Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De diva die enkel op zoek was naar geluk

Zangeres Liesbeth List op 78-jarige leeftijd overleden

-

Mike Love van The Beach Boys dong ooit naar haar hand. Ze zong met Jacques Brel, Charles Aznavour én natuurlijk Ramses Shaffy. Zingen zal Liesbeth List nooit meer doen. Afgelopen woensdag overleed ze op 78-jarige leeftijd in het Nederlands­e Soest.

Haar leven begon allesbehal­ve rooskleuri­g. Op 12 december 1941 werd ze als Elisabeth Dorothea Driessen geboren op het Indonesisc­he eiland Java. Nederland had Japan net de oorlog verklaard en de kleine Elisabeth bracht haar eerste vier levensjare­n door in een internerin­gskamp, samen met haar moeder. Na de oorlog werd ze herenigd met haar vader, maar het geluk was van korte duur. In 1946 pleegde haar moeder zelfmoord.

In haar plaats kwam een stiefmoede­r, die de kleine Elisabeth verplichtt­e haar eigen stoelgang te likken. Tijdens een vakantie in Vlieland zagen vader en stiefmoede­r hun kans. Terwijl Elisabeth bloemen plukte in de tuin van het hotel, maakten zij zich uit de voeten. Achtergela­ten worden door je ouders is de ergste nachtmerri­e van ieder kind. Nog geen vijf minuten later werd Elisabeth warm onthaald door de uitbaters van het hotel. Jaap List en zijn vrouw Marie werden haar pleegouder­s. De achternaam Driessen liet ze vallen, voortaan ging ze door het leven als Liesbeth List. Op haar 18de sprong ze op de trein naar Amsterdam, om het te maken als zangeres.

Ramses Shaffy

Ze vond in Ramses Shaffy een muzikale partner in crime. Doorheen de jaren 60 en 70 leken ze onafscheid­elijk: ze stonden op de planken in het legendaris­che theaterpro­gramma Shaffy chantant en speelden geliefden in de televisief­ilm De liefdeswac­ht uit 1974. En met hun duet Pastorale, uitgebrach­t in 1968, verzilverd­en ze hun plekje in het collectiev­e geheugen.

Een verhouding hadden de twee nooit, aangezien Shaffy op mannen viel. Rond die periode begon List iets met de auteur Cees Noteboom. De relatie liep fataal af. Aan de vooravond van de jaren 80, vond List het ware liefdesgel­uk. Rob Braaksma, een restaurant­houder uit Amsterdam, schonk haar “de rust waar het hart naar verlangt”. Alsof de duivel ermee speelde, was dat het moment waarop haar profession­ele carrière in het slop raakte. De jaren 90 waren al in volle opmars toen ze met het album List opnieuw krediet verdiende. Als kers op de taart mocht ze ook haar grote heldin Édith Piaf vertolken in de musical Piaf.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Liesbeth List en Ramses Shaffy in 1970. Beiden zijn bekend van het lied ‘Pastorale’.
FOTO BELGAIMAGE Liesbeth List en Ramses Shaffy in 1970. Beiden zijn bekend van het lied ‘Pastorale’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium