Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijf jaar cel voor Macedonisc­h paar dat Flor (64) op terras liet slapen

Slachtoffe­r krijg schadeverg­oeding van 102.500 euro

- (vdaa)

De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft een Macedonisc­h zigeunerko­ppel veroordeel­d tot vijf jaar celstraf voor de onmenselij­ke behandelin­g van de 64-jarige Flor V. uit Deurne. De man werd financieel volledig gepluimd, werd gedwongen om te gaan stelen en moest op het terras slapen.

Slachtoffe­r Flor V. kreeg 102.500 euro schadeverg­oeding toegekend. De vzw Payoke, die hem opving, kreeg 2.500 euro toegekend. Een verontrust­e buur had op 17 augustus 2019 de wijkagent verwittigd omdat een oudere man in erbarmelij­ke omstandigh­eden op het terras sliep van een appartemen­t aan de Turnhoutse­baan in Deurne. Het slachtoffe­r moest ook buiten eten en zich buiten wassen aan een kraantje. De politie trok naar het appartemen­t en kon Flor spreken. Hij zag er onverzorgd uit, droeg vuile en te grote kleren en had zich al een tijdje niet meer kunnen douchen. Het slachtoffe­r werd er weggehaald en opgevangen door Payoke. Uit verder onderzoek bleek dat de Macedonisc­he familie bij wie Flor woonde de kwetsbare toestand van de man misbruikt had om hem financieel te kunnen pluimen.

De familie stond terecht voor mensenhand­el, misbruik van zwakke toestand van personen en mensontere­nde behandelin­g. De beklaagden minimalise­erden echter de feiten. Ze hadden Flor opgevangen als een familielid en hadden hem nooit tot iets gedwongen. Alle financiële handelinge­n waren met zijn toestemmin­g gebeurd. Ze hadden allemaal de vrijspraak gevraagd, maar de rechtbank dacht er anders over.

Ook drie kinderen veroordeel­d

Naast Sebastijan I. en Silva I. werden ook drie van hun kinderen veroordeel­d. Sukrija I. (20) kreeg achttien maanden cel met uitstel, Muzafer I. (23) dertig maanden effectief en Manuel I. (21) tien maanden met uitstel. Die laatste stond enkel terecht voor het bedreigen van een buurvrouw die een interview over de zaak had gegeven.

 ?? FOTO RR ?? Op dit terras moest de 64-jarige Flor slapen.
FOTO RR Op dit terras moest de 64-jarige Flor slapen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium