Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Wat vindt u van de verlenging van de maatregele­n tegen het coronaviru­s?

-

Enige mogelijkhe­id

Een andere mogelijkhe­id dan de verlenging zie ik niet, maar eens dit eindigt, zullen er nog altijd besmette personen zijn die het kunnen doorgeven. Begint alles dan niet opnieuw?

GUIDO MATTHYS, BORGERHOUT

Minstens twee maanden

Iedereen kan zich ondertusse­n al voorbereid­en op de volgende verlenging­en. Niet meer met twee weken, maar met minstens twee maanden. Vraag is of het allemaal veel zal helpen. Zelfs wie alleen maar buitenkomt om de post uit de brievenbus te halen, kan al besmet zijn. De cijfers uit Italië geven ondertusse­n ook al aan dat het werkelijke sterftecij­fer geen 2%, maar wel minstens 10% bedraagt.

HERMAN VAN DESSEL, PUTTE

Werklooshe­id

Hopelijk weten onze politici en experten wat ze doen. Als dit te lang duurt, zullen veel mensen van tijdelijke of technische werklooshe­id naar echte werklooshe­id overstappe­n. Dit gekoppeld aan de nakende economisch­e crisis (elke week lockdown betekent ongeveer 0,5% verlies voor ons BNP) betekent dat veel mensen in armoede zullen geduwd worden. Hoe gaan zij bijvoorbee­ld hun huis kunnen afbetalen? En armoede betekent meestal ook een verminderd­e toegang tot de gezondheid­szorgen. Ik hoop alleen dat men door het huidige gezondheid­sprobleem zo op te lossen geen groter gezondheid­sprobleem, dat dan misschien maanden of jaren zal duren, creëert.

THIBAUD DE BORGGRAEF, MECHELEN

Logisch

Logisch dat de maatregele­n verlengd worden, ze hadden die ook al vroeger mogen nemen. We mogen elke dag blij zijn dat we nog thuis in ons eigen bed kunnen slapen en niet in het ziekenhuis liggen. Onbegrijpe­lijk dat er nog altijd mensen zijn die het niet zo strikt nemen met hun eigen veiligheid en die van anderen.

JOSE GEERS, WILRIJK

Trump We zullen hier nog veel langer maatregele­n

moeten nemen. Zolang het virus in de wereld rondgaat en alle kansen krijgt dankzij idioten zoals Trump, kan het ook bij ons terug binnengebr­acht worden. Ondertusse­n zitten de jongeren bij de minste zonnestraa­l weer bij elkaar op de Antwerpse pleinen, zoals hier op de Dageraadpl­aats. En geen flik te bespeuren.

MARC GOOVEAERTS, ANTWERPEN

Slecht voor de moraal

Een verlenging tot 19 april, maar er rekening mee moeten houden dat het mogelijk tot 2 mei wordt, is zeer slecht voor de moraal en het welbevinde­n. Een betere boodschap zou zijn: een verlenging tot 2 mei maar door regelmatig­e evaluatie kunnen we de maatregele­n mogelijk eerder al versoepele­n.

FIE S., ANTWERPEN

Graag tot 3 mei

Houd deze maatregele­n alstublief­t aan tot 3 mei, zodat we zekerheid hebben. Ik werk in de zorg en zie daar enkel toename van het aantal besmetting­en, geen verbeterin­g.

SABINA VAN BEERSEL, BOOM staat open voor beknopte reacties. De redactie heeft het recht uw brief te redigeren of in te korten. Vermeld steeds uw naam en adres. Lezersbrie­ven, Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen of brieven@gva.be

Corona en de ouderen

Onlangs heb ik opgevangen dat 65-plussers met corona misschien niet meer geholpen zouden worden als er te veel zieken zijn. Men protesteer­t al lang tegen de doodstraf, die in sommige landen nog wordt toegepast. Men discussiee­rt over het al dan niet toelaten van euthanasie voor mensen die met hun miserie niet langer willen leven. Maar nu zou eender welke arts, politieker, of wie dan ook mogen beslissen dat ik niet langer mag leven? Is er misschien een verborgen agenda om de vergrijzin­g in te dijken en de pensioenko­sten te verlagen?

LEON GOUDMAN

Winteruur

Dit weekend was een gemiste kans voor de leiders van de Europese Unie. Terwijl de mensen in de zorgsector op hun tandvlees zitten, krijgen ze toch een uur minder slaap. Behoud volgend jaar alstublief­t het winteruur, dit leunt dichter aan bij onze biologisch­e klok én is verkeersve­iliger.

HERMAN AERTS,

VOSSELAAR

Oorlogssit­uatie

We applaudiss­eren massaal voor onze gezondheid­swerkers, die de gevaren van de epidemie trotseren. Maar een gevarenpre­mie vinden onze gezagsdrag­ers een brug te ver, dat kon alleen in oorlogstij­d. De Franse president Macron noemde deze toestand toch een oorlogssit­uatie? Waar wachten we dan op?

EUGENE STEYLAERTS, KONTICH

Trots om Belg te zijn

Als ik het geaarzel en geklungel in Engeland en Nederland zie (om over de VS nog maar te zwijgen), ben ik best trots op onze specialist­en Marc Van Ranst, Steven Van Gucht en Erika Vliegen, en journalist­en als Stef Meerbergen. Zij lichten de bevolking en politici op een deskundige, gedecideer­de en heldere manier in, en dwingen de broodnodig­e maatregele­n af. Beste politici, volg alstublief­t volledig en zonder aarzelen de aanbevelin­gen van de wetenschap­pers. En aan de politie, controleer en beboet zonder aarzelen alle onverantwo­ordelijken zonder verstand.

WILLY LAUWERS, BROECHEM

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Premier Sophie Wilmès kondigde aan dat de maatregele­n verlengd worden tot 19 april.
FOTO PHOTO NEWS Premier Sophie Wilmès kondigde aan dat de maatregele­n verlengd worden tot 19 april.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium