Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De gorilla’s weten heel goed dat er iets niet in de haak zit”

-

Meer dan bij de andere dieren vraagt de verzorging van de mensapen in deze dagen de grootste voorzichti­gheid. Zij kunnen immers het coronaviru­s krijgen van en doorgeven aan de mens.

Mayani ziet ons van ver aankomen. Ze loopt van achter in het hok tot aan de vensters, recht haar pezige lichaam en trommelt met beide

handen op het glas. Pas wanneer we dichterbij komen, zien we het. Op de rug van de gorilla zit er nog eentje, een mini-exemplaar. Het is de kleine Thandie die onverstoor­d blijft onder de zottigheid van haar moeder en zich dapper vastklampt aan haar nek. De bijna anderhalf jaar oude geboren en getogen Antwerpse kan best zelf rondlopen, hoor. Ze speelt ook graag met Amahoro, de enige oostelijke laaglandgo­rilla in de groep (alle anderen zijn van het westelijke laagland), maar dikwijls wil de peuter toch gewoon het liefst bij haar mama zijn, zoals nu.

Terug naar de basis

Yoran Jochems (28) kent zijn dieren door en door. Afwisselen­d met een collega, is hij hier nu om de dag. Normaal zijn ze met zijn vijven, maar drie van zijn collega’s bij de mensapen zijn tijdelijk werkloos. Afhankelij­k van hoe lang de sluiting nog duurt, komen die collega’s terug en wordt hij zelf een tijdje technisch werkloos. Maar zo ver is het nog niet. “We plooien nu terug op de basis”, zegt Yoran. “Nu er geen bezoekers zijn,

moeten we niet meer poetsen en kunnen we ons 100% op de dieren concentrer­en.”

De mensapen leven zich meer dan ooit uit met ‘enrichment’. Ballen, puzzels, brandslang­en, takjes, gereedscha­ppen, alle dingen die hun nieuwsgier­igheid kunnen aanwakkere­n, komen in aanmerking voor de dagelijkse activiteit­en. Yoran gaat de lunch van de gorilla’s ‘verstoppen’ in hun buitenperk. Hij strooit tomaten rond. Daarnaast staan vandaag ook wat ze ‘apenstoppe­n’ noemen op het menu, pellets, dikke korrels waar essentiële voedingsst­offen in zitten en die ze ook lekker vinden. Ondertusse­n staat een hok verder de chimpansee Chita wild zwaaiend de aandacht van fotograaf Jan te trekken. Chita is dol op camera’s en laat zich graag in alle mogelijke poses fotografer­en.

Vlooien

“De apen weten heel goed dat er iets niet helemaal in de haak zit”, vertelt Yoran. “Elke dag van het jaar zien ze buiten ons nog een massa andere mensen en nu zien ze toch al twee weken zo goed als niemand meer. Sinds de dierentuin gesloten is, zijn ze veel nieuwsgier­iger als er dan toch een keertje, zoals bij jullie nu, wat vreemd volk over de vloer komt. Ze zoeken ook meer interactie met elkaar, ze spelen meer en zitten elkaar vaker te vlooien.”

Voor hij het verblijf van de gorilla’s ingaat, zet Yoran een mondmasker op en trekt hij handschoen­en aan. Straks zal hij ook zijn schoenen ontsmetten. “Mensapen kunnen zelfs elke gewone verkoudhei­d van ons overkrijge­n”, legt hij uit. “En dus ook het coronaviru­s. We nemen geen enkel risico. Zij kunnen het trouwens ook doorgeven aan ons.”

Toeter

Een toeter weerklinkt en onmiddelli­jk komen de gorilla’s in beweging in hun binnenverb­lijf. Ze gaan een trapje af, wandelen door een tunnel onder het wandelpad en komen er aan de overkant in het buitenperk weer uit. De eerste is Mayani. Terwijl ze Thandie losjes balanceert op haar linkeronde­rarm, grabbelt ze met haar rechterhan­d zo snel mogelijk alle tomatenstu­kjes die ze kan vinden bij elkaar en gaat die dan wat verder smakelijk zitten oppeuzelen. Iets later komt Mambele op haar dooie gemakje het duo vervoegen. De gorilla met de prominente pruillip is ook zwanger. Later dit jaar mag Thandie zich verheugen op een speelkamer­aad, een halfbroer of zusje.

Elke werkdag is Yoran hier acht uur met zijn apen bezig. ’s Nachts zijn de dieren helemaal alleen. Dat zijn ze zo gewend. “Ze maken hun nest zodra het begint te schemeren en ze staan pas op wanneer het weer licht wordt.”

Nu het zomeruur net is ingegaan, is dat toch weer een uurtje langer dat ze ’s ochtends nog wat in hun bed kunnen blijven soezen.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Yoran Jochems bij een foto van een gorilla. Gorilla kunnen ook het coronaviru­s dragen. Yoran Jochems kent de MENSAPEN door en door
FOTO JAN VAN DER PERRE Yoran Jochems bij een foto van een gorilla. Gorilla kunnen ook het coronaviru­s dragen. Yoran Jochems kent de MENSAPEN door en door

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium