Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen helpt Limburg

Ziekenhuiz­en nemen acht patiënten over

- (svw)

Het Ziekenhuis­netwerk Antwerpen (ZNA) neemt coronapati­ënten over van de Limburgse ziekenhuiz­en SintTrudo in Sint-Truiden en SintFranci­scus in Heusen-Zolder. Het gaat in eerste instantie om acht patiënten.

De provincie Limburg wordt geconfront­eerd met een hoge besmetting­sgraad. Vooral in het zuiden van de provincie is er een hardnekkig­e broeihaard. Het gevolg is dat de plaatselij­ke ziekenhuiz­en aan het maximum van de capaciteit zitten. Daarom neemt ZNA acht patiënten over. De eerste vier kwamen maandag naar Antwerpen en nog eens vier volgen dinsdag. Het gaat om mensen die intensieve zorgen nodig hebben.

“Deze ziekenhuiz­en zijn niet opgewassen tegen de hoge besmetting­sgraad”, zegt Fons Duchateau (N-VA), Antwerps schepen en ZNA-voorzitter. “Als groot ziekenhuis­netwerk nemen we onze verantwoor­delijkheid. In een pandemie, zoals we vandaag meemaken, moeten we solidair zijn. Iedereen verdient kwaliteits­volle zorg, los van de regio waar de betrokkene woont.”

Voldoende capaciteit

In de ziekenhuiz­en van ZNA is momenteel nog voldoende capaciteit. Er zijn 345 bedden gereservee­rd voor coronapati­ënten, waarvan momenteel een honderdtal ingenomen is. Op intensieve zorgen zijn er 114 bedden voor deze patiënten en is er een dertigtal ingenomen. In beide gevallen kan de capaciteit nog worden uitgebreid. In Antwerpen worden dagelijks gemiddeld vijftien mensen opgenomen in het ziekenhuis en een vijftal op intensieve zorgen.

“Antwerpen loopt in de evolutie naar opnames wat achter op Vlaanderen. We houden de capaciteit aan bedden nauwletten­d in het oog. We gaan ook niet ongebreide­ld mensen van andere ziekenhuiz­en overnemen”, zegt Duchateau.

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? ZNA-voorzitter Fons Duchateau.
FOTO WALTER SAENEN ZNA-voorzitter Fons Duchateau.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium