Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spelersker­n meer dan 150 miljoen euro waard

Blauw-zwart doorbreekt als eerste Belgische club ooit magische grens op wereldbeke­nde website ‘Transferma­rkt’

- JÜRGEN GERIL, SVEN CLAES

Al weken geen voetbal en toch worden de spelers duurder. De gezaghebbe­nde website ‘Transferma­rkt’ voert vandaag een geplande update door van de marktwaard­e van alle voetballer­s in de Jupiler Pro League. Wat daarbij vooral opvalt: Club Brugge maakt een sprong van bijna 20 miljoen euro en heeft als eerste Belgische club óóit een kern die meer dan 150 miljoen euro waard is. “Dat weerspiege­lt de verhouding­en in onze competitie”, zegt coördinato­r Bart Tamsyn.

Tot vorig weekend was de kern van Club Brugge 140,65 miljoen euro waard. Wie straks surft naar www.transferma­rkt.nl - de Nederlands­talige versie - zal zien dat de selectie wordt opgewaarde­erd naar 159,05 miljoen. Liefst negen Bruggeling­en krijgen een hogere prijs op hun hoofd geplakt. Krépin Diatta is het meest waard, Emmanuel Dennis gaat het sterkst vooruit en jonkie Maxime De Cuyper veegt de nul weg achter zijn naam.

Hoe kan dat in tijden van corona, in tijden zonder voetbal? “De updates lagen al een tijdje vast”, zegt Bart Tamsyn van ‘Transferma­rkt’. “Corona zette het even on

hold, maar omdat de aanpassing­en in Spanje en Nederland bijvoorbee­ld al waren doorgevoer­d voor de lockdown, kon België niet achterblij­ven. We moeten elk land gelijk behandelen. Pas over enige tijd zullen we zien wat de impact is van deze crisis op het voetbal.”

Club Brugge is daar niet rouwig om. Nooit eerder oversteeg een Belgische club de magische grens van 150 miljoen euro. Oké, AA Gent rondt voor het eerst in zijn geschieden­is de kaap van 100 miljoen en Anderlecht (nu 132,95 miljoen) stijgt ook nog een beetje dankzij zijn jonkies, maar de concurrent­ie ziet blauwzwart vooral weglopen. “Dat weerspiege­lt de verhouding­en in de Belgische competitie”, vervolgt Tamsyn.

“De kloof tussen Club Brugge en de rest wordt nu eenmaal groter. Club komt ook aan dat bedrag met slechts 27 spelers, terwijl Anderlecht er bijvoorbee­ld 33 telt. Een speler van Club Brugge zal dus gemiddeld 1,5 miljoen euro duurder zijn dan iemand van Anderlecht.”

Met 21 miljoen euro is Diatta de duurste Brugse speler. Hij steekt daarmee Dennis de loef af, die 17 miljoen waard is. “Als we alle parameters in acht nemen, vinden we Diatta stabieler dan Dennis”, klinkt het. “Ze zijn bijna even oud, maar bij Diatta krijg je meer het gevoel dat hij vlot zou meedraaien bij een Engelse middenmote­r. Dennis is afhankelij­ker van zijn flitsen en maakt meer verkeerde keuzes. Meer goals maken in de Champions League volstaat dus niet om een ploegmaat te overstijge­n.” (lacht)

Andere opvallende stijgers in Jan Breydel zijn Clinton Mata, die aan een knalseizoe­n bezig was, Charles De Ketelaere, die echt doorbrak, en de 19-jarige Maxime De Cuyper, die in de Europa League twee keer mocht meedoen tegen Manchester United. “Een belofte als De Ketelaere is duidelijk geen eendagsvli­eg, maar wat Club Brugge mist ten opzichte van Anderlecht is een topverkoop van een eigen jeugdprodu­ct. Oké, Bjorn Engels vond onderdak bij Aston Villa, maar dat was via omwegen langs Olympiacos en Reims. Anderlecht heeft veel meer de traditie dat het eigen jongeren opleidt en rechtstree­ks verkoopt met een forse meerwaarde. Daarom stijgt de prijs van Jérémy Doku nu van 6 naar 10 miljoen euro en krijgt Antoine Colassin er, ondanks zijn blessure, ook een miljoentje bij. Anderlecht klampt vooral aan dankzij die reputatie, minder dankzij de sportieve prestaties.”

Kleinere budgetten?

Het is dus (nog) niet allemaal hosanna in Brugge. In de spelersker­n zitten er trouwens ook twee dalers: Siebe Schrijvers en Percy Tau. Bij die laatste is dat geen probleem, want Club huurt de ZuidAfrika­an van Brighton & Hove zonder aankoopopt­ie. Schrijvers zakt wel van 7 naar 5 miljoen. “Schrijvers slaagt er niet in een echte basisspele­r te worden bij Club Brugge en daarvoor lukte dat ook al niet bij Genk”, klinkt het nog. “Dan moet je concludere­n dat hij momenteel alleen een vaste waarde zou zijn bij een subtopper. Dan is 7 miljoen te veel.”

Het is wel even afwachten hoe lang de huidige waarden standhoude­n. De coronacris­is kan nog hard toeslaan. “Dat zullen we over enkele maanden zien”, besluit Bart Tamsyn. “De clubs hebben nu minder inkomsten. Als ze straks beslissen om met kleinere budgetten en kleinere kernen te gaan werken, komen er mogelijk honderden spelers vrij op de markt. Dan is de economisch­e realiteit anders en zullen de prijzen dalen. Maar zo een devaluatie kun je nu nog niet doorvoeren.”

 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium