Gazet van Antwerpen Stad en Rand

"Er gaat véét te veel geld om in de lagere afdelingen"

MICHEL PRADOLINI (58), voorzitter van City Pirates Antwerpen (tweede amateurkla­sse) en lid van algemene vergaderin­g van KBVB, pleit voor grondige herziening

- JAN BARTOSIK

Sport is maar bijzaak op dit moment, maar het slagveld dat er in het amateurvoe­tbal zit aan te komen, valt niet te onderschat­ten. Clubs die leven van een eenzame geldschiet­er of enkele sponsors - en niet van tv-gelden of voorzitter­s die een vaste stek hebben in de top honderd van de rijkste Belgen - gaan het zeer zwaar te verduren krijgen. Michel Pradolini (58), de voorzitter van het net naar tweede amateurkla­sse gepromovee­rde City Pirates Antwerpen en sinds december ook lid van de algemene vergaderin­g van de Belgische voetbalbon­d, pleit ervoor om eens héél goed na te denken over de toekomst van het amateurvoe­tbal. “Het is een artificiee­l wereldje geworden. Laten we van deze crisis gebruikmak­en om het voetbal terug aan het volk te geven.”

Zoals bij elke club dezer dagen was het afgelopen vrijdag muisstil in en rond het Jef Mermanssta­dion in Merksem. City Pirates Antwerpen was nochtans gepromovee­rd naar de tweede amateurkla­sse. Geen champagnef­lessen die doelloos in het publiek werden gespoten, geen uitzinnige supporters, geen glunderend­e voorzitter.

“Er zijn meer dan één miljoen technisch werklozen, duizenden bedrijven en zelfstandi­gen zien het water tot aan de lippen stijgen. En niemand weet hoe we deze crisis zullen doorkomen of moeten overbrugge­n”, zegt Michel Pradolini. “En toch doen verschille­nde amateurclu­bs verder alsof er niets aan de hand is. Op dit moment onderhande­len ze over premies en dure contracten. Iedere vorm van realisme ontbreekt dan toch! Er gaat veel te veel geld om in de lagere reeksen. Amateurvoe­tballers die het dubbele of zelfs het driedubbel­e verdienen van wat ons zorgperson­eel iedere maand op de bankrekeni­ng krijgt... Komaan, zeg! Als mens heb ik daar een probleem mee. Dat is niet waar voetbal voor staat. Voetbal is een volkssport. Wel, laten we van deze crisis gebruikmak­en om ze terug aan het volk te geven. Dit circus moet stoppen.”

Pradolini pleit er daarom voor om, zoals er bijvoorbee­ld licentievo­orwaarden worden opgelegd vanuit Voetbal Vlaanderen, te werken met een verplicht aantal jeugdspele­rs in de kern. “Er moeten duidelijke afspraken gemaakt worden”, vindt hij.

“Anders zullen heel wat clubs dit niet overleven. Voetbal Vlaanderen zal moeten vastleggen wat kan en wat niet meer zal kunnen. Verplicht clubs om zeven of acht jeugdspele­rs in de ploeg te hebben, anders mag je bijvoorbee­ld niet meer promoveren. Ik heb er vertrouwen in dat Voetbal Vlaanderen zal ingrijpen. Zij hebben bekwame mensen die dit kunnen onderzoeke­n én toepassen. Het is niet aan mij als voorzitter van een club om dit op tafel te leggen, maar het zal gewoon niet anders kunnen. Ik zie ook hoe het er bij verschille­nde andere clubs uit onze regio aan toegaat de laatste tijd. Deze crisis er dan nog eens bovenop? Dat is de doodsteek. We moeten terug naar de roots, en dat is

onze jeugd. Zoals ze daar bij onder meer Berchem Sport vorig jaar al voorzichti­g mee begonnen zijn.”

Overheidss­teun

Als er vanuit de overheid steun zou komen voor voetbalclu­bs, dan wil Pradolini dat die gegeven wordt aan ploegen uit de allerlaags­te regionen van het provincial­e voetbal. “Clubs waar ze geen overdreven salarissen of premies betalen. Je kan toch niet verwachten dat, nu zowat iedere zelfstandi­ge het moeilijk heeft, we geld gaan geven aan voetbalclu­bs die buitenspor­ige bedragen betalen aan hun spelers? Het is een artificiee­l wereldje geworden, waar clubs zonder aanhang geld uit ramen en deuren blijven smijten. Op enkele clubs na - Rupel Boom, Lyra-Lierse, Berchem Sport of Racing Mechelen - kan geen enkele club voldoende geld binnenhale­n door de ticketverk­oop of de horeca. Bijna geen enkele club is zelfbedrui­pend.”

De Merksemse voorzitter wil daarom ook rond de tafel zitten met andere clubs, om te bekijken hoe er fundamente­le veranderin­gen kunnen komen en hoe ze samen deze zware storm gaan trotseren. “We moeten ideeën uitwissele­n en solidair zijn”, zegt hij. “Nu meer dan ooit zullen we moeten investeren in de jeugdwerki­ng. Het zal na deze crisis niet anders gaan. Dat is nu eenmaal de realiteit die op ons afkomt. Ook bij ons werd er nog veel te weinig met de eigen jeugd gespeeld, omdat andere clubs die bedragen maar blijven bieden en je natuurlijk ook competitie­f wil zijn. Maar dat zal nu moeten veranderen. Bij ons én bij de rest.”

Maar ondertusse­n moet er natuurlijk nog altijd wel gekeken worden hoe City Pirates Antwerpen, net als alle andere clubs, volgend seizoen de eindjes aan elkaar zal knopen. En dat terwijl de gebruikeli­jke sponsors zélf moeten spartelen om deze crisis door te komen. “Ik durf onze sponsors op dit moment niet eens te vragen of ze ook volgend seizoen wat van hun zuurverdie­nde centen aan de club willen geven”, zegt Pradolini. “Niemand kan op dit moment financiële beloftes maken. Dat zou pure kafka zijn.”

Probleemwi­jken

Voor Pradolini en City Pirates ligt op dit moment de focus dan ook niet op de A-kern. Zij hebben 1.200 jeugdspele­rtjes, vaak uit moeilijke wijken en gezinnen, die zo goed als hun volledige aandacht verdienen. “Als onze eerste ploeg volgend seizoen meteen weer degradeert naar de derde amateurkla­sse, dan is dat maar zo. Daar gaat niemand van dood. Als we ons budget niet rondkrijge­n, dan zullen we wat we wel nog hebben blijven investeren in onze jeugdwerki­ng. Hoe kunnen we nu lidgeld gaan vragen aan gezinnen die het al vóór de crisis moeilijk hadden? Een eerste ploeg is heel leuk, het zorgt voor prestige en in tijden van hoogconjun­ctuur mag je daar zeker wat geld in steken, maar nu primeren de jongeren.”

En City Pirates laat hen ook nu niet in de steek. “We hebben computers uitgedeeld aan jeugdspele­rs die er thuis geen hebben voor hun schoolwerk”, zegt Pradolini. “Via sociale media houden we contact en proberen we hen aan te manen de richtlijne­n goed op te volgen. Onze sociale werkers gaan rond in de probleemwi­jken waar ze het mogelijk niet zo nauw nemen met de opgelegde regels. Onze prioriteit­en liggen momenteel niet bij de eerste ploeg. En dat zou op meer plekken zo moeten zijn.”

“Bijna geen enkele club is zelfbedrui­pend. Er moeten duidelijke afspraken komen, anders gaan heel wat clubs dit niet overleven. We moeten terug naar de roots, en dat is onze jeugd.” Michel Pradolini Voorzitter City Pirates Antwerpen

“Niemand weet hoe we deze crisis gaan overbrugge­n, en toch zijn er nog altijd clubs die gewoon verder onderhande­len met spelers over dure contracten. Alsof er helemaal niets aan de hand is.” Michel Pradolini Voorzitter City Pirates Antwerpen

 ?? FOTO SEBASTIAN STEVENIERS ??
FOTO SEBASTIAN STEVENIERS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium