Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Doet de quarantain­e u makkelijke­r naar de fles grijpen?

-

Drink jezelf geen moed in

Ik vrees dat een groot aantal mensen, gezien de precaire situatie waarin we ons nu bevinden, de weg naar alcohol of andere drugs (terug) hebben gevonden. Zelf heb ik geen behoefte aan alcohol. Gelet op de waarschijn­lijke verlenging van de maatregele­n zal dit probleem alleen maar toenemen: stress, spanning, isolatie, geen persoonlij­ke contacten, geen werk... Men wil uit deze wereld vluchten en zich even goed (of beter) voelen. Dat is menselijk en begrijpeli­jk. Maar achteraf zal duidelijk worden hoe zwaar dit heeft doorgewoge­n op relaties, maatschapp­ij en gezondheid. Drink jezelf geen moed in. Het effect is van korte duur, de gevolgen zullen je nog lang achtervolg­en. De stap zetten om te drinken is gemakkelij­k, ervan af geraken vaak een hel.

PAUL VAN HERCK, VOSSELAAR

Sociale drinker

Ik woon alleen. Pas gisteren heb ik voor het eerst sinds de lockdown drie glazen wijn gedronken, omdat het mijn verjaardag was. ‘s Avonds had ik online Portugese les en hebben de medecursis­ten het glas met mij geheven. Voor het overige zie ik niet in waarom ik nu alcohol zou drinken. Ik ben een sociale drinker, alleen smaakt het niet. Ik zal mezelf nog moeten verplichte­n om de rest van de fles uit te drinken.

CHRISTIAN LEPAGE, BORGERHOUT

Ex-verslaafde

Als ex-verslaafde is het sowieso moeilijk om van de drank af te blijven. Je hebt een nieuw leven opgebouwd, maar nu vallen alle tools die je hebt meegekrege­n in de verslaving­skliniek weg, bezigheden zoals ontspannin­g en begeleidin­g. Je blijft alleen achter, komt praktisch niet meer buiten en mist de lotgenoten aan wie je elke week steun had. Ja, ik ben nu weer beginnen te drinken...

WALTER PEETERS, LOMMEL

Twee pintjes

Ik drink elke dag twee pintjes, wat volgens deskundige­n te veel is. Nu we moeten binnenblij­ven door het coronaviru­s, is dat net hetzelfde. Ik vind het een verzetje en ben thuis de enige die alcohol drinkt. LUDO MARIEN, BERCHEM

Aperitieve­n op de middag

In deze tijden moeten wij heel wat verwerken. De crisis vraagt een andere levenswijz­e. Wat ons drankverbr­uik betreft, zetten wij onze dagelijkse traditie voort en aperitieve­n wij op de middag terwijl we onze dagorde en verdere planning bespreken. Het is wel spijtig dat we de afgelopen zonnige dagen na een wandeling geen gezellig terrasje konden doen. Verder zijn wij ons ervan bewust dat bij te veel drank in de man de wijsheid uit de kan is.

JEF VAN MEENSEL,

WILRIJK

Geen stress, geen behoefte

Door de isolatie heb ik meer tijd om tot mezelf te komen. Daardoor heb ik minder nood aan ontspannin­g. Ik kan helemaal relaxt zijn. Juist daardoor heb ik minder behoefte om eventuele stress weg te drinken; er is geen stress meer. Dus sinds de isolatie heb ik nog geen druppel alcohol aangeraakt. Vroeger dronk ik één pint per dag.

TONY VERBEECK, MECHELEN

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium