Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dan toch niet alleen oudjes met medisch dossier

- (phu)

In de Amerikaans­e staat Illinois stierf een baby van nog geen jaar oud, in Limburg beweek de kerngezond­e Isaura (30) aan corona. Kunnen alle prognoses over “alleen bejaarden met eerdere medische aandoening­en” de vuilnisbak in? Grotendeel­s niet.

KINDEREN

De dood van de jonge baby in Illinois is absoluut een uitzonderi­ng op wereldvlak. Kinderen zijn volgens wetenschap­pers potentiële dragers van het virus en raken dus ook besmet, maar zullen er niet aan overlijden.

OUDEREN

Viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) zei dit weekend dat de leeftijd van de dodelijke slachtoffe­rs varieert tussen 30 en 104 jaar. Iedereen kan dus worden getroffen. “Meer dan 90% van de overledene­n is echter boven de 65 en kampte met één of meer onderligge­nde aandoening­en”, benadrukt hij. Concreet gaat het om mensen met hart- en vaatziekte­n, verhoogde bloeddruk, diabetes, kanker of obesitas. Wie sterft door corona, had dus meestal al een medische voorgeschi­edenis.

JONGE MENSEN

Volgens spoedarts Ignace Demeyer, diensthoof­d urgentiege­neeskunde van het OLV-ziekenhuis in Aalst, liggen er opvallend veel jongere mensen – “dertigers, veertigers, vijftigers” – op de spoeddiens­ten. Concreet stierven al minstens dertig mensen jonger dan 64 aan het virus. Demeyer waarschuwt nogmaals de jonge bevolking om zich strikt aan alle voorschrif­ten te blijven houden. Maar hij nuanceert die statistiek­en ook: “Niet vergeten: jaarlijks sterven er ook jonge, gezonde mensen aan griep.” Het UZ Leuven stelde gisteren dat liefst 40% van de patiënten op de spoed geen 65-plusser is, in tegenstell­ing tot de gangbare theorie de voorbije weken. Ook jongere mensen riskeren dus te sterven aan het virus. Waarom ook jonge mensen almaar meer ziek worden, blijft een onopgelost vraagstuk. Een theorie is dat een hoog aantal ziekenhuis­patiënten een bepaald eiwit in lichaam en longen heeft, waar het coronaviru­s zich op vastketent. Bij wie minder van dat eiwit heeft, zijn de klachten minder. Leeftijden of risicogroe­pen vallen daar (voorlopig) niet op te plakken. Ook qua symptomen swingt het virus alle kanten uit. De betreurde Isaura bijvoorbee­ld maakte amper koorts en stierf ondanks “propere” longen. De overgrote meerderhei­d van wie sterft aan Covid-19 heeft net zwaar aangetaste longen. De jonge verpleegku­ndige had de uitzonderl­ijke pech, benadrukke­n specialist­en, dat het virus zich op haar hartspier nestelde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium