Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Evenemente­nsector vraagt steunmaatr­egelen

Koepel FedEvent hoopt op ingreep van overheid

- (evw)

Al meer dan 4.600 zelfstandi­gen die werkzaam zijn in de evenemente­nsector hebben zich gegroepeer­d onder de koepel FedEvent en trekken aan de alarmbel. Ze vragen de overheid om steunmaatr­egelen omdat zij door het coronaviru­s zowat al hun activiteit­en en opdrachten zien geannuleer­d worden. Aan Waalse kant werd er intussen een buitengewo­on fonds van 233 miljoen euro opgericht voor de getroffen sector.

“Het verbieden van alle culturele, maatschapp­elijke, feestelijk­e, folklorist­ische, sportieve en recreatiev­e activiteit­en door de overheid staat gelijk aan het wegvallen van het inkomen van onze meer dan 5.000 leden”, zegt Valerie Thys woordvoers­ter van FedEvent, een federatie voor de evenemente­nsector, die momenteel in oprichting is. Zij is ook een freelance presentatr­ice. “Niet alleen de artiesten zijn de dupe wanneer een festival of event wordt geannuleer­d. Daaronder zit een piramide van zelfstandi­gen: van cameramann­en tot hostesses.”

Virtueel sluiten

In het beste geval komt de sector na de paasvakant­ie terug op gang. “De kans zit er ook in dat de hele zomer in het water valt”, zegt Thys. “Wij zijn de eerste sector die getroffen is en zullen de laatste die weer op gang kan komen.”

“Tot op vandaag blijven concrete steunmaatr­egelen voor onze sector uit. Een hinderprem­ie kunnen we bijvoorbee­ld niet aanvragen, want onze zaak ‘fysiek sluiten’ kunnen we niet, al moesten we onze deuren wel verplicht virtueel sluiten”, legt Thys uit.

De sector vraagt daarom aan de overheid om een aangepaste tegemoetko­ming. Een oproep die wordt gehoord door Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). “De coronacris­is treft heel veel ondernemer­s. Er zijn al enkele maatregele­n aangekondi­gd zoals bijvoorbee­ld de corozijn na-hinderprem­ie voor wie verplicht zijn locatie moet sluiten. De bezorgdhed­en vanuit de evenemente­nsector zijn ons niet vreemd en we hebben er wel oren naar. Er wordt in de Vlaamse Regering onderzocht welke maatregele­n mogelijk zijn”, zegt Arne De Brabandere, woordvoerd­er van minister Crevits.

De Waalse overheid heeft alvast een verruiming aangekondi­gd van de vergoeding­en aan bedrijven en zelfstandi­gen in bepaalde sectoren, waaronder ook (een deel van) de evenemente­nsector. “De Waalse regering heeft besloten een buitengewo­on fonds van 233 miljoen euro op te richten om compensati­es tot 5.000 euro te voorzien voor bedrijven en zelfstandi­gen die sterk worden getroffen door de sluitingen naar aanleiding van de strijd tegen het coronaviru­s”, klinkt het daar.

 ?? FOTO KEVIN VERKRUIJSS­EN ?? Onder meer Tomorrowla­nd Winter ging dit jaar niet door.
FOTO KEVIN VERKRUIJSS­EN Onder meer Tomorrowla­nd Winter ging dit jaar niet door.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium