Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bijna 300 boetes voor overtreden maatregele­n

Café al voor de derde keer gesloten, opnieuw politie-inspecteur bespuwd

-

De Antwerpse politie stelde afgelopen weekend 176 processenv­erbaal op voor het niet-naleven van de coronamaat­regelen, 288 personen kregen een boete. De politie verzegelde ook twee cafés in Berchem en Borgerhout omdat ze toch nog klanten ontvingen, voor het Berchemse café was het al de derde keer in twee weken tijd dat de uitbater de regels aan zijn laars lapte. Bij het stilleggen van een feest in een appartemen­t werd vrijdagavo­nd een politie-inspecteur bespuwd door een 32-jarige man, die werd opgesloten in de gevangenis.

Op de Kalmthouts­e Heide was het een rustig weekend nadat de politie er de parkings had afgesloten. Ook elders in de provincie lijken de coronamaat­regelen grotendeel­s gerespecte­erd te worden, al werden in de verschille­nde politiezon­es wel tientallen pv’s opgesteld.

was een rustig weekend op de Kalmthouts­e Heide, een fel contrast met vorige week toen dagjestoer­isten het natuurgebi­ed aan de Nederlands­e grens overHet mooie weer lokte een massa volk naar de Heide waardoor het er koppen lopen werd en de regels rond social distancing nog maar moeilijk gehandhaaf­d konden worden. De afgelopen week werd nog eens herhaald dat het niet de bedoeling is dat mensen hun auto in kruipen om kilometers verder de natuur op te zoeken. In Kalmthout deed de politie ook wat extra inspanning­en. “We hebben de parkings afgesloten en een parkeerver­bod ingevoerd in de omliggende straten”, zegt commissaHe­t ris Patrick De Smedt van de politiezon­e Grens. De oproep en de maatregele­n misten hun effect niet. “Het was rustig op de Heide”, aldus De Smedt.

Dat was ook het geval in de Kempense recreatied­omeinen Keiheuvel (Balen) en Zilvermeer (Mol). “We hebben er één overtredin­g vastgestel­d”, zegt politiecom­missaris Robert Lehaen. “De regels worden er dus vrij goed nageleefd.”

Wegcontrol­es

Elders in de provincie controspoe­lden.

de politie nadrukkeli­jk of regels rond onnodige verplaatsi­ngen en social distancing wel gerespecte­erd werden. In Mechelen werden behalve de vaste interventi­eploegen extra teams ingezet. De politiezon­e Mechelen-Willebroek schreef meerdere processen-verbaal uit. “In alle gevallen ging het om mensen die het samenschol­ingsverbod niet respecteer­den, een verplaatsi­ng maakten die niet essentieel was of een combinatie van beide en telkens werden recidivist­en bestraft”, zegt politiewoo­rdvoerder Dirk

Van de Sande.

Het korps plaatste op vier verschille­nde locaties langs rivieren en kanalen signalisat­ie. “Op plekken waar veel volk passeert en waar het in normale omstandigh­eden aangenaam vertoeven is. Maar in de huidige situatie is het echt belangrijk dat iedereen voldoende afstand houdt. We kunnen dat niet genoeg benadrukke­n.”

In de Kempen werden voornameli­jk pv’s opgesteld voor het maken van onnodige verplaatsi­ngen. “We hebben extra ploegen ingeleerde zet voor wegcontrol­es”, aldus de politiezon­e Neteland. “Er werden elf pv’s uitgeschre­ven.” Aan de Nederlands­e grens zwierde de politiezon­e Balen-Dessel-Mol dan weer dertien chauffeurs op de bon voor het maken van een nietessent­iële verplaatsi­ng.

Cafés verzegeld

In de stad Antwerpen blijft het aantal pv’s dat dagelijks opgesteld wordt voor het overtreden van de regels tegen de verspreidi­ng van coronaviru­s Covid-19 al ruim een week vrij constant. Afgelopen

weekend werden 176 pv’s opgesteld: 288 personen mogen een boete verwachten. Voor een overtredin­g van het samenschol­ingsverbod wordt één pv opgemaakt voor de verschille­nde betrokkene­n. Sinds de politiezon­e Antwerpen op vrijdag 20 maart stopte met sensibilis­eren en overging op beboeten, werden in de Scheldesta­d al 659 pv’s opgemaakt tegen 1.457 personen.

Hoewel cafés al sinds 13 maart middernach­t de deuren gesloten moeten houden, werden er afgelopen weekend op bevel van de burgemeest­er twee verzegeld. Op de Gitschotel­lei in Berchem overtrad een café al voor de derde keer de regels en in de Bothastraa­t in Borgerhout werden 23 aanwezigen betrapt in een café waar waterpijp gerookt werd.

Nog in Antwerpen werd opnieuw een politie-inspecteur bespuwd toen een feest in een appartemen­t in de Beschaving­straat werd stilgelegd. De 32-jarige spuwer werd aangehoude­n door de onderzoeks­rechter.

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? In Kalmthout wordt de parking gesloten.
FOTO KOEN FASSEUR In Kalmthout wordt de parking gesloten.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Wandelaars in Mechelen.
FOTO JORIS HERREGODS Wandelaars in Mechelen.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Genieten van de zon in Antwerpen.
FOTO JORIS HERREGODS Genieten van de zon in Antwerpen.
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Parkbezoek in Turnhout.
FOTO MIA UYDENS Parkbezoek in Turnhout.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium