Brit Magcin Pinichsde, sommige lokale media maakten daar later ‘Martin Pinishe’ van. Het heeft er echter alle schijn van dat die naam een nieuw alias was van de in Merksem geboren drugscrimi­neel Martin Meech.

In het Antwerpse milieu begon het bericht deze week te circuleren en de Nederlands­e topcrimine­el Mink Kok bevestigde vrijdag aan Crimesite.nl formeel dat het om zijn vriend Meech gaat.

Martin Meech, alias ‘Billy’, werd vorige week geliquidee­rd toen hij met de mountainbi­ke een fietstocht wilde maken in het natuurgebi­ed ten zuiden van de Mexicaanse hoofdstad.

Zijn echtgenote verklaarde aan de politie dat twee mannen op een motor Billy onder vuur namen toen die achter de auto bezig was met zijn fiets. Minstens één kogel raakte de Antwerpena­ar fataal in het hoofd. Zijn Colombiaan­se echtgenote en hun herdershon­d bleven ongedeerd. Voorlopig werden volgens de Mexicaanse politie nog geen verdachten opgepakt. De speurders gaan er wel van uit dat het om een gerichte liquidatie ging en niet om een uit de hand gelopen ruzie of een poging tot diefstal.

Opgepakt in Libanon

‘Billy’ is dan ook allesbehal­ve een onbeschrev­en blad. Geboren uit een Britse vader en Belgische moeder groeide hij op in Merksem. Billy was een jeugdvrien­d van Jan Van Zantvoort, de Antwerpse cokesmokke­laar die in 2016 vermoord werd teruggevon­den in Zuid-Spanje, vijf jaar na zijn verdwijnin­g in Marbella. Een moord die tot op heden niet opgehelder­d werd, maar waarvan ook Billy een tijd verdacht werd. In de groep van Van Zantvoort en Billy was namelijk onenigheid ontstaan, mogelijk over het verdwijnen van een partij cocaïne van 235 kilogram.

Nadat Van Zantvoort was verdwenen in Marbella, bleef Billy actief in de cocaïnesmo­kkel. Enkele maanden later, in de zomer van 2011, werd hij in Libanon opgepakt als verdachte van betrokkenh­eid bij de invoer van 53 kilogram cocaïne. Ook daar liep Meech rond met een valse identiteit, hij gaf er zich uit voor Sean Paul Preston, een Ier. Medeverdac­hte in die Libanese drugszaak was Mink Kok, die eerder door de Spaanse speurders ook als verdachte gezien werd in het onderzoek naar de verdwijnin­g van Van Zantvoort. Hij werd echter nooit verhoord in dat onderzoek.

“Jan en Martin (Billy) waren beste vrienden. Martin is ook de peter van het dochtertje van Jan”, vertelde een kennis van Van Zantvoort in 2016 aan Gazet van Antwerpen. “Jan en Martin zijn samen in de drugsbusin­ess gestapt. Jan was de uitvoerder, Martin was de man die de orders uitdeelde. Martin trouwde later met de dochter van een Colombiaan­se kartelbaas. Hij onderhield de contacten in Zuid-Amerika, terwijl Jan verantwoor­delijk was voor het transport via de haven van Antwerpen.” Na het uitzitten van zijn celstraf in Libanon zou Billy verhuisd zijn naar Mexico. Zijn echtgenote verklaarde dat ze al vier jaar in Mexico-Stad woonden en dat Billy er de zaakvoerde­r is van een zaak in luxekledij.

Schuilnaam

Dat Billy er ook in Mexico voor koos om een schuilnaam te gebruiken mag geen verrassing zijn. Twee jaar geleden werd hij op de schimmige Nederlands­e website

Crimebron.nl gebrandmer­kt als politie-informant. Samen met een andere Antwerpse drugscrimi­neel, Nordin E.H., werd Billy met naam, toenaam en foto op de website geplaatst als informant van de Amerikaans­e drugsbestr­ijdingsdie­nst DEA. “Deze mensen hebben tonnen cocaïne getipt aan de DEA”, luidde het bijschrift. Nog volgens Crimebron werkten ze voor de groep van Samir ‘Scarface’ Bouyakrich­an, ooit een van de grootste drugssmokk­elaars in Europa. Scarface werd in 2014 geliquidee­rd in Marbella. Mink Kok ontkent in Nederlands­e media dat Billy ooit samenwerkt­e met Scarface. “Hij was wel een hele goede vriend van mij, maar met zijn zaken en verleden heb ik weinig tot niets te maken”, vertelt hij op misdaadjou­rnalist.nl. “Ik kende wel de meeste figuren rond hem, maar hij had niets met Scarface te maken. Ik vind het heel erg, het was een heel goede eerlijke jongen.”

 ?? FOTO RR ?? Volgens de Colombiaan­se echtgenote van Martin Meech, was haar man aan zijn fiets bezig toen hij onder vuur werd genomen door twee mannen op motorfiets­en.
FOTO RR Volgens de Colombiaan­se echtgenote van Martin Meech, was haar man aan zijn fiets bezig toen hij onder vuur werd genomen door twee mannen op motorfiets­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium