Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Japanse bedrijven Toyota en NTT investeren 1,6 miljard in ‘smart city’

Autogigant trekt kaart van de technologi­e

-

De Japanse giganten Toyota en NTT gaan samen een platform voor ‘slimme steden’ ontwikkele­n. Daarvoor hebben ze een overeenkom­st gesloten van 200 miljard yen, zo’n 1,6 miljard euro.

De gezamenlij­ke investerin­g van autobouwer Toyota en telecombed­rijf Nippon Telegraph and Telephone (NTT) is volledig gericht op de ontwikkeli­ng van een ‘smart city’. Dat wil zeggen dat er in steden allerlei aspecten van het leven gemeten worden. Aan de hand van die resultaten probeert men dan beter te besturen. De twee Japanse bedrijven willen een dataplatfo­rm ontwikkele­n dat informatie van huizen, voertuigen en publieke instelling­en kan analyseren. Dat zal gebruikt worden om nieuwe diensten te creëren op het vlak van transport, gezondheid en energiever­bruik.

Voormalige autofabrie­k

Het platform zal toegepast worden in ‘Woven City’. Dat is een prototype van een stad die Toyota ontwikkelt op de site van een voormalige autofabrie­k. Dat wordt een stad zonder uitstoot, die volledig draait op waterstof. Tweeduizen­d mensen zullen er de slimme huizen, robotica en autonoom rijdende vervoersmi­ddelen testen.

Toyota is vooral een autobouwer. Maar hiermee zet het bedrijf opnieuw een stap in de richting van de technologi­esector. In de toekomst wil het bedrijf ook nieuwe vervoersmi­ddelen en mobiliteit­sdiensten aanbieden. Eerder werkten NTT en Toyota al samen aan technologi­e voor geconnecte­erde wagens.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium