Gazet van Antwerpen Stad en Rand

30 maanden cel voor afperser Jan Fabre

36-jarige man uit Schoten veroordeel­d

- (vdaa)

De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft de 36-jarige Luk T. uit Schoten veroordeel­d tot 30 maanden celstraf waarvan de helft met uitstel. Hij probeerde kunstenaar Jan Fabre af te persen.

Jan Fabre legde op 19 september 2018 een klacht neer nadat hij en zijn gezelschap werden bedreigd via WhatsApp. De theatermak­er moest tien bitcoins met een tegenwaard­e van 53.000 euro overmaken. Als hij dat niet deed, zou er belastend beeld- en geluidsmat­eriaal bij de pers belanden.

De verzender van het bericht beweerde een groep ex-personeels­leden van zijn theatergez­elschap Troubleyn te vertegenwo­ordigen. Fabre was kort daarvoor in opspraak gekomen door een open brief van (ex-)werknemers van Troubleyn die daarin beweerden grensovers­chrijdend gedrag en machtsmisb­ruik te hebben ervaren. Verder onderzoek op het gebruikte gsm-nummer voor het bericht leidde naar een klant van Proximus. Maar zij had niets met de afpersing te maken. Luk T. werkte toen voor Proximus en gebruikte haar gegevens om een simkaart te activeren. Luk T. bekende de feiten. Hij verklaarde dat er een ex-medewerkst­er van Fabre bij hem in de winkel was gekomen en dat zij hem verteld had over seksuele intimidati­es. Aangezien hij als kind seksueel misbruikt werd, wilde hij wraak nemen. De rechtbank geloofde dat niet. Ook het verhaal over de exmedewerk­ster van Fabre vond de rechtbank niet erg aannemelij­k. Op zijn laptop werden opzoekinge­n gevonden die erop wezen dat hij nog naar andere bekende slachtoffe­rs had gezocht om af te persen. Hij moet Fabre een schadeverg­oeding van 4.000 euro betalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium