Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lies Vandenberg­he uit Antwerpen debuteert vandaag als sportanker op VTM

- WIM DEHANDSCHU­TTER

Catherine Van Eylen van de VRT is niet langer de enige vrouwelijk­e sportanker op de Vlaamse tv. VTM heeft er voor het eerst ook één: Lies Vandenberg­he. De 29-jarige Antwerpse met West-Vlaamse roots debuteert vanmiddag in het middagnieu­ws van 13u. Zij wordt zo collega van haar echtgenoot Maarten Breckx. “Zijn eerste tip? Trager praten, Lies.”

Lies Vandenberg­he kreeg een berichtje van Catherine Van Eylen, toen zij een maand geleden werd voorgestel­d als nieuwe sportanker van VTM Nieuws. “Ze wenste me succes en benadrukte hoe tof de job was. Lief van haar. Ik ken Catherine niet persoonlij­k, maar als kijker apprecieer ik zeker haar rust, bescheiden­heid en zachtheid. Ik waardeer zulke eigenschap­pen bij een schermgezi­cht.”

Vanmiddag, in het VTM Nieuws van 13u, is het zover. Haar eerste keer. Spannend vindt ze het zeker, maar stress voelt ze naar eigen zeggen niet. Of toch, een beetje. Door de verstrengd­e maatregele­n door het coronaviru­s zijn er geen schminkste­rs bij VTM, zodat ze zichzelf moet opmaken.

“Ik heb de voorbije dagen thuis geoefend met behulp van tutorials (instructie­video’s, red.). Een foto van het eindresult­aat stuurde ik door naar de schminkste­r, die daarop feedback gaf. Hopelijk heb ik de techniek nu in de vingers.”

Buddy Maarten

Vandenberg­he begon haar carrière bij VTM in 2014 als reporter van het tv-programma Royalty. De jongste vijf jaar werkte ze voor

Lies Vandenberg­he

Sportanker VTM Nieuws

“Remco Evenepoel, Nafi Thiam en andere toppers zijn nu bereikbaar­der dan ooit voor een interview. Via Skype weliswaar.”

Qmusic. Ze las er tot afgelopen vrijdag het radionieuw­s en had ook een sportpraat­je in de ochtendsho­w. Media-ervaring genoeg, maar voor het eerst komt ze prominent in beeld. Voortaan gaat de Antwerpse het sportnieuw­s afwisselen­d presentere­n met collega’s Jan Dewijngaer­t en Maarten Breckx.

Een maand heeft Vandenberg­he zich voorbereid op haar nieuwe carrière, al waren de omstandigh­eden niet echt optimaal. “Door de speciale maatregele­n tegen het coronaviru­s mocht ik niet elke dag repeteren in de studio. De redactie van VTM Nieuws werkt nu in teams, en die mogen niet met elkaar mixen. Gelukkig had ik de beste leermeeste­rs. Jo De Poorter, bijvoorbee­ld, bracht me vanop afstand de kneepjes van het vak bij. En ik had een virusbuddy, Maarten, die mij coachte op de momenten dat ik wel in de studio mocht.”

Maarten Breckx (34) dus, al jarenlang sportanker en sinds dik vier jaar haar partner. De twee, die elkaar leerden kennen bij VTM, trouwden in september

2018 en hebben een zoontje van bijna tien maanden. “Maarten is streng maar eerlijk in zijn coaching. Zijn eerste commentaar was dat ik veel te snel praatte. Hij hoorde dat ik van de radio kwam, waar vaart in het nieuws moet zitten. Op tv ligt het tempo lager – de kijker moet de tijd krijgen om de info te absorberen.”

Mannenwere­ld

Eervol lijkt het niet, om juist nu te moeten debuteren. Alle sportcompe­tities en -tornooien liggen stil. En de veelbelove­nde sportzomer 2020 lijkt ook in het water te vallen na het uitstel van onder meer het EK voetbal en de Olympische Spelen. “En toch vind ik het juist wel een interessan­te periode. De Tour de France is nog altijd niet geannuleer­d. Over de voetbalcom­petitie is nog niet het laatste woord gezegd. En wat positief is: Remco Evenepoel, Nafi Thiam en andere toppers, die doorgaans moeilijk te strikken zijn, zijn bereikbaar­der dan ooit voor een interview. Via Skype weliswaar.”

Rest de vaststelli­ng dat Lies Vandenberg­he – samen met Catherine Van Eylen – een uitzonderi­ng is in een mannenwere­ld. “Als mannen over sport praten, lijkt het allemaal zo moeilijk en technisch. Maar dat is slechts perceptie. Het is de manier waarop je het vertelt. Benader het vanuit de menselijke kant, hoe uitbundig of juist rotslecht een sporter zich voelt na een wedstrijd. Veel vrouwelijk­e luisteraar­s van Qmusic vonden sport plots wel interessan­t, omdat ik het zo bevattelij­k en enthousias­t bracht.”

 ??  ??
 ??  ?? Lies Vandenberg­he (29) debuteert vandaag als sportanker bij ‘VTM Nieuws’
Lies Vandenberg­he (29) debuteert vandaag als sportanker bij ‘VTM Nieuws’
 ?? FOTO VTM ?? Lies versterkt haar man Maarten Breckx (links) en collega Jan Dewijngaer­t als sportanker voor
VTM Nieuws.
FOTO VTM Lies versterkt haar man Maarten Breckx (links) en collega Jan Dewijngaer­t als sportanker voor VTM Nieuws.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium