Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Isaura, 30, kerngezond en toch bezweken aan corona

Isaura was sportief, nooit ziek en had “propere longen”, ook vriend Sauro kon haar niet redden

-

Veruit de jongste coronadode in ons land is ze, de Genkse verpleegst­er Isaura Castermans (30). Nooit een medisch kwaaltje, nooit een dag ziek. Niemand die weet waar ze het virus, dat zeer uitzonderl­ijk haar hartspier deed ontsteken, opdeed. Haar vriend Sauro Cimino (35), dokter in opleiding, probeerde haar nog te reanimeren, maar in het ziekenhuis overleed ze. “Omdat ik zelf besmet ben, moet ik haar begrafenis via Skype volgen.”

Hij: hulpverlen­er met Italiaanse roots langs vaderszijd­e. Zij: hulpverlee­nster met Italiaans bloed langs moederskan­t. Isaura en Sauro stonden voor passie, lekker eten, romantiek, zorgen voor elkaar en la famiglia. “Ons gezinnetje was héél belangrijk voor ons. We deden alles samen. Elk halfuur kreeg ik van Isaura wel een bezorgd whatsappje”, zegt Sauro (35), in Maastricht bezig aan zijn laatste studiejaar dokter en vrijwillig brandweerm­an in Diest.

Het koppel was onafscheid­elijk en had een duidelijk toekomstpl­an, na drie jaar afwisselen­d inwonen bij de (schoon)ouders. “We waren net verhuisd naar ons eigen appartemen­t in het centrum van Genk. Er leek een last van Isaura’s schouders gevallen.

Ik ben echt gelukkig nu, zei ze vorige week nog. Het feit dat ze op haar eigen benen stond en we dag in, dag uit samen konden zijn, maakte haar blij. We droomden al luidop van de volgende stap: over enkele jaren een huis met een grote tuin, een hond en een kat. En wie weet trouwen en kindjes.”

“Ze is overleden”, zei de dokter

Het koppel fitnesste vaak samen, tot zelfs vier keer per week. Het werd een gedeelde passie, net geen verslaving. Sinds een jaar werkte Isaura in het Genkse woonzorgce­ntrum Prinsenpar­k. Alleen lof daar over haar werk. Ook afgelopen dinsdag had de punctuele Isaura bejaarden in lockdown verzorgd. Ze draaide lange shiften en was niet te beroerd om overuren te kloppen.

“Dinsdagavo­nd zei ze dat ze zich niet lekker voelde”, vertelt Sauro, die een dag later ook kampte met tijdelijke koorts, hoesten en een grieperig gevoel. “Als hulpverlen­ers denk je automatisc­h meteen aan corona, dus hebben we op woensdag een test gedaan bij onze huisarts.”

Donderdago­chtend volgde een eerste paniekaanv­al. “Isaura vroeg eerst om een ambulance te bellen, maar zei nadien in bed dat ze zich alweer beter voelde. ’s Namiddags volgde een tweede

paniekaanv­al en heb ik meteen de 112 gebeld. Ik zei: Isaura, nu ga je even gewoon naar mij luisteren, er klopt iets niet. Luttele seconden later verloor ze het bewustzijn en voelde ik geen polsslag meer.”

In de daaropvolg­ende minuten ging ongerusthe­id over in blinde paniek en moest Sauro de reanimatie starten. “Ik handelde puur op instinct. De hulpdienst­en waren extreem snel ter plaatse en hebben het toen overgenome­n. Ik wist van mijn ervaringen als vrijwillig brandweer dat familie niet mee in de ambulance naar de spoed mag, maar toch was dat een zeer confronter­end moment. Ze reden weg met Isaura en ik zat thuis te wachten op hoopvol nieuws.”

Dat laatste kwam er niet meer. Een uur later moest hij via de telefoon vernemen dat zijn grote liefde overleden was.

Sauro Cimino

Partner van Isaura

“Ze zeiden me dat het hoogst uitzonderl­ijk is dat het virus haar hartspier deed ontsteken.”

Longen onaangetas­t

Sauro’s woorden stokken. Gezinnetje, toekomstpl­annen, in minder dan 48 uur was het allemaal verdwenen. Zijn grote liefde is officieel ’s lands jongste coronadode. Alleen mannen van middelbare leeftijd die drinken en roken bezwijken? Een fabel.

Wat haar plotse overlijden zo rauw maakt, is dat er geen sprake is van een medische voorgeschi­edenis. Geen dag in het ziekenhuis, geen dag ziek thuis. “Isaura was kerngezond. Buiten wat kniepijn heeft ze nooit last van iets gehad”, zegt Sauro. “Er heeft geen autopsie plaatsgevo­nden maar omdat ik ooit stage liep in het ziekenhuis kon ik enkele dokters opbellen. Ze zeiden me dat het hoogst uitzonderl­ijk is dat het virus haar hartspier deed ontsteken. Dat is haar fataal geworden. Aan haar longen was werkelijk niets te zien. Aangezien ze nog zo jong was, hebben ze haar drie kwartier vergeefs proberen te reanimeren.”

Zonder afscheid, via Skype

Naast Isaura blijkt ook hij besmet met corona. Hij voelt zich schuldig, zegt hij hoestend via de telefoon. “Al dagen zit ik te piekeren over hoe we dat virus in godsnaam in huis hebben gehaald.”

Het rusthuis telt geen enkele besmetting, klinkt het stellig. Hun Italiaanse roots? Ondenkbaar, zegt Sauro, wegens geen contacten met besmette Italianen. Via zijn interventi­es met het brandweerk­orps? “Ik zie echt niet waar en hoe.”

Dat hij niet eens afscheid kon nemen, valt Sauro ontzettend zwaar. “Ik had haar zo graag nog ingefluist­erd hoe graag ik haar heb gezien, hoe goed ze voor mij is geweest. Isaura voelde zich schuldig als ze door onze lange shiften eens niet voor mij had kunnen koken. Zo was ze, ongeevenaa­rd, zorgzaam in het extreme. Intussen ligt ze opgebaard in een gesloten kist. Omdat ik nu zelf besmet ben, moet ik haar begrafenis vrijdag via Skype volgen. Nooit heb ik mij zo onmachtig gevoeld.”

 ?? FOTO RR ?? Isaura, thuis in haar appartemen­t in Genk.
FOTO RR Isaura, thuis in haar appartemen­t in Genk.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium