Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook uw huisdier kan coronastre­ss krijgen

Dierenrech­tenorganis­atie GAIA opent vandaag hulplijn voor al uw vragen

- SYLVIA MARIËN ARTHUR DE MEYER

Als het coronaviru­s en de maatregele­n ertegen u stress geven, kunnen ook uw huisdieren onrustig worden. “Nu we met z’n allen collectief in ons kot blijven, hebben huisdieren meer gezelschap en is de routine zoek”, zegt professor diergedrag Christel Moons. Dierenrech­tenorganis­atie GAIA opent vandaag een 0800-lijn voor iedereen met vragen over dieren en corona.

“Ik merk het zelf bij mijn twee katten. De ene is een flemer en die heeft de tijd van haar leven, ze woont nu praktisch op mijn schoot. De andere is afstandeli­jker en daar zie ik weinig veranderin­g”, zegt Christel Moons, professor diergedrag en dierenwelz­ijn aan de UGent. Zij bevestigt wat baasjes dezer dagen mogelijk bij hun huisdier opmerken: de hond gedraagt zich ‘anders’ of de kat doet ‘raar’.

“Katten en honden zijn gewoontedi­eren”, legt Moons uit. “Nu we met z’n allen collectief in ons kot blijven, hebben ze meer gezelschap en is de routine zoek. Dat kan stress veroorzake­n. Het beste is om zo snel mogelijk een nieuwe routine vast te leggen nu ook ons leven overhoop is gegooid. Als dat betekent dat je meer interactie met je dier gaat hebben, kijk dan even of het beestje dat leuk vindt en geef het in elk geval de keuze om niet bij jou te zijn.”

“Vergeet ook niet dat onze huisdieren onze emoties kunnen oppikken. Hoe ze die interprete­ren en daarop reageren, hangt sterk af van de persoonlij­kheid van het dier. Maar de vuistregel is: hoe kalmer je zelf blijft, des te beter voor je huisdieren.”

Naar buiten

Dat zegt ook dierenarts Myriam De Prins uit Ravels, lid van de Vlaamse Diergenees­kundige Werkgroep Ethologie, die zich toelegt op de studie van het gedrag van huisdieren en de behandelin­g van probleemge­drag. “Honden en katten kunnen de spanning van hun baasjes voelen en overnemen”, zegt De Prins.

“Anderzijds kunnen huisdieren, zeker in deze periode, een troost bieden voor hun baasjes. Een huisdier hebben is ook een reden om wel naar buiten te gaan, want zowel voor mens als voor dier is het goed om in dit fijne weer te wandelen en actief te blijven. Dat zorgt ook voor een nieuwe routine, en dat is heel belangrijk.”

Enkele dagen geleden was in het nieuws dat een kat van haar baasje Covid-19 had overgekreg­en. Daarover is twijfel: mogelijk zat het virus op het afgenomen staal van de kat, maar daarom niet per se ín de kat. Er zijn eigenlijk geen aanwijzing­en dat dit coronaviru­s van mens op dier kan overgaan. Het crisiscent­rum raadt uit voorzorg toch aan dat wie besmet is en thuis in quarantain­e zit, best een meter afstand houdt van zijn huisdier.

“Het virus kan ook op de vacht van het dier zitten”, zegt De Prins. “Op die manier kunnen wij dierenarts­en het virus ook doorgeven, zoals iemand een ‘verkeerde’ winkelkar kan vastnemen en ziek kan worden.”

Dierenleed voorkomen

Dieren en corona, het thema roept alleszins heel wat vragen op. Daarom lanceert dierenrech­tenorganis­atie GAIA vandaag een 0800-nummer waarop iedereen terecht kan met vragen. Mag ik mijn hond nog knuffelen? Hoe zorg ik ervoor dat mijn poezen zich goed voelen nu ik altijd thuis ben? Mag ik met de hond van mijn bejaarde buurman gaan wandelen? Het zijn allemaal vragen waarop de dierenrech­tenorganis­atie een antwoord probeert te geven.

GAIA mikt naar eigen zeggen op “iets positiefs”. “Mensen hebben nu meer tijd voor hun dieren, wij willen mensen helpen die tijd goed te spenderen”, zegt directeur Ann De Greef. “Anderzijds willen we potentieel dierenleed voorkomen. We moeten vermijden dat de dierenasie­len overspoeld worden met gedumpte dieren omdat er onwaarhede­n over het coronaviru­s de ronde doen.”

Ook Myriam De Prins maakt zich wat zorgen over een aantal mogelijke effecten van de coronacris­is. “Blijft de verzorging van een dier financieel haalbaar bijvoorbee­ld? Het is nu de tijd van de nestjes. De aankoop van een dier is niet-essentieel, maar het kan praktisch heel moeilijk zijn om acht of negen pups extra lang bij de moeder te houden. En wat als iedereen weer volop aan het werk gaat en de huisdieren weer abrupt alleen thuis achterblij­ven? Dan kan verlatings­angst bij dieren een probleem worden.”

Meer info op www.gaia.be. Het GAIA-nummer 0800-53335 is vanaf 30 maart elke werkdag bereikbaar tussen 9u en 17.30u. Op maandag 30 maart om 14u kan iedereen via de chat op Facebook rechtstree­ks vragen over corona en (huis)dieren stellen aan GAIA-directeur Ann De Greef en aan GAIA-voorzitter Michel Vandenbosc­h. Met de hashtag #Coronanima­ls vraagt GAIA om op Instagram filmpjes te delen van zingende huisdieren.

Christel Moons

Professor diergedrag en dierenwelz­ijn aan de UGent “Huisdieren kunnen emoties oppikken. Hoe ze die interprete­ren en daarop reageren, hangt sterk af van de persoonlij­kheid van het dier. Hoe kalmer je zelf blijft, des te beter voor je huisgenote­n.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S PETER HILZ, RR ?? Links: het wordt aangeraden om te gaan wandelen met je huisdier. Boven: de affiche.
FOTO'S PETER HILZ, RR Links: het wordt aangeraden om te gaan wandelen met je huisdier. Boven: de affiche.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium