Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie koopt dan nog tulpen?

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

Je hoort geregeld zeggen dat we in oorlog zijn met het coronaviru­s, om maar te zeggen hoe ernstig de situatie wel niet is. Maar voor Willem Buiter (70), een in New York wonende professor, auteur en vroegere hoofdecono­om van bankenreus Citigroup, is het erger dan een oorlog. Omdat de economie verstoord is zowel aan de aanbodzijd­e (er wordt veel minder gewerkt en geproducee­rd) als aan de vraagkant (burgers en bedrijven geven veel minder geld uit), en dat zonder de compensati­e van een defensie-industrie in overdrive. De Amerikaans­e regering stuurt deze maand cheques naar gezinnen zodat ze kunnen blijven spenderen, “wat tijdens de Tweede Wereldoorl­og niet hoefde”, aldus Buiter in een interview in De Tijd.

De econoom pleit ook voor solidarite­it tussen de sterkere en zwakkere Europese landen. Dat zou onder meer kunnen door de inzet van het Europese noodfonds, dat 410 miljard euro in kas heeft. Normaal zijn daar voorwaarde­n aan verbonden, zoals economisch­e hervorming­en, maar de ZuidEurope­se landen vinden dat de nood daarvoor te urgent is. De meeste lidstaten stemden al in, maar vooral Nederland ligt dwars. Het leidt tot woedende reacties, zoals die van de Italiaanse voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli: “Aan wie verkopen jullie straks je tulpen?”

Onze minister van Financiën Alexander De Croo zit op de golflengte van de solidarite­it. In wezen is zijn argument hetzelfde als dat van de Nederlande­rs: eigenbelan­g. Als enkele van de grootste economieën in de Europese Unie zouden zinken, dan is dat voor ons ook alleen maar slecht nieuws, aldus De Croo in

De Zevende Dag. En aan het virus hebben zij nu eenmaal geen schuld.

De houding van De Croo is in elk geval humaner dan die van onze noorderbur­en. Italië en Spanje krijgen hun meer dan achthonder­d doden per dag amper begraven; dit is niet het meest geschikte moment voor een les in financiële striktheid. Solidarite­it gaan we in de komende tijden trouwens nog op vele fronten nodig hebben. Bij elke crisis zijn het de zwaksten die het meest te lijden hebben, zo merken ze ook nu al bij de OCMW-diensten in onze provincie. Ze zeggen dat ze zich schrap zetten voor een aanzienlij­ke stijging in steunaanvr­agen, maar ook dat ze er klaar voor zijn. In Brussel stelde de eigenaar van Tour & Taxis een leegstaand­e hangar ter beschikkin­g voor mogelijk zieke daklozen en

sans-papiers. Dat is een goede zaak. Het kan niet de bedoeling zijn dat we mensen Titanicgew­ijs uit de reddingssl­oepen duwen, in de eigen buurt niet, en binnen Europa niet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium