Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We verwachten dat veel zorgverstr­ekkers gaan crashen”

Doctors4Do­ctors waarschuwt voor mentale problemen bij hulpverlen­ers

- Noodnummer 0800-23.460. Altijd bereikbaar via mail op info@doctors4do­ctors.be info.doctors4do­ctors.net

Doctors4Do­ctors waarschuwt voor de gevolgen van de coronacris­is bij hulpverlen­ers. De organisati­e staat sinds 2013 artsen bij die onder de grote druk (dreigen te) bezwijken en verwacht zelfs binnen een jaar nog posttrauma­tisch stresssynd­room (PTSS) te zien. Er is nu ook een noodnummer gelanceerd.

Vijf zelfdoding­en per jaar, meer alcoholver­slaafden dan in andere beroepsgro­epen en een groot risico om een burn-out of depressie te krijgen. De mentale toestand van Vlaamse huisartsen was zo benard, dat dokters Andy De Witte en Eric Boydens zeven jaar geleden een vrijwillig­ersorganis­atie opstartten. In elke provincie staan collega’s klaar die helpen als er psychische problemen opduiken. Vooral zelfzorg en zorg voor elkaar worden gepromoot. Door de coronacris­is komen veel hulpverlen­ers die al met een burn-out flirtten immers onder nóg meer druk te staan.

“Onze doelgroep zijn alle artsen, ook artsen in opleiding”, vertelt huisarts-op-rust Raymond Vandebeek uit Massenhove­n, die zich als co-arts vooral met burn-outbestrij­ding bezighoudt. “Voorlopig is het aantal hulpvragen stabiel. Wij verwachten drie grote golven. Zorgverstr­ekkers die voor de crisis al overbelast waren, zullen als eersten uitvallen. Een tweede golf zijn de mensen die nu constant bezig zijn en in het rood gaan. Van hen gaan er zeker ook op korte termijn crashen. De derde golf verwachten we veel later, misschien zelfs pas over een jaar. Het gaat om artsen en zorgverlen­ers die nu keuzes moeten maken en bezig zijn met een vorm van zorg die niet meer voldoet aan de hoge normen die ze zichzelf opleggen. Bijvoorbee­ld dokters met een bepaalde specialisa­tie die nu op de afdeling intensieve zorgen worden ingeschake­ld. Wij verwachten dat wat zij nu meemaken lang zal doorwerken en misschien zelfs pas binnen een jaar tot uiting zal komen als posttrauma­tisch stresssynd­room, wat militairen in oorlogsgeb­ied soms oplopen.”

Noodnummer

Om een antwoord te bieden aan die psychische nood, lanceert Doctors4Do­ctors nu samen met andere organisati­es als Arts in Nood en de Orde der Artsen een noodnummer. Margot Cloet van Zorgnet Icuro heeft de coördinati­e op zich genomen. Het initiatief is spontaan gegroeid vanuit jonge psychiater­s, ditmaal met steun van de overheid. “De voorbije jaren hebben wij ondanks toezegging­en altijd zonder subsidies gewerkt”, vertelt dokter Eric Boydens. “Soms is er een grote crisis nodig om de noodzaak van iets aan te tonen.”

Op welke manier de coronacris­is een kantelpunt gaat worden? “Ik denk dat huisartsen bijvoorbee­ld vaker met videoconfe­renties gaan werken in de toekomst”, zegt dokter Vandebeek. “Misschien dat we wat lokaler en kleinschal­iger gaan leven. Zonder dit als een schuldvraa­g te zien: steeds meer groeit het bewustzijn dat dit virus mee veroorzaak­t werd door de verhouding van onze maatschapp­ij ten opzichte van de natuur en het klimaat. Het gaat ook over ongelijkhe­id. Er is een burn-outepidemi­e omdat we onszelf uitputten, maar de mens put de aarde evenzeer uit.”

Merels Dokter Boydens sluit zich bij zijn collega aan. “De komst van Covid19 verrast mij niet totaal. In 2017

en 2018 doodde het usutu-virus massaal merels. Ik houd in Broechem boomgaardg­esprekken, in de boomgaard waren bijna geen merels meer te vinden. Dat een soort bijna werd uitgeroeid door een virus, haalde misschien twee keer de krant. Nu de mens wordt getroffen door eenzelfde mechanisme, mogen we niet doen alsof dit helemaal uit de lucht komt vallen.”

 ??  ?? KRISTIN MATTHYSSEN
KRISTIN MATTHYSSEN
 ?? FOTO RR ?? Dokter Raymond Vandebeek.
FOTO RR Dokter Raymond Vandebeek.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Dokter Eric Boydens.
FOTO DIRK KERSTENS Dokter Eric Boydens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium