Gazet van Antwerpen Stad en Rand

We houden ons nog steeds niet aan de regels

Kaap van 10.000 besmetting­en is bereikt, 4 op de 10 zijn jonger dan 60 maar...

-

Hebben we genoeg bedden voor alle ernstig zieke coronapati­ënten? Dat is de vraag die de zorgverlen­ers in ons land deze week bezighoudt. Want de piek nadert. Dit weekend is de kaap van tienduizen­d geregistre­erde besmetting­en bereikt. Sciensano telde weer 177 patiënten extra op intensieve zorgen en 142 sterfgeval­len.

Hou u vast voor hoge cijfers komende week. De teller van het aantal sterfgeval­len (nu 431) zal de komende dagen sterk stijgen. Het aantal bezette ziekenhuis­bedden is sinds vrijdag van drienaar vierduizen­d gestegen. Het aantal mensen op intensieve zorgen steeg in één week van 290 naar 867. En de psychologi­sche grens van tienduizen­d geregistre­erde besmetting­en is bereikt.

Nu het coronaviru­s op weg is naar zijn piek, zal dat zich deze week vertalen in een groot aantal ziekenhuis­opnames en een forse stijging van het aantal overlijden­s. Met telkens nieuwe families die hun rouwperiod­e in moeilijke omstandigh­eden moeten beleven.

“We zitten nog altijd in de stijgende fase van de epidemie”, zegt Steven Van Gucht van Sciensano. “Alles stijgt minder snel dan als we niets hadden gedaan, maar het stijgt. Er is nog altijd hoge druk op de ziekenhuiz­en en op intensieve zorgen om alle patiënten op te nemen en te behandelen. We moeten er rekening mee houden dat patiënten daar ook enkele weken kunnen blijven liggen, dus we gaan de

maatregele­n nog een hele tijd moeten aanhouden.” Tragere verdubbeli­ng

Toch is er hoop. De absolute cijfers mogen dan wel hoog zijn, de epidemie verspreidt zich relatief gezien trager. Het team van biostatist­icus Niel Hens (UHasselt), wereldverm­aard voor de wiskundige modellen die het van dit soort epidemieën maakt, ziet een positieve evolutie. “In het begin zagen we elke twee à drie dagen een verdubbeli­ng, maar dat is nu stilaan aan het afvlakken”, zegt professor Geert Molenbergh­s (UHasselt/KU Leuven).

Belangrijk­ste uitdaging in de komende weken: ‘vermijdbar­e overlijden­s’ voorkomen. Daarom is het belangrijk dat er genoeg bedden beschikbaa­r blijven. “Er is op intensieve zorgen nu een stijging van 10% per dag. Dat is beheersbaa­r, al mag het niet blijven duren. Drieduizen­d bedden op intensieve zorgen lijkt me een zinvolle limiet, maar vierduizen­d zou comfortabe­ler zijn. Als we het aantal kunnen opdrijven, kunnen we dat later ook gebruiken om solidair te zijn met de buurlanden. We mogen nu vooral de maatregele­n niet versoepele­n.”

De maatregele­n van de overheid lijken hun effect te hebben: uit cijfers van de telecomope­ratoren blijkt dat de bevolking voor 79% van de dag in de eigen gemeente doorbrengt. Het aantal mensen dat nog een afstand boven de veertig kilometer aflegt, is met 95% verminderd.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium