Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CORONA-TELEX

-

De coronacris­is treft ook de vastgoedse­ctor. Veel kantoren zijn gesloten en plaatsbezo­eken zijn niet mogelijk. De makelaars komen niet in aanmerking voor de Vlaamse hinderprem­ie en dat kaarten de Confederat­ie van Immobiliën­beroepen Vlaanderen en het Beroepsins­tituut van Vastgoedma­kelaars (BIV) elk apart aan in een brief die gericht is aan minister van Ondernemen Hilde Crevits (CD&V, foto).

“Als een koppel al veertig jaar samen slaapt, heeft het geen zin om bij een besmetting apart te gaan liggen.” Dat heeft minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) gisteren aangegeven in De Zevende Dag. Maar professor microbiolo­gie Herman Goossens (UA), eveneens te gast in de studio, is het daar niet mee eens. Hij verwees naar China, waar koppels bij wie een van de partners met het nieuwe coronaviru­s besmet blijkt, strikt gescheiden worden. De Block reageerde ook op viroloog Marc Van Ranst. Die zei dat het niet de bedoeling is om je lief een dorp verderop te bezoeken. “Mag je nog naar tv-studio’s?”, tweette de minister, die al haar interviews vanuit haar dokterskab­inet doet. “Een grapje”, zeggen ze op haar kabinet.

De World Choir Games, ’s werelds grootste zangwedstr­ijd voor koren die deze zomer in Vlaanderen zou plaatsvind­en, worden uitgesteld naar juli 2021. Dat beslisten de Vlaamse overheid en internatio­nale rechtenhou­der Interkultu­r na overleg met organisati­ecomité Koor&Stem en de gaststeden Antwerpen en Gent.

Betaalverw­erker CCV heeft de afgelopen weken 30% minder elektronis­che betaaltran­sacties geregistre­erd dan in dezelfde periode vorig jaar. De gesloten restaurant­s, cafés, winkels en kapperszak­en hebben de consumptie­drift een knauw gegeven. In sommige sectoren is sprake van een stijging van het aantal elektronis­che betalingen, waarschijn­lijk om virusoverd­racht via cash te vermijden. “Bij bakkers en slagers is het aantal transactie­s duidelijk gegroeid”, zegt CEO Dimitri Beck. “Bij apotheken is er zelfs sprake van een verdubbeli­ng.”

De VDAB heeft al meer dan 1.200 vacatures verzameld met de vermelding #COVID19. Dat weet het kabinet van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). Zowat 4.700 kandidaten lieten hun interesse blijken. Vooral de voedings- en landbouwse­ctor zijn op zoek naar extra werkkracht­en.

Een van de bewoners van de assistenti­ewoningen van Zorggroep Orion in Turnhout heeft positief getest op het coronaviru­s. De bewoners moeten nu veertien dagen in hun flat blijven.

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ??
FOTO KRIS VAN EXEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium