Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Prostituti­e gaat ondergrond­s door tijdelijk verbod

Schippersk­wartier is leeg door tijdelijk verbod, maar er is geen overheidsc­ompensatie voor sekswerker­s

- PATRICK VINCENT

Prostituti­e is tijdelijk verboden door de coronacris­is, het Antwerpse Schippersk­wartier is leeg. Maar de prostituti­e is niet gestopt. Zowel mannen als vrouwen bieden nog volop hun seksuele diensten aan via gespeciali­seerde websites. “Veel sekswerker­s zitten in financiële nood.”

De Antwerpse Schipperss­traat, de Verversrui en de Vingerling­straat baden deze dagen in een postapocal­yptische sfeer. De hoerenbuur­t is uitgestorv­en, alle ramen blijven leeg op bevel van de overheid. Het is voor sekswerker­s fysiek onmogelijk om de regels van social distancing te respectere­n. Daarom moesten alle peeskamers dicht, net als de kap- of massagesal­ons.

Online advertenti­es

Maar op gespeciali­seerde websites met namen als Redlights, Afspraakje­s of Deernes blijven vrouwen, mannen en transgende­rs hun lichamelij­ke diensten aanbieden tegen betaling. “Het systeem is simpel”, vertelt Martine (schuilnaam), een Antwerpse vrouw die thuis klanten ontvangt. “Een advertenti­e, die een paar euro kost, kan je gewoon inbellen naar de site. Dan komt die advertenti­e bovenaan in het rolsysteem te staan. En ik zie nog altijd veel advertenti­es verschijne­n.”

Bij Violett, de vzw die de sekswerker­s in Vlaanderen op medisch en sociaal vlak bijstaat, zijn ze zich bewust van de situatie. “Wij zien die advertenti­es ook”, zegt Wendy Gabriëls, de coördinato­r van Violett in Antwerpen. “Veel sekswerker­s zitten in hoge financiële nood. Hun werk wordt weliswaar gedoogd in Antwerpen en zij betalen ook een prostituti­etaks aan de stad, maar in tegenstell­ing tot vele andere beroepen is er voor hen geen overheidsc­ompensatie nu hun werk verboden wordt.”

Permanenti­e bij hulpverlen­ing

Op de eigen website én in advertenti­es op de gespeciali­seerde sites in kwestie informeert Violett de sekswerker­s over de overheidsm­aatregelen en de gezondheid­srisico’s. Velen onder hen nemen die raad ter harte. “Vrijdag 13 maart, de laatste dag dat de cafés en restaurant­s open waren, was ook onze laatste dag”, zegt Martine, die samenwerkt met twee collega’s. “We hebben onze gezondheid boven onze financiën geplaatst. Nieuwe klanten, die reageerden op onze advertenti­es, hadden we toen al een tijdje niet meer. Alleen onze vaste klanten bleven nog over. Ondertusse­n adverteren we niet meer en staat er op onze voicemail dat we opnieuw aan de slag gaan, zodra het weer mag.”

Voor Martine, die nog een deeltijdse job heeft, is de financiële nood niet precair. Dat is voor veel sekswerker­s wel het geval. “Wij krijgen bange mensen aan de lijn”, zegt Wendy Gabriëls. “Ze willen wel stoppen, ze weten dat ze risico’s lopen, maar als ze stoppen, hebben ze niks meer. En ook zij hebben kosten die blijven doorlopen, schulden af te betalen of soms kinderen te onderhoude­n.”

Violett heeft op haar bureau in de Verversrui een beurtrol uitgewerkt, zodat er altijd permanenti­e is. De medewerker­s proberen elke sekswerker die om hulp vraagt op maat te helpen. “Elk geval is anders”, zegt Wendy Gabriels. “Heb je papieren of niet? Heb je een zelfstandi­genstatuut of niet? Onze eerste en belangrijk­ste raad is natuurlijk: houd het veilig! Stop met werken! Maar daarnaast zijn er nog veel dingen waar we hen mee kunnen helpen. Onze artsen blijven operatione­el, ook nu het werk stilvalt. Maar ook op sociaal en financieel vlak hebben we ons netwerk. We kunnen hen naar organisati­es met voedselpak­ketten verwijzen, we helpen zoeken naar onderdak, we helpen bij de onderhande­lingen met huisbazen. De meeste uitbaters zijn wel begripvol, vermoeden we. Maar we kunnen niet voor elk van hen onze handen in het vuur steken.”

Seksfeest stilgelegd

Achter de ramen van het Schippersk­wartier zitten voornameli­jk buitenland­se prostituee­s. “Wij weten dat een aantal van hen al naar hun land is teruggekee­rd”, zegt Gabriëls. “Maar de grote meerderhei­d zit nog hier. Ze hebben hier hun leven. En voor zij die wel terug willen gaan, is dat niet altijd mogelijk of gemakkelij­k. Er zijn grenzen gesloten, vluchten geschrapt, lange quarantain­emaatregel­en ingevoerd voor mensen die uit een ander land komen.”

Zij die toch blijven verder werken stellen zich niet alleen bloot aan het virusgevaa­r, maar ook aan de arm der wet. Er was al een inval in een club in de provincie Antwerpen waar de politie de deelnemers aan een seksfeest op heterdaad betrapte. Ze kregen achteraf allemaal een fikse boete. De politie van de stad Antwerpen van haar kant volgt niet alleen de strikte naleving van het sluitingsv­erbod in het Schippersk­wartier, ze volgt ook de online advertenti­es. “We zetten vooral in op preventie”, zegt woordvoerd­er Wouter Bruyns. “Alle sekswerker­s die op het platform van Redlights zitten, kregen van ons een persoonlij­ke sms om hen te sensibilis­eren rond de noodzaak van de strikte naleving van de coronamaat­regelen. En we reageren uiteraard op klachten en treden op bij excessen in de advertenti­es.”

 ?? FOTO BELGA, RR ?? Veel sekswerker­s hebben het financieel moeilijk.
FOTO BELGA, RR Veel sekswerker­s hebben het financieel moeilijk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium