Gazet van Antwerpen Stad en Rand

75 jaar oud, maar eeuwig jong

Suske en Wiske vieren bijzonder jubileum

- TOM VETS

Suske en Wiske bouwen een feestje. Exact 75 jaar geleden, op 30 maart 1945, stonden de eerste stroken van de stripreeks in de krant. Maar wat ging aan de creatie van Vlaanderen­s bekendste striphelde­n vooraf? Een reconstruc­tie.

Het verhaal over de ontstaansg­eschiedeni­s van Suske en Wiske begint al eind jaren dertig. Hun geestelijk­e vader Willy Vanderstee­n, die werkte voor warenhuis Innovation, doorblader­de een Amerikaans tijdschrif­t om ideeën op te doen voor de inrichting van de etalage. In het blad stond een reportage over Amerikaans­e tekenverha­len. Vanderstee­n kreeg het idee om zelf een strip te tekenen. Eén van z’n eerste creaties was Kitty Inno, dat verscheen in het personeels­blad van Innovation.

Ondertusse­n had Vlaanderen via de Amerikaans­e bevrijders de comics beter leren kennen. Kranten zagen dat ze daarmee een jong publiek konden bereiken. Vanderstee­n was zelfstandi­g stripteke

naar geworden. Aan het einde van de oorlog kwam hij met De avonturen van Rikki en Wiske op de proppen. Tante Sidonie

In dat verhaal spelen enkel Tante Sidonie, Wiske en haar broer Rikki een hoofdrol. Pas in 1964 werd Sidonie veranderd in Sidonia. Lambik dook op in De Sprietatoo­m

(1947), Jerom pas in De Dolle Musketiers (1953).

Rikki was een bijna volwassen tiener die bokste en terechtkwa­m in een spionageve­rhaal. Al gauw kwam er kritiek dat Rikki leek op Kuifje. Ook Vanderstee­n was niet tevreden met de figuur. Suske werd geïntroduc­eerd in opvolger

Op het Eiland Amoras.

Het creëren van de hoofdrolsp­elers was niet evident. Conservati­ef Vlaanderen stond op z’n achterste poten toen de strip werd gepublicee­rd. Want waar waren de ouders van Suske en Wiske? Maar Vanderstee­n hield hen bewust uit beeld. “Ouders zijn een remmende factor”, wist de tekenaar. “Ze zouden een stokje steken voor de avonturen die het duo meemaakt.”

Dus vallen Suske en Wiske terug op tante Sidonia, die gebaseerd is op Vanderstee­ns moeder. De inspiratie voor Wiske vond hij bij zijn dochter. Suske is gebaseerd op zijn zoon Bob, en de naam komt van Franciscus, de vader van Vanderstee­n. De avonturen van Rikki en Wiske was lang een verzamelaa­rsobject. Het werd voor de reguliere reeks nooit herdrukt. Pas in april 1975 werd het ingekleurd en verscheen het opnieuw als nummer 154 in de reeks. De titel werd veranderd in Rikki en Wiske in Chocowakij­e. Met het onsympathi­eke Chocowakij­e alludeerde de tekenaar op het toen nog niet communisti­sche Tsjechoslo­wakije.

Van Rikki en Wiske werden slechts 7.000 boekjes gedrukt. Op een veiling werd recent 9.000 euro geboden. Dat het boekje nog puntgaaf was, is uitzonderl­ijk. Vlak na WO II verschenen strips op kwetsbaar papier met nietjes, en lagen ze al gauw uit mekaar.

Nog veel duurder is een alternatie­ve coverteken­ing die Vanderstee­n 75 jaar geleden maakte. Jaren geleden werd die geveild voor 33.000 euro. Opvallend zijn daarop de namen Rikki en Pukki. Vanderstee­n kribbelde op het blad nog enkele alternatie­ven , zoals Koen en Smoutje, of Koen en Wiske.

VRT NWS brengt maandag een podcast waarin Alex Agnew en Adriaan Van den Hoof Rikki en

Wiske voorlezen. Zaterdag heeft ook ons magazine Citta aandacht voor 75 jaar Suske en Wiske.

 ?? FOTO RR ?? In 1945 kwam tekenaar Willy Vanderstee­n met
De Avonturen van Rikki
en Wiske op de proppen. Rikki werd later vervangen door Suske.
FOTO RR In 1945 kwam tekenaar Willy Vanderstee­n met De Avonturen van Rikki en Wiske op de proppen. Rikki werd later vervangen door Suske.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium