Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“140 patiënten, 30 op intensieve”

Vooral Mechelse ziekenhuiz­en op scherp: Imelda Bonheiden bereikt bijna maximumcap­aciteit

- SVEN VAN HAEZENDONC­K

Het Imeldaziek­enhuis in Bonheiden kent de grootste toestroom en is zelfs een van de drukst bezette Covid-19-centra in heel België. De strijd tegen het coronaviru­s doet de druk op de twee ziekenhuiz­en in de Mechelse regio toenemen. Samen verzorgen ze zo’n 140 patiënten, van wie er dertig op intensieve zorg liggen. Samenwerke­n móét wel, om de crisis de baas te blijven.

In het ziekenhuis in Bonheiden is het alle hens aan dek. Amper een week geleden verzorgden artsen en verpleegku­ndigen ruim veertig patiënten. Dat aantal is ondertusse­n verdubbeld. “Na enkele kalmere dagen is het aantal opnames in het weekend opnieuw beginnen stijgen. We bereiken stilaan onze maximumcap­aciteit”, zegt hoofdarts Philip Rijkers.

Patiënten in het ziekenhuis komen vooral uit de streek ten oosten van Mechelen: naast Bonheiden uit Heist-op-den-Berg, Keerbergen en Putte.

Klachten zijn ernstiger

De meeste coronapati­ënten zijn zestigers en zeventiger­s. “In vergelijki­ng met twee weken geleden zijn de klachten ernstiger. De symptomen van het virus zijn bekend. We zien mensen met ademhaling­sproblemen, koorts en longontste­kingen”, legt de hoofdarts uit. Ook de toename van patiënten in woonzorgce­ntra valt hem op. “We vernemen van huisartsen die rusthuizen opvolgen dat het virus daar opflakkert”, zegt Rijkers.

Het Imeldaziek­enhuis vangt in totaal al meer dan negentig coronapati­ënten op. Van de 93 lagen er zaterdag 74 op een van de corona-afdelingen, waar met het virus besmette patiënten zuurstof toeonze gediend krijgen. “Daarmee zitten we stilaan aan het maximum van het aantal patiënten dat we kunnen opnemen. We hebben nog een twintigtal bedden vrij.”

Daarnaast hadden negentien patiënten nood aan meer gespeciali­seerde zorg. “Van hen worden er elf beademd. Op onze dienst intensieve zorgen hebben we capaciteit voor een 25-tal patiënten met Covid-19”, zegt Philip Rijkers.

Eerder was het de artsen al opgevallen dat heel wat families in Noord-Italië op winterspor­t waren toen het virus daar uitbrak. Mogelijk is dat een verklaring voor het grote aantal patiënten in deze regio.

Met ruim negentig patiënten telt Imelda bijna dubbel zoveel coronapati­ënten als de collega’s van het naburige AZ Sint-Maarten in Mechelen. Daar zien ze doorgaans patiënten uit een regio die zich uitstrekt van Sint-Katelijne-Waver tot Zemst of Londerzeel. In het

Mechelse ziekenhuis verzorgen ze een vijftigtal patiënten met Covid19. Ook meer dan dubbel zoveel als goed een week geleden, toen het er nog negentien waren. Het voorbije weekend zijn er tien bijgekomen.

Samenwerki­ng

In het AZ Sint-Maarten zijn er twee corona-afdelingen met 48 bedden, waar nu 39 patiënten worden opgevolgd. Zodra er nood aan is, kan het ziekenhuis het aantal bedden snel uitbreiden. Elf coronapati­ënten liggen op de afdeling intensieve zorg, zes onder hen met beademing.

“De komende dagen kunnen wij onze capaciteit uitbreiden tot ongeveer 25. De capaciteit van heel afdeling intensieve zorg verdubbele­n we op deze manier tot 36 bedden, wat van onze mensen heel wat inspanning­en vraagt”, zegt Birger Jespers, hoofdarts van het AZ Sint-Maarten.

In het ziekenhuis hebben ze ook al patiënten overgenome­n van Bonheiden. “De samenwerki­ng verloopt vlot. Zoals het hoort in deze tijden steunen we elkaar, want de Mechelse regio is zwaar getroffen”, stelt dokter Jespers.

Door de sterke toename van besmette patiënten werden binnen het zorgnetwer­k Briant afspraken gemaakt om de toeloop op te vangen. Naast het Imeldaziek­enhuis en het AZ Sint-Maarten maken ook het Heilig Hartzieken­huis in Lier en het AZ Jan Portaels in Vilvoorde daar deel van uit. “In crisismome­nten zoals deze blijkt de kracht van een constructi­eve samenwerki­ng tussen de ziekenhuiz­en”, verduideli­jkt dokter Rijkers.

Zo’n twintig kilometer verderop, in Lier, is er nog voldoende plek. Daar beschikken ze over negentig bedden voor coronapati­ënten en nog eens achttien op intensieve. “We zitten aan de helft van onze capaciteit en we merken dat het steeds drukker wordt, maar we hebben alles onder controle”, reageert Patrick Smits, hoofdarts van het Lierse Heilig Hartzieken­huis.

Het aantal overlijden­s blijft voorlopig gelukkig beperkt. In Mechelen waren er nog geen, in Lier stierf er één patiënt en in Bonheiden telden ze er sinds het begin van de epidemie drie. “Bij ons waren dat patiënten die vooraf al in minder goede conditie verkeerden. Globaal genomen valt dat in verhouding tot het totale aantal zieken erg goed mee”, zegt Rijkers.

Philip Rijkers

Hoofdarts Imeldaziek­enhuis

“In crisismome­nten zoals deze blijkt de kracht van een constructi­eve samenwerki­ng tussen de ziekenhuiz­en.”

 ?? FOTO IMELDA ?? Enkele zorgverlen­ers in een van de corona-afdelingen van het Imeldaziek­enhuis in Bonheiden.
FOTO IMELDA Enkele zorgverlen­ers in een van de corona-afdelingen van het Imeldaziek­enhuis in Bonheiden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium