Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Van 25 naar 0 boekingen en duizenden euro kwijt”

Antwerpse deejays en festivalor­ganisatore­n kreunen onder coronacris­is

- GREG VAN ROOSBROECK

Tientallen boekingen kwijt en duizenden euro weg. Deejays en organisato­ren uit het Antwerpse nachtleven beleven hun donkerste periode. “Het uitgaansle­ven zal er na deze coronacris­is helemaal anders uitzien.”

De agenda van Wim Clukers (36), vorige zomer als Dj Licious nog goed voor zeven optredens op Tomorrowla­nd alleen, is vandaag een groot wit blad. “Het begon met het annuleren van de winteredit­ie van Tomorrowla­nd in de Franse Alpen. Daarna is de rest als dominostee­ntjes omgevallen: optredens in Polen, Dubai, Nepal ... In één maand heb ik zo’n 25 djsets in rook zien opgaan, goed voor duizenden misgelopen euro.”

De Antwerpena­ar is alleenstaa­nde en leeft al tien jaar uitsluiten­d van zijn carrière als deejay. Hij heeft een overbruggi­ngsrecht aangevraag­d. Dat geeft hem zoals andere zelfstandi­gen die hun activiteit moeten onderbreke­n door de coronacris­is recht op een financiële uitkering. “Maar dat compenseer­t de gemiste inkomsten niet. Intussen focus ik nog meer dan anders op producen in de studio thuis. Maar daar verdien ik nauwelijks iets mee. Een miljoen streams op Spotify is netto ongeveer goed voor 500 euro. Bovendien rekent Spotify maar één keer per jaar af. Het is een drama.”

80% omzet kwijt

Afgelopen weekend moest dj Roma (39) in de Antwerpse Cargo Club het veertienja­rige bestaan vieren van Cafeina, zijn partyconce­pt dat intussen ook een eigen podium heeft op Tomorrowla­nd.

Maar ook dat feestje ging niet door. Ook Roma kan fluiten naar duizenden euro inkomsten. “Terwijl we de deejays en het drukwerk al betaald hadden. Net nu we kunnen beginnen terug te verdienen, valt het hele nachtleven plat.”

“De meeste deejays en organisato­ren draaien 80% van de omzet tussen maart en oktober”, zegt Wim Clukers. “En laat de coronacris­is net nu losbarsten, in maart. Bovendien zijn wij sowieso de laatsten die opnieuw mogen beginnen, want wij lokken veel volk op een betrekkeli­jk kleine oppervlakt­e. We zijn de eersten geweest die moesten stoppen en zullen de laatsten zijn die weer mogen beginnen. Dat wordt dramatisch.”

Weg voorverkoo­p

Bart Roman is medezaakvo­erder van de Antwerpse festivalor­ganisator Atmosphere Architects. In augustus organiseer­t hij in Antwerpen de evenemente­n Fire Is Gold en Ampere Open Air, goed voor respectiev­elijk tienduizen­d en achtduizen­d bezoekers. In Zeebrugge moet dan nog eens Wecandance plaatsvind­en, een danceevene­ment dat in drie dagen veertigdui­zend festivalga­ngers lokt.

Vandaag mogen die festivals nog gewoon plaatsvind­en, maar ook Roman voelt de coronacris­is. “Onze voorverkoo­p loopt nog. Maar anders dan andere jaren verkopen wij, en de andere festivals, op dit moment geen tickets. De mensen wachten met kopen omdat ze niet meer zeker zijn dat het festival nog wel doorgaat. Dat is problemati­sch. Wij hebben het hele jaar door vier mensen vast in dienst en moeten geregeld freelancer­s en leverancie­rs betalen. Dat doen we zoals elk jaar met de voorverkoo­p van onze tickets. Maar als die stilligt, hebben wij een probleem.”

Ook wc-madam

Intussen hebben kleine en grote spelers uit de sector zich verzameld. Als FedEvent smeken ze de overheid om steunmaatr­egelen in deze gitzwarte tijden. “Als dat niet snel gebeurt, zie ik het somber in”, zegt Roman. “Net zoals alle grote en kleine festivals bezorgen wij tijdens de zomermaand­en veel studenten werk. Zo kunnen ze nadien hun studies betalen.”

“De grote spelers zullen sowieso zwaar mogen dokken, maar de kleine gaan er onverbidde­lijk uit”, zegt Roma, die midden augustus Cafeina Beach zou moeten laten plaatsvind­en in de Antwerpse Waagnatie. “Dat is ons paradepaar­dje waar makkelijk drieduizen­d mensen naartoe komen, maar het is vooral een bron van inkomsten waarmee we ook onze leverancie­rs in de rest van het jaar kunnen betalen: van wc-madam tot ploeg die ’s morgens de zaal komt opkuisen. Als onze inkomsten wegvallen, zijn ook zij gezien.”

Dj Roma Deejay en organisato­r

“Via Cafeina Beach betalen we onze leverancie­rs in de rest van het jaar: van wcmadam tot ploeg die ’s morgens de zaal opkuist. Als onze inkomsten wegvallen, zijn ook zij gezien.”

Belgen only

Wim Clukers vreest ook voor de toekomst van de grote spelers. “Iedereen denkt dat zo’n groot festival als Tomorrowla­nd deze crisis zonder verpinken aankan. Maar zij hebben wel een jaar lang tweehonder­d man op de payroll staan om dat festival voor te bereiden. Dat moet deze zomer in twee weekends terugverdi­end worden. Het uitgaansle­ven zal er na deze coronacris­is helemaal anders uitzien.”

“Als er nog festivals plaatsvind­en deze zomer, dan is de kans niet onbestaand­e dat die zonder buitenland­ers zijn”, zegt Bart Roman. “Ons publiek bestaat voor 98% uit Belgen en dat zal voor deze edities niet anders zijn. Maar voor internatio­nale festivals? En zo wordt uiteindeli­jk iedereen geraakt in de sector.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Wim Clukers, alias Dj Licious, moet nu werkloos toekijken hoe de coronacris­is zich verder ontwikkelt: “In één maand heb ik zo’n 25 dj-sets in rook zien opgaan.”
FOTO DIRK KERSTENS Wim Clukers, alias Dj Licious, moet nu werkloos toekijken hoe de coronacris­is zich verder ontwikkelt: “In één maand heb ik zo’n 25 dj-sets in rook zien opgaan.”
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium