Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We kregen heel wat wenende ondernemer­s aan de lijn”

Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ) vraagt extra steunmaatr­egelen

- CHRISTOF WILLOCX

De helft van de zelfstandi­ge ondernemer­s vreest dat het lastig wordt om niet failliet te gaan als hun zaak langer dan drie weken gesloten moet blijven. Dat blijkt uit een bevraging van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ) bij meer dan tienduizen­d leden.

De coronacris­is laat diepe sporen na bij zelfstandi­ge ondernemer­s. “Uit ons onderzoek blijkt dat 60% van de bevraagden door de coronacris­is meer dan de helft van de omzet is kwijtgespe­eld”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

Veel handelaars hebben hun zaak verplicht moeten sluiten. Ze krijgen daarvoor in maart en in april een overbruggi­ngskrediet van 1.292 euro of 1.614 euro netto, afhankelij­k of ze een gezin ten laste hebben of niet. Daarnaast is er een hinderprem­ie van 4.000 euro, plus 160 euro per dag vanaf 6 april. “Toch vreest de helft van de mensen die we hebben bevraagd het knap lastig te krijgen om hun zaak te laten overleven als ze hun winkel meer dan drie weken moeten sluiten”, zegt Christine Mattheeuws. “De huidige situatie duwt veel ondernemer­s in de armoede. Er zijn extra steunmaatr­egelen nodig. We hebben heel wat wenende ondernemer­s aan de lijn gehad.”

Christine Mattheeuws Voorzitter van NSZ

“De helft van de mensen die we hebben bevraagd, vreest failliet te gaan als ze hun zaak langer dan drie weken moeten sluiten.”

In bijberoep

Mattheeuws heeft lof voor de premies die de Vlaamse en federale regering hebben uitgedokte­rd. “Maar het is niet genoeg”, zegt ze. “De hinderprem­ie is er alleen voor zaken die verplicht moeten sluiten. Niet voor zaken die wel mogen openblijve­n, maar dicht zijn omdat de klanten niet meer komen of omdat de leverancie­rs niet meer werken. Denk maar aan kinesisten, ruitenwass­ers of schrijnwer­kers. Bovendien krijgen ondernemer­s in bijberoep geen hinderprem­ie én geen vervanging­sinkomen. Tenzij ze evenveel sociale bijdragen betalen als het

minimum voor een zelfstandi­ge in hoofdberoe­p. Dit is een groot probleem, want bijna een vierde van de ondernemer­s zijn mensen die dat in bijberoep doen.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium