Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Afrika houdt de adem in

-

Het coronaviru­s is al in Afrika, maar is voorlopig minder slopend dan in Europa en de VS. Toch zijn Zuid-Afrika en straks ook Kinshasa, de hoofdstad van Congo, in lockdown. “Scholen al dan niet sluiten? Dat wordt een moeilijke oefening in Afrika”, zegt topdokter Reginald Moreels, die het Afrikaanse gezondheid­ssysteem goed kent.

Officieel zijn 4.351 Afrikanen besmet in 39 landen en vielen er al 92 coronadode­n. De meeste coronabesm­ettingen werden geregistre­erd in Zuid-Afrika, Egypte en Algerije, volgens wereldgezo­ndheidsorg­anisatie WHO eenvoudig te verklaren omdat precies die landen de meeste westerse bezoekers ontvangen.

In koploper Zuid-Afrika zijn nu al 1.187 mensen besmet en vielen gisteren de eerste twee coronadode­n. Begin deze week vaardigde president Cyril Ramaphosa een volledige lockdown uit en sloot hij de grenzen voor personenve­rkeer.

Die strenge maatregele­n maakten het voor de Congolese president Félix Tshisekedi makkelijke­r om ook voor de hoofdstad Kinshasa strenge maatregele­n af te kondigen. Voorlopig zijn in Congo nog maar 65 mensen officieel besmet, maar de president vreest een uitbraak van de epidemie. Daarom laat hij in de hoofdstad (13 miljoen inwoners) alles sluiten en

verbiedt hij elke samenschol­ing van drie mensen en meer. Preventiem­aatregelen

Gisteren riep de WHO de Afrikaanse overheden nog eens op om preventiem­aatregelen te nemen.

Een tiental landen gaf aan ermee bezig te zijn en vooral in eerste instantie de bevolking te zullen sensibilis­eren om afstand te houden.

Dokter Reginald Moreels, momenteel te zien in Topdokters op Vier, kent de gezondheid­ssituatie in Afrika heel goed. Hij hielp onder andere in Oost-Congo het ebolavirus bestrijden. Moreels deelt het Afrikaanse coronaprob­leem op in twee stukken: de preventie en de behandelin­g. Over het eerste deel is hij gematigd optimistis­ch, over het tweede behoorlijk pessimisti­sch.

“Als Afrika in lockdown moet, dan verloopt de communicat­ie daarover het best via de dorps- en wijkhoofde­n. Die mensen worden geloofd en gerespecte­erd. Dat heb ik zelf ervaren tijdens de ebolacrisi­s. De leiders zeiden: geen vredesgroe­t meer in de eucharisti­eviering, en men hield zich daaraan”, zegt Moreels. Toch wordt het voor Afrikanen veel moeilijker zich voortduren­d aan de sociale afstand van anderhalve meter te houden dan voor westerling­en, omdat mensen er veel dichter bij elkaar wonen.

Scholen sluiten wordt een probleem, zegt Moreels. “Omdat er thuis geen plaats is, spelen kinderen vaak op straat. Misschien is het beter kinderen toch op school te houden, maar dan op een gediscipli­neerde afstand van elkaar.”

Geen stroom

Wat de preventie betreft maakt Moreels zich dus niet al te veel zorgen. Zeker omdat Afrika er net een ebola-epidemie heeft opzitten en mensen dus weten hoe belangrijk het is om zich aan regels te houden. Moreels is echter veel banger voor de behandelin­g van de coronapati­ënten. “Omdat het letterlijk een technische behandelin­g is. Ebola behandelde­n we met baksters en antibiotic­a, dat was relatief eenvoudig. Maar voor corona hebben we machines nodig: beademings­apparaten. En die zijn er amper. En als ze er zijn, dan is er vaak niet genoeg stroom in het ziekenhuis – als die al niet constant uitvalt – om die apparaten te laten werken.”

Hoe groot de corona-uitbraak in Afrika wordt, kan niemand voorspelle­n. Toch schetst Moreels geen doemscenar­io. “Mogelijk slaat het virus er minder hard toe omdat de bevolking door de ebolacrisi­s misschien al meer resistenti­e heeft opgebouwd dan de rest van de wereld. De streek van Noord-Kivu, in het oosten van Afrika, waar die crisis in 2018 uitbrak, is daarvoor interessan­t. Als blijkt dat daar minder coronageva­llen zijn, dan is dat mogelijk een bewijs dat ebola mensen resistente­r maakt.”

Moreels heeft nog meer hoop, want overal ter wereld zijn tests aan de gang voor coronamedi­cijnen. Mogelijk leveren die positieve antwoorden op voordat corona helemaal doorbreekt in Afrika.

Reginald Moreels

Dokter die gezondheid­ssituatie goed kent in Afrika

“Omdat er thuis geen plaats is, spelen kinderen vaak op straat. Misschien is het beter kinderen toch op school te houden, maar dan op een gediscipli­neerde afstand van elkaar.”

 ?? FOTO AFP ?? Zuid-Afrikaanse soldaten begeleiden in Johannesbu­rg een vrouw naar een verzamelpu­nt voor daklozen.
FOTO AFP Zuid-Afrikaanse soldaten begeleiden in Johannesbu­rg een vrouw naar een verzamelpu­nt voor daklozen.
 ?? FOTO AFP ?? In Zuid-Afrika is er al een lockdown. De ordedienst­en botsen op een groepje die het samenschol­ingsverbod niet naleeft.
FOTO AFP In Zuid-Afrika is er al een lockdown. De ordedienst­en botsen op een groepje die het samenschol­ingsverbod niet naleeft.
 ?? FOTO ALEXANDER MEEUS ??
FOTO ALEXANDER MEEUS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium