Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Maak Club Brugge en Westerlo of Virton nu meteen kampioen”

- PATRICK GOOTS

Al het voetbal stopgezet van eerste amateurkla­sse tot de laagste recreatiev­e competitie: het verbaasde Patrick Goots niet. “Een verwachte en terechte beslissing. Men kon het niet blijven uitstellen. Dit schept nu meteen duidelijkh­eid voor iedereen, ook al zijn er winnaars én verliezers.”

Goots begrijpt de frustratie van veel clubs. “Er zijn ploegen die nog een kans maakten op promotie, via de eindronde, die nu voor een voldongen feit staan. Ik ken ook enkele ploegen die daar enorm voor geïnvestee­rd hadden, ook al met het oog op volgend jaar, maar die nu ineens met niets achterblij­ven. Dat is een bittere pil.”

“Aan de onderkant van de rangschikk­ingen waren er dan weer ploegen die juist nu in vorm geraakten, een goede kans maakten om zich alsnog te redden, maar dan ineens het deksel op de neus krijgen. Allemaal zeer pijnlijke situaties.”

Gevolgen

“Ik vrees voor een enorme impact. Ik schat dat minstens de helft van alle clubs in Vlaanderen het financieel moeilijk gaat krijgen om het budget voor komend seizoen rond te krijgen. Omdat ze zwaar geïnvestee­rd hadden in een verhoopte promotie en nu die kosten toch moeten doorbetale­n. En omdat ze aan de inkomstenk­ant al even niets meer binnenkrij­gen.”

“En dat zal zo nog even blijven. Paastoerno­oien, jeugdtoern­ooien, clubfeeste­n… In de periode april mei juni zijn dat de evenemente­n die veel geld in het laatje moeten brengen bij ongeveer elke club. Die kunnen nu niet doorgaan, wat een verlies van vaak duizenden euro’s betekent. Om nog te zwijgen van de sponsoring, vaak van lokale bedrijven. Gaan die komend seizoen nog blijven? En als ze al blijven, gaan die dan evenveel kunnen bijdragen?”

“Faillissem­enten, maar ook fusies worden onvermijde­lijk in de nabije toekomst. Dit gaat sowieso nog lang nazinderen in het amateurvoe­tbal, met onvermijde­lijke grote veranderin­gen. Want clubs gaan de tering naar de nering moeten zetten.

De beslissing­en in het amateurvoe­tbal moeten nu ook doorgetrok­ken worden naar het profvoetba­l. Iedereen gelijk voor de wet.” Patrick Goots, voetbalana­list van Gazet van Antwerpen, windt er geen doekjes om: ook in 1A en 1B moeten alle wedstrijde­n meteen geannuleer­d worden. “Zodat we snel met een propere lei naar volgend seizoen toe kunnen beginnen te werken.”

Ze zullen niet anders kunnen dan de zaken anders aan te pakken, met een pak minder geld.”

1A en 1B

“Waarom blijven ze zo treuzelen bij de profclubs? Het is toch al te belachelij­k om nu nog te blijven speculeren op één match of één speeldag? In mijn ogen moeten ze gewoon de lijn doortrekke­n die ze bij het amateurvoe­tbal hebben getrokken: meteen duidelijkh­eid en alles stopzetten. Ja, ook de bekerfinal­e. Wat heeft dat nu nog voor zin, zo één wedstrijd toch nog spelen? Die kan eenvoudig verschoven worden naar volgend seizoen, in augustus. Speel de bekerfinal­e in plaats van de Supercup en het probleem is opgelost.”

“De Europese tickets? Die worden dan verdeeld volgens de rangschikk­ing van vandaag, net zoals het in het amateurvoe­tbal is gebeurd. Club Brugge kampioen, AA Gent naar voorronde Champions League, Charleroi en Standard naar de voorrondes van de Europa League. En Antwerp als bekerfinal­ist of dat nu winnend of verliezend is naar de groepsfase van de Europa League. En net zoals bij de amateurs zal dat voor sommigen misschien een bittere pil zijn, het zij dan maar zo. Uitzonderl­ijke omstandigh­eden vragen uitzonderl­ijke beslissing­en.”

“En ook in 1B kan het volgens mij snel opgelost worden, eveneens naar analogie met de amateurree­ksen én 1A. Daar geen eindronde en playoffs? Dan ook geen promotiefi­nales in 1B, dus die eerste wedstrijd wordt geschrapt. En wie dan promoveert? Virton, als het een licentie haalt. En anders Westerlo, want zij eindigen bovenaan in het eindklasse­ment. OHL en Beerschot zullen dit niet graag lezen, maar ik probeer in de logica van de beslissing van vrijdag door te gaan. In de amateurree­ksen is ook geen rekening gehouden met periodekam­pioenen, dan moeten we dat in het profvoetba­l ook niet doen. Hoe zwaar het ook kan klinken, dan kijkt men gewoon naar het eindklasse­ment.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium