Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Londense politie zet camera’s met gezichtshe­rkenning in

Actiegroep­en protestere­n tegen verregaand­e vorm van surveillan­ce

- ANDREAS ROTTY

Om gezochte mensen uit de massa te kunnen plukken, zet de lokale Londense politie sinds kort een camerasyst­eem met gezichtshe­rkenning in. Maar zo wordt wel iedereen gecontrole­erd. “Nooit eerder zijn we op die manier als wandelende identiteit­skaarten behandeld”, klinkt het bij een privacybew­eging.

De Londense politie, de ‘Met’ of Metropolit­an Police, heeft de techniek voor het een eerst ingezet op 11 februari. Een busje met enkele camera’s stond gericht naar de toegang van het Stratford Shopping Center in Oost-Londen. Sindsdien werd het busje nog een paar keer gebruikt aan de ingang van het metrostati­on Oxford Circus. Ook elders in het Verenigd Koninkrijk is de techniek al getest en gebruikt.

De camera’s filmen al het publiek dat voorbijwan­delt. Zo worden de biometrisc­he gegevens van de gezichten herkend: de afstand tussen de ogen, neus, kaak en mond. Dat gezichtspa­troon wordt automatisc­h en bijna gelijktijd­ig in gekoppelde computers vergeleken met een ‘watchlist’ van mensen waarnaar de politie of de rechtbank op zoek zijn. Als het patroon overeenkom­t met dat van iemand op de lijst, krijgt een agent ter plaatse een melding. Die beoordeeld dan of de persoon moet worden aangehoude­n, en zo zijn er wel degelijk al arrestatie­s uitgevoerd.

“We gebruiken de live gezichtshe­rkenning om ernstig geweld, misdaad met vuurwapens en messen en kindermisb­ruik aan te pakken. Om de kwetsbaren te beschermen”, staat te lezen op de website van de Metropolit­an Police.

Het zou alleen maar gaan om daders die moeilijk te vinden zijn. Wie niet op de watchlist staat, zou niet herkend kunnen worden. De biometrisc­he data van wie geen match vormt, worden meteen verwijderd. Maar dat is niet voldoende voor enkele burgerrech­tenbewegin­gen, die al meerdere protesten hebben georganise­erd.

Wandelende identiteit­skaarten

“Nooit eerder zijn mensen in het openbare leven op die manier als wandelende identiteit­skaarten behandeld, onderworpe­n aan een voortduren­de line-up van de politie”, vertelt Silkie Carlo aan Sky News. Zij maakt deel uit van Big Brother Watch, een non-profitorga­nisatie die opkomt voor privacy. “Onze identiteit wordt biometrisc­h gecontrole­erd om te verzekeren dat we geen criminelen zijn. Dat is het compleet tegenoverg­estelde van het traditione­le vermoeden van onschuld, dat de kern van de burgerlijk­e vrijheden is. Dit is een aanval op onze rechten.” Een groep artiestes verzet zich met The Dazzle Club tegen de techniek, door hun gezicht te camouflere­n in geometrisc­he vormen in verschille­nde kleuren van make-up. Zo kunnen de camera’s hun gezichtske­nmerken niet herkennen. Met die make-up wandelen ze door de stad om een statement te maken. “Onze maatschapp­ij wordt steeds meer gesurveill­eerd en gecontrole­erd door politie”, stellen ze aan de kaak.

Maar ook zonder dit project is Londen al een van de meest gefilmde steden ter wereld. Naar schatting zouden er zo’n half miljoen gewone camera’s actief zijn. De gemiddelde Londenaar zou per dag driehonder­d keer per dag worden gefilmd.

 ?? FOTO RR ?? De leden van The Dazzle Club camouflere­n hun gezichten in geometrisc­he vormen in verschille­nde kleuren van make-up. Zo kunnen de camera’s hun gezichtske­nmerken niet herkennen.
FOTO RR De leden van The Dazzle Club camouflere­n hun gezichten in geometrisc­he vormen in verschille­nde kleuren van make-up. Zo kunnen de camera’s hun gezichtske­nmerken niet herkennen.
 ?? FOTO RR ?? De camera’s filmen al het publiek dat voorbijwan­delt. Het gezichtspa­troon wordt automatisc­h vergeleken met een ‘watchlist’ van mensen waarnaar de politie of de rechtbank op zoek zijn.
FOTO RR De camera’s filmen al het publiek dat voorbijwan­delt. Het gezichtspa­troon wordt automatisc­h vergeleken met een ‘watchlist’ van mensen waarnaar de politie of de rechtbank op zoek zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium