Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen onnozele vragen meer

- Kris Vanmarseni­lle brieven@gva.be

Misschien moet iedereen nu maar eens ophouden met het stellen van onnozele vragen over wat mag en niet mag in deze coronacris­is. En als die vragen toch worden gesteld, laat ze dan beantwoord­en door specialist­en. Vorige week verzeilden we al in een overbodige discussie over het aantal kilometers dat je mag fietsen. Pieter De Crem vond dat ineens een interessan­t gegeven. Zaterdag was een van de vragen van de VTM-kijkers of je nog naar je lief mag gaan. Minister-president Jan Jambon gaf het antwoord. Het mocht, zei hij. Het mag niet, zei Marc Van Ranst de volgende dag. Natuurlijk mag het niet. Ik kan me voorstelle­n dat het voor iemand die stapelverl­iefd is levensnood­zakelijk lijkt, maar naar je lief rijden is géén essentiële verplaatsi­ng. De regels zijn simpel, VTM en andere media hoeven daar heus niet de hele tijd originele vragen over te bedenken. U blijft in uw kot. U komt alleen buiten om eten of medicijnen te kopen, naar de dokter te gaan of te bewegen. Dat laatste doet u in uw eentje of met zijn tweeën. En als u klaar bent met bewegen, gaat u terug naar uw kot. Uitzonderi­ngen zijn er niet. Als je de beelden van de toch nog behoorlijk drukke parken en bossen dit weekend ziet, kun je als politicus maar best héél duidelijk zijn.

Het optreden van Jambon stak – zeker na de terechtwij­zing door Marc Van Ranst – schril af tegen de zakelijke en deskundige houding van Philippe De Backer zondag in Het Nieuws op VTM. De Backer, eigenlijk al ruim een jaar onderweg naar de uitgang, heeft plots de loodzware taak toegewezen gekregen om niet alleen te zorgen voor mondmasker­s en ander medisch materiaal, maar ook nog eens de tests op corona en de tracking van besmette mensen te organisere­n. De doctor in de biotechnol­ogie is er stevig ingevlogen en toonde zich verheugd dat hij eindelijk alles wat hij heeft gestudeerd in de praktijk kan toepassen. Hij ziet er een tikje vermoeid uit, maar hij heeft zijn winkel duidelijk op orde. Net als Maggie De Block bewijst ook hij dat we in deze crisis vakpolitic­i nodig hebben. Aan ideologieë­n en strategieë­n hebben we niets nu.

Dat is frustreren­d voor de grootste partij van het land. Ja, de woordbreuk van Paul Magnette is en blijft een absolute schande. Ja, een volwaardig­e regering was veel democratis­cher en sterker geweest. Maar we hebben nu deze. En ze doet het goed. En als je er niet in zit, kun je nu maar beter tijdelijk naar de achtergron­d verdwijnen en achter de schermen constructi­ef meewerken aan alle maatregele­n die moeten worden genomen om de gezondheid­scrisis te bezweren en daarna de gigantisch­e economisch­e puinhoop op te ruimen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium