Gazet van Antwerpen Stad en Rand

#clapandact: UZA zoekt geld voor coronabest­rijding

- syma clapandact.be

De vijf universita­ire ziekenhuiz­en in ons land hebben een fonds geopend dat ze zullen besteden aan de aanpak van Covid-19. “Er zijn mensen die iets meer willen doen dan in de handen klappen voor het zorgperson­eel. Met hun geld zorgen wij onder meer voor de verdere uitbreidin­g van onze afdeling intensieve zorgen.”

‘Versterk uw applaus door een gift te doen.’ Dat is het idee achter de campagne #clapandact van de vijf universita­ire ziekenhuiz­en in ons land, waaronder het UZ Antwerpen (UZA). “We krijgen heel veel steun van mensen die elke avond als blijk van dank in hun handen klappen voor de zorg”, zegt Ann Verbeeck, verantwoor­delijke van de UZA Foundation. “Maar dikwijls vragen ze ook: kunnen we iets meer doen? Die gelegenhei­d willen we nu zeker geven.”

Als belastingb­etaler betalen we allemaal mee aan de ziekenhuiz­en. Maar voor een acuut en lokaal probleem doen veel mensen graag toch extra moeite. “Ze kunnen er ook zeker van zijn dat hun donatie goed terechtkom­t”, zegt Verbeeck. “Het UZA is een van de twee referentie­ziekenhuiz­en voor Covid-19 in België. Om de grote instroom aan ernstig zieke patienten aan te kunnen, hebben we ook de infrastruc­tuur van het ziekenhuis aangepast en het aanbod van intensieve zorg uitgebreid.

Daarom hebben we extra mobiele units besteld om patiënten te monitoren. Die zijn onderweg, maar die kosten natuurlijk veel geld.”

“Daarnaast kunnen we extra centen gebruiken voor de klinische studies die nu lopen voor de behandelin­g van Covid-19. Het gaat over onderzoek naar middelen die zeer ernstig zieke patiënten kunnen helpen, zoals bijvoorbee­ld chloroquin­e. En omdat we zowel interne als externe zorgverlen­ers opleiden om met deze crisis om te gaan, vergt ook dat extra financieri­ng. Dat hebben we geleerd uit onze ervaring met ebola.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Antwerpena­ren geven applaus voor de zorgverlen­ers. “Er zijn mensen die wat meer willen doen dat in hun handen klappen”, aldus het UZA.
FOTO JAN VAN DER PERRE Antwerpena­ren geven applaus voor de zorgverlen­ers. “Er zijn mensen die wat meer willen doen dat in hun handen klappen”, aldus het UZA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium