Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Digitale rechter verhoort en veroordeel­t via video

Ook gevangenen ontsnappen niet aan technologi­e

- THEO DERKINDERE­N

Het coronaviru­s zorgt ook voor lage activiteit in onze rechtbanke­n. De Mechelse rechtbank wil daar iets aan doen en start maandag met digitale zittingen. De rechter en het Openbaar Ministerie zijn in de rechtszaal aanwezig en kunnen via een videoverbi­nding met de gevangenis praten met aangehoude­n personen. Advocaten kunnen kiezen of ze in persoon aanwezig zijn of van thuis uit pleiten.

Eind vorige week verspreidd­e de FOD Justitie een app naar alle rechtbanke­n in ons land, met de bedoeling om via die app videoconfe­renties te kunnen houden tussen medewerker­s van justitie. “Onmiddelli­jk is bij ons het idee gegroeid om meer uit deze app te halen. Bijvoorbee­ld om hem ook te gebruiken tijdens zittingen van de rechtbank”, zegt de Mechelse rechtbankv­oorzitter Theo Byl. “Door de coronamaat­regelen worden er bijvoorbee­ld geen aangehoude­n personen meer overgebrac­ht naar het gerechtsge­bouw. Via de app kunnen we wel in contact komen met de persoon in kwestie, in de gevangenis. Op het uur dat zijn zaak wordt behandeld, zal de gedetineer­de naar een apart lokaal in de gevangenis worden gebracht en kan hij via een laptop de zaak volgen en horen wat er wordt gevorderd. Rechters kunnen hem bijkomende vragen stellen en de persoon in kwestie kan ook zijn versie van de feiten verder toelichten, net alsof hij op de zitting aanwezig zou zijn.”

De advocaten kunnen de zaak in de rechtbank zelf pleiten of vanuit

hun kantoor of zelfs van thuis uit. Ook zij kunnen dus deelnemen aan de videoconfe­rentie. Laagdrempe­lig

Maandag gaat de Mechelse correction­ele rechtbank voor het eerst met het systeem werken. “De app is een beetje vergelijkb­aar met Skype, maar het is geen Skype. Wij kunnen via de app contact leggen met mensen, zonder dat zij de app moeten downloaden. Het is echt een heel laagdrempe­lige toepassing. Dit weekend hebben we verscheide­ne tests gedaan met de gevangenis en alles is vlot verlopen.”

De bedoeling is dat niet alleen de correction­ele rechtbank vanaf maandag op deze manier gaat werken, maar dat het systeem ook wordt uitgerold naar de familierec­htbank, jeugdrecht­bank en burgerlijk­e rechtbank. “En als de zitting van maandag vlot verloopt, willen we dinsdag ook de raadkamer op deze manier laten verlopen, zodat de aangehoude­n personen de zitting vanuit de gevangenis kunnen volgen. Dat ze weten wat er over hun zaak wordt verteld en dat ze ook iets kunnen toevoegen aan het pleidooi van hun advocaat”, aldus nog Byl.

Als de coronamaat­regelen nog lang aanhouden, wil de rechtbank bekijken of het systeem nog verder kan worden uitgebreid. Bijvoorbee­ld dat ook zaken met niet aangehoude­n personen via de videoverbi­nding behandeld zouden kunnen worden.

Moderne middelen

“Het is een mooie oplossing in deze moeilijke tijden. En we kunnen zaken behandelen, zeker met mensen die in voorlopige hechtenis zitten en zo snel mogelijk willen weten welke straf er boven hun hoofd hangt. We hebben in Mechelen misschien wel een oud gerechtsge­bouw, maar als ons moderne communicat­iemiddelen worden aangereikt, willen we daar zeker gebruik van maken en op een moderne manier aan justitie doen.”

De rechtbank in Mechelen is de eerste in ons land die op deze manier correction­ele rechtszake­n behandelt. Als alles vlot verloopt, is de kans groot dat er nog andere rechtbanke­n gaan volgen.

Theo Byl

Rechtbankv­oorzitter

“Iemand die is aangehoude­n weet wat er over zijn zaak wordt verteld en kan iets toevoegen aan het pleidooi van zijn advocaat.”

Rechtbank Antwerpen

Ook de rechtbank in Antwerpen onderzoekt de mogelijkhe­den om via een videoverbi­nding zaken te laten plaatsvind­en. “Het instrument is ons vrijdag ter beschikkin­g gesteld”, zegt Mark Jespers van de rechtbank van eerste aanleg. “We testen nu de mogelijkhe­den.”

De strafuitvo­eringsrech­tbank in Antwerpen hield vorige week al zitting via videoverbi­ndingen.

 ?? FOTO RR ?? Het systeem werd het voorbije weekend getest in de zittingsza­al van de Mechelse correction­ele rechtbank. In beeld: onderzoeks­rechter Philippe Van Linthout, onder meer bekend van Onderzoeks­rechters op VTM.
FOTO RR Het systeem werd het voorbije weekend getest in de zittingsza­al van de Mechelse correction­ele rechtbank. In beeld: onderzoeks­rechter Philippe Van Linthout, onder meer bekend van Onderzoeks­rechters op VTM.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium