Gazet van Antwerpen Stad en Rand

" Als je in 1A of 1B niet aan de slag kunt, dan wil je toch vooral naar Lierse komen "

- KURT GULDENTOPS

Nauwelijks één dag nadat er vroegtijdi­g een punt werd gezet achter het huidige kampioensc­hap, maakt Lierse K. al volop werk van de campagne 2020-2021. Met Tom Van Imschoot stelden de Pallieters het voorbije weekend een nieuwe hoofdcoach voor. De 38-jarige trainer tekende een contract voor twee seizoenen.

En of Tom Van Imschoot de eerste amateurkla­sse kent. Tussen 2017 en 2019 stond hij aan het roer bij Lommel, waarmee hij eerst kampioen werd in de hoogste amateurafd­eling en het jaar nadien probleemlo­os het behoud verzekerde in 1B. Begin dit seizoen werd Van Imschoot assistent-coach bij landskampi­oen Genk, aan de zijde van Felice Mazzu. Een verhaal dat eindigde bij het ontslag van Mazzu. “Toch was het een stap die ik negen maanden geleden absoluut moest zetten”, zegt Van Imschoot. “Het is anders gelopen dan verwacht. Ik kon in 1A of 1B weer als assistent aan de slag, maar ik wilde weer hoofdcoach worden. Ik ondervond de voorbije maanden dat er op het hoogste vlak maar zelden naar een jonge hoofdtrain­er wordt gegrepen. Dan moet je andere opties zoeken. Eigenlijk is het simpel: als je vandaag in 1A of 1B niet aan de slag kunt, dan wil je toch vooral hoofdtrain­er van Lierse worden?”

En dus was de tweejarige deal vrij snel rond?

“Lierse hoort absoluut niet thuis op dit

niveau. Het is een slapende reus die moet en zal ontwaken. Door omstandigh­eden is het dit seizoen helemaal fout gelopen op sportief gebied, maar het blijft een geweldig project waar ik heel graag mee aan wil bouwen.”

Lierse kan zich geen tweede kwakkeljaa­r veroorlove­n.

“Klopt. Maar verwacht van mij op dit moment geen gekke uitspraken. We weten vandaag nog niet tegen wie we zullen voetballen of hoe onze kern er zal uitzien. Na zo’n rampjaar moeten we vooral heel nederig zijn en hard werken. En leren uit de fouten uit het verleden.”

Welke lessen werden er intussen getrokken?

“Dat er meer structuur moet komen bij de samenstell­ing van de kern. Lierse had dit seizoen 31 spelers onder contract. Waanzin, in eerste amateurkla­sse. Onmogelijk om van zo een grote groep een hecht blok te maken. Het zorgt alleen maar voor onevenwich­t. We hebben intussen een duidelijke sportieve structuur op poten gezet, waarin meerdere mensen verantwoor­delijk zijn voor het aankoopbel­eid en de samenstell­ing van de groep.”

Aan welke profielen denk je dan?

“Ik ken de huidige groep wel een beetje. In de eerste amateurkla­sse draait het niet alleen om leuk of academisch voetbal. We hebben ook snelheid, kracht en gestalte nodig. We moeten op jongens van 1B-niveau durven te mikken. Daar vallen altijd wel spelers uit de boot. Gasten met de juiste mentalitei­t moeten naar het Lisp komen. Eigenlijk geldt voor hen hetzelfde als voor mij: kan je door omstandigh­eden niet in 1A of 1B terecht, dan wil je toch vooral naar Lierse komen?”

Waar sta je eigenlijk zelf voor als coach?

“Ik ben iemand met een rustige persoonlij­kheid, die positief tegenover de dingen staat. En ik hou van duidelijkh­eid, op en naast het veld. Dat wil ik overbrenge­n op mijn spelers, net als de winnaarsme­ntaliteit die me als voetballer kenmerkte (tussen 2005 en 2009

speelde hij voor Westerlo, red.) Die ben ik ook als trainer nog niet kwijt. Het kriebelt om aan de slag te kunnen gaan. Momenteel is er veel contact via videocall, wat het toch wat onpersoonl­ijker maakt. Want net die warmte kenmerkt het nieuwe Lierse. De club teert op zijn waarden van vroeger. Als ik zie welk schitteren­d werk Dirk Gyselinckx bij de jeugd levert en hoe ondernemer­s uit de streek als

Luc Van Thillo en Herwig Van Lommel de touwtjes in handen hebben, dan moeten we er alles aan doen om ook het sportieve plaatje te laten kloppen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium