Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minister van Mobiliteit wil zo veel mogelijk wegenwerke­n doorvoeren

Bijna 50% minder auto’s door coronamaat­regelen, maar vrachtwage­ns in file op Antwerpse Ring

- JARIT TAELMAN

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) wil de komende tijd zo veel mogelijk wegenwerke­n doorvoeren of heropstart­en. Uit cijfers blijkt dat er bijna 50% minder auto’s op de weg zijn. Al blijft het oppassen voor files, zo bleek gisteren op de Antwerpse Ring.

Net als in de rest van de bouwsector komen ook in de wegenbouw meer en meer werven stil te liggen als gevolg van de coronacris­is. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) alleen al had voor aanvang van de coronamaat­regelen 186 werven. Twee weken later wordt er nog maar op 80 werven gewerkt. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) roept de aannemers in de wegenbouw op om zo veel mogelijk de werken door te voeren of te hervatten. De minister plant overleg met haar administra­tie en met de aannemers. “Tal van werken zijn immers urgent en eisen een strikte opvolging. Er ligt zo veel werk op tafel dat een uitstel absoluut niet wenselijk is”, zegt ze. “Zeker in deze periode waarin er weinig verkeer is, kunnen dergelijke werken in veilige omgevingen uitgevoerd worden”, zei Peeters.

Uit cijfers van VRT NWS blijkt dat er tot 48,5% minder auto’s op de weg zijn sinds de coronamaat­regelen van de federale overheid.

Anderhalf uur aanschuive­n

Het autoverkee­r neemt dan wel af, het aantal vrachtwage­ns op de weg blijft vooralsnog gelijk. En die kunnen ook in verkeerslu­we tijden voor files zorgen als er wegenwerke­n zijn, zo bleek gisteren op de Antwerpse Ring. Op de E313 richting Hasselt was deze week een rijstrook versperd door werkzaamhe­den aan het asfalt. Op een bepaald moment was het anderhalf uur aanschuive­n vanop de

Ring tot voorbij Wommelgem. “Die werken zouden normaal ’s nachts plaatsvind­en”, aldus Jef Schoenmaek­ers van het AWV. “Omdat de verkeersin­tensiteit overdag veel lager ligt, werd ervoor gekozen om de werken overdag te doen. Dat is altijd beter, op het vlak van kwaliteit én qua veiligheid.” Verkeersex­pert Hajo Beeckman stelde zich gisteren de vraag of wegenwerke­n tijdens een verkeerslu­we periode een goed idee zijn. “Dit is absoluut een goed moment om werken uit te voeren”, zegt Schoenmaek­ers.

Bouwunie tevreden

De Bouwunie reageert tevreden op de oproep van de minister, maar wijst erop dat alle neuzen dan wel in dezelfde richting moeten staan.

“De aannemers zijn klaar en bereid, maar er zijn meer schakels in de bouw. Iedereen moet mee”, zegt gedelegeer­d bestuurder Jean-Pierre Waeytens. De Bouwunie wijst er ook op dat er voor heel wat werken afstemming en samenwerki­ng nodig is met nutsbedrij­ven. Zolang die zich beperken tot enkel dringende taken zullen veel werven noodgedwon­gen blijven stilliggen of niet kunnen opstarten.

 ?? FOTO RR ?? Gisteren was er file op de Antwerpse Ring.
FOTO RR Gisteren was er file op de Antwerpse Ring.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium