Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vinçottepl­ein wordt ‘tiny forest’

750 boompjes en planten moeten uitgroeien tot dichtbegro­eid bos

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Over een aantal jaar groeit er op het Vinçottepl­ein in hartje Borgerhout een bos dat qua begroeiing niet te onderschei­den zal zijn van een wild bos. Of dat is toch wat kunstenaar Koen De Ceuleneer voor ogen heeft met BOS, het tiny forest-kunstproje­ct dat hij ontwierp voor het plein en dat vorige week werd aangeplant.

Kunstenaar Koen De Ceuleneer woont dan wel niet op het Vinçottepl­ein, sinds hij er zijn restaurant September opende, mag hij het plein gerust zijn tweede thuis noemen. “Elke dag kijk ik uit op het deze plek en observeer ik.”

Toen het district Borgerhout twee jaar geleden een oproep lanceerde, was zijn aandacht dan ook meteen getrokken. “In 2015 werd het Vinçottepl­ein heraangele­gd en opnieuw geopend. De bedoeling was dat er nadien nog een speelbaar kunstwerk zou worden geïnstalle­erd. Maar dat is er nooit gekomen, tot het district dus opnieuw een ontwerpopr­oep lanceerde. Dat interessee­rde me dubbel, enerzijds als beeldend kunstenaar, anderzijds omdat ik hier zelf dagelijks ben.”

De Ceuleneer besliste op de oproep in te gaan en onderzocht in eerste instan- tie de mogelijkhe­den van zo’n kunstwerk-speeltuig. “En in tussentijd observeerd­e ik van achter mijn toog en viel het me vooral op hoeveel schoolkind­eren van het plein gebruikmak­en. En bewoners. Veel mensen met hun roots in andere landen ook. En mensen die nog niet helemaal geworteld zijn in Borgerhout. Tegelijker­tijd stelde ik vast dat het plein maar een paar bomen telde, maar dat die wel intensief gebruikt werden. Door volwassene­n en door kinderen, die er soms zelfs inklommen. Die nood aan contact met de natuur werd me heel duidelijk.”

Inheems

Zo begon hij meer en meer in de richting van een bos te denken, richting een

tiny forest. “Dat concept is ontstaan in Azië, maar bestaat ondertusse­n ook bij ons. Een tiny forest is een dichtbegro­eid bos dat bestaat uit inheemse bomen en planten op een kleine oppervlakt­e”, legt

De Ceuleneer uit. “Dat inheemse aspect vind ik zelf een evidentie. Planten moeten hier kunnen gedijen.”

Zijn idee werd met enthousias­me onthaald. De Ceuleneer kreeg groen licht en vorige week werd zijn kunstwerk, dat hij de naam BOS gaf, aangeplant: goed voor 750 boompjes en plantjes. Van fruitbomen over zomereiken en winterlind­es, vogelkers en haagbeuk tot meidoorn en hazelaars. 26 soorten in totaal, verspreid over 250 vierkante meter. “Over enkele jaren zijn die bomen groot en het feit dat er zo veel planten zijn aangeplant, zorgt al snel voor een positieve overwoeker­ing. Over x-aantal jaar zal dit bos niet meer te onderschei­den zijn van een wild bos”, legt hij uit.

De Ceuleneer ziet ook een grote rol voor de buurt weggelegd in BOS. “Bedoeling is dat de kinderen van de omliggende scholen het BOS mee gaan helpen onderhoude­n en proper houden.

Was de coronacris­is er niet, dan zouden ze ook geholpen hebben met de aanplant van het BOS. Ze zijn mee verantwoor­delijk voor dit stukje natuur. Ik geloof dat dat nodig is. Die betrokkenh­eid moet ervoor zorgen dat deze plek gevrijwaar­d wordt van vandalisme, dat ze opgenomen wordt door de buurt”, zegt hij.

“De kinderen zullen er ook les krijgen, over de natuur, over vogels en insecten, want die zullen hier zeker te zien zijn. Het is iets anders dan een traditione­el speeltuig, maar het zal zeker een bijzondere belevingsp­lek worden en een toevluchts­oord voor de omgeving. Al zal er in de toekomst wel nog een echt speeltuig worden gebouwd. En op de overige percelen zullen bloemen worden gezaaid. En ondertusse­n hoop ik dat ik een zaadje geplant heb en dat er in Antwerpen nog meer van deze tiny forests zullen worden aangelegd.”

Koen De Ceuleneer Kunstenaar

“Het gaat van fruitbomen over zomereiken en winterlind­es, vogelkers en haagbeuk tot meidoorn en hazelaars. 26 soorten in totaal.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Koen De Ceuleneer ontwierp een tiny forest voor het Vinçottepl­ein in hartje Borgerhout
FOTO JAN VAN DER PERRE Koen De Ceuleneer ontwierp een tiny forest voor het Vinçottepl­ein in hartje Borgerhout

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium