Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na 75 jaar eindelijk gedenkplaa­t voor gesneuveld­e Britse soldaten

Burgemeest­er Lukas Jacobs (CD&V) en televisiem­aker Arnout Hauben herdenken twee oorlogshel­den

- TOM VETS

Zondag was het 75 jaar geleden dat een V-bom slachtoffe­rs maakte in Kalmthout. Daarbij sneuvelden twee Britse soldaten. Die werden zondag tijdens een intieme ceremonie herdacht in aanwezighe­id van televisiem­aker Arnout Hauben.

De V-bom die destijds op Kalmthout viel, was de laatste dodelijke V-bom in ons land. Televisiem­aker Arnout Hauben, die over een week begint met het nieuwe Eénprogram­ma

Ten Oorlog: De Bevrijding Van Vlaanderen,

herdacht samen met Lukas Jacobs, de burgemeest­er van Kalmthout, de slachtoffe­rs die op 29 maart 1945 vielen.

Hauben ontdekte dat er twee Britse soldaten bij die bom omkwamen: Jim Wolstenhol­me en William Robert Hicks. Deze soldaten dienden in het 107de regiment Heavy Anti Aircraft van de Royal Artillery, een legereenhe­id die instond voor het onschadeli­jk maken van vliegende bommen die voornameli­jk afgeschote­n werden richting Antwerpen. Het duo, dat het leven redde van talloze landgenote­n, werd zelf verrast tijdens hun dienst door een V1-inslag.

Arnout Hauben probeerde nabestaand­en van de twee te traceren. Hij ontdekte dat Rosalie (77), de dochter van Wolstenhol­me, en de broer van Hicks, de 90-jarige Alfred, nog in leven zijn. Zij wisten niet hoe, wanneer of waar precies hun vader en broer omgekomen waren tijdens de oorlog. Ze kregen recent de antwoorden op vragen waar ze al hun hele leven mee rondliepen.

“Het menselijk leed van de laatste oorlogsmaa­nden in ‘bevrijd’ Vlaanderen was groot”, reageert de televisiem­aker. “Het was een vrijheid onder voorwaarde­n, een vrijheid met een zwarte rouwrand. Wist je dat er na de bevrijding nog achtduizen­d doden zijn gevallen? Elke dag vielen er meer slachtoffe­rs te betreuren dan tijdens de terreurdad­en van Brussel in 2016. Daarom wilde ik via mijn programma een stem geven aan de mensen die heel hun leven over hun verdriet en trauma’s in schijnbaar betere tijden hebben gezwegen.”

De verhalen over Wolstenhol­me en Hicks zitten in de derde aflevering.

Nog voor de coronacris­is nodigden Arnout Hauben en de burgemeest­er van Kalmthout de twee Britse families uit om afgelopen zondag naar ons land te komen om de twee soldaten te herdenken. Omwille van de huidige maatregele­n rond het virus konden zij natuurlijk niet langer afzakken naar Kalmthout, maar Hauben vond het moment te belangrijk om zomaar voorbij te laten gaan. Samen met burgemeest­er Jacobs hield hij zondag – op veilige afstand van mekaar – een intieme ceremonie aan de Kalmthouts­e heide. De burgemeest­er onthulde bij het oorlogsmon­ument aan de Heide een kleine gedenkplaa­t. Zo krijgen de twee laatst gesneuveld­en van de vreselijke bommenterr­eur in Vlaanderen toch de erkenning die ze verdienen. Na de coronacris­is zullen de families van de gesneuveld­en alsnog afreizen naar ons land om hulde te brengen aan hun geliefden.

De Eén-reeks Ten Oorlog: De Bevrijding Van Vlaanderen start op maandag 6 april. Hauben brengt daarin ook verhalen uit onder meer Antwerpen, Breendonk en Geel die zich afspeelden tijdens en na de bevrijding. Hij praat daarin met de allerlaats­te nog levende getuigen.

 ?? FOTO VRT ?? Burgemeest­er Lukas Jacobs (CD&V) met Arnout Hauben aan de gedenkplaa­t.
FOTO VRT Burgemeest­er Lukas Jacobs (CD&V) met Arnout Hauben aan de gedenkplaa­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium