Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zeker tot 30 april geen cruisesche­pen aan Antwerpse kade

Ook slecht nieuws voor stadskas

- PATRICK VAN DE PERRE

Ook het cruisetoer­isme heeft zwaar te lijden onder het coronaviru­s. In Antwerpen meert op dit moment geen enkele zee- of riviercrui­se aan en de verwachtin­g is dat dit nog een aantal weken zo zal blijven. “We volgen de situatie op de voet, maar op dit moment is het onmogelijk te zeggen wanneer de zaken min of meer zullen normaliser­en”, zegt de Antwerpse schepen voor Toerisme Koen Kennis (N-VA).

Dit toeristisc­he seizoen waren er

792 aanlopen van zee- en riviercrui­ses gepland in Antwerpen. Dat betekent 1.300 ligdagen en

141.233 passagiers. Maar met uitzonderi­ng van de schepen die vóór de maatregele­n tegen het coronaviru­s de stad aandeden, meert er voorlopig geen enkele cruise aan langs de Scheldekaa­ien.

“Op dit moment is het totaal onduidelij­k wanneer deze sector opnieuw aan het werk kan. Ook de rederijen moeten zich houden aan de maatregele­n die in ons land en elders genomen zijn om het virus te bestrijden. Er is regelmatig contact met de betrokken rederijen. Voorlopig is het afwachten”, zegt Koen Kennis. Wereldwijd bedroeg het aantal passagiers op zeecruises vorig jaar dertig miljoen. De verwachtin­g was dat dit aantal in 2020 zou oplopen tot 32 miljoen: 14,34 miljoen passagiers uit NoordAmeri­ka, 7,17 miljoen uit Europa en 7 miljoen uit de rest van de wereld.

Minder inkomsten

Bij MSC Cruises, een van de rederijen die in Antwerpen aanmeert, wordt ten vroegste eind april opnieuw gevaren. “Onze schepen die nog op zee zijn, zullen hun reis nog tot het eind van hun route volbrengen en dan stoppen. Dat is de enige manier om de veiligheid van onze passagiers en bemanning te verzekeren”, aldus directeur Pierfrance­sco Vago.

Hoeveel het coronaviru­s de sector gaat kosten, is nog niet berekend. Maar de schatting is dat de schade in de tientallen miljoenen zal lopen. Ook voor Antwerpen betekent dit minder inkomsten: minder liggelden en belastinge­n, en minder uitgaven door toeristen bij de nu al getroffen horeca en middenstan­d.

“Hoe groot de schade is, zal pas later becijferd kunnen worden. Dat geldt overigens voor alle schade die de stad door het coronaviru­s zal leiden. Ik vermoed dat we pas in de loop van volgend jaar weten wat dit betekent voor de stadskas. Het gaat immers niet alleen over minder inkomsten uit het toerisme”, aldus Kennis.

Nieuwe cruiseterm­inal

Ondertusse­n is het nog steeds de bedoeling – tenzij het coronaviru­s ook hier roet in het eten gooit – dat het Steen in december van dit jaar heropent als belevingsc­entrum voor toeristen. In de oude burcht zullen ook de passagiers van zeecruises ontvangen worden. De nieuwe cruiseterm­inal, die langs het Noorderter­ras komt te liggen, moet in principe in het voorjaar van 2021 klaar zijn voor gebruik.

Voorlopig wordt gehoopt dat het cruiseseiz­oen in mei langzaam weer op gang komt. Op 8 mei zou de Veendam van rederij Holland America Line voor de allereerst­e keer aanmeren in Antwerpen. Dat zou in normale omstandigh­eden met een kleine plechtighe­id gepaard gaan. Afwachten of het zover komt.

 ??  ??
 ?? FOTO ARTES GROUP ?? De nieuwe cruiseterm­inal moet in het voorjaar van 2021 klaar zijn.
FOTO ARTES GROUP De nieuwe cruiseterm­inal moet in het voorjaar van 2021 klaar zijn.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De Europa was een van de eerste cruisesche­pen die dit jaar Antwerpen aandeden. Door het coronaviru­s is het onduidelij­k wanneer de sector opnieuw aan de slag kan.
FOTO JORIS HERREGODS De Europa was een van de eerste cruisesche­pen die dit jaar Antwerpen aandeden. Door het coronaviru­s is het onduidelij­k wanneer de sector opnieuw aan de slag kan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium