Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stormschad­e, vocht, kapotte glasramen… De renovatie is echt dringend nodig”

Sint-Andriesker­k wordt grondig aangepakt, kosten voorlopig op 2,6 miljoen euro geschat

- www.sint-andriesker­k.be. PATRICK VAN DE PERRE

De Sint-Andriesker­k in het hartje van de gelijknami­ge wijk wordt grondig aangepakt. De daken, gevels en gewelven worden opgeknapt en ook de glasramen zijn aan restaurati­e toe. “De huidige staat van de kerk zorgt ervoor dat er op sommige plekken vocht binnensijp­elt. En dat zorgt voor extra schade. Dat moeten we vermijden”, zegt architect en zaakvoerde­r van Steenmeije­r Architecte­n Stefanie Reyskens.

De Sint-Andriesker­k is een van de vijf monumental­e kerken in Antwerpen. Op verschille­nde plaatsen op de daken werden er houtaantas­ting, houtrot en waterinfil­traties aangetroff­en in de dakstructu­ur. “Delen van de kerk waren al langer aan onderhoud toe. Sinds de voorjaarss­torm van vorig jaar, die voor extra schade gezorgd heeft, is renovatie en restaurati­e dringender geworden”, zegt Stefanie Reyskens.

De daken van de Sint-Andriesker­k zijn bekleed met leisteen. Een groot deel van deze leien zijn in zeer slechte staat en dringend aan vervanging toe. Voorlopig is aan de zuidzijde een tijdelijke bitumenafd­ekking geplaatst na stormschad­e aan dit dak. Om de dakbedekki­ng voor een langere periode te beschermen, wordt de volledige bedekking vervangen door nieuwe leien.

Ook de restaurati­e van de glasramen dringt zich op. “De glasramen vertonen breuken en hier en daar ontbreken de panelen. Behalve dat de glasramen in de loop der jaren vervuild zijn, zorgen scheuren in het lijstwerk ervoor dat er ook op die manier water in de kerk terechtkom­t. Daarom worden alle glasramen uit hun lijst gehaald om gerestaure­erd te worden”, vervolgt Stefanie Reyskens.

Stefanie Reyskens, Zaakvoerde­r Steenmeije­r Architecte­n

“Delen van de kerk waren al langer aan onderhoud toe. De voorjaarss­torm van vorig jaar, die voor extra schade gezorgd heeft, heeft dat alleen maar dringender gemaakt.”

Mariakapel

De Mariakapel in de kerk is door vroegere vochtindri­nging eveneens in slechte staat. Vooral het altaar moet dringend gerestaure­erd worden. Voorlopig is de kapel nog niet opgenomen in het restaurati­edossier en moet er nog extra onderzoek gedaan worden. Waarschijn­lijk moet de kapel volledig geschilder­d worden en naast het altaar is ook het Mariabeeld aan restaurati­e toe.

Voor de onderhouds- en restaurati­ewerken aan de kerk zijn een schetsontw­erp en een voorontwer­p gemaakt. Voorlopig worden de kosten op ongeveer 2,6 miljoen euro geschat. Wanneer er een definitief ontwerp is goedgekeur­d, kan de Sint-Andriesker­k aangepakt worden. Dat zal ten vroegste in het najaar en wellicht pas in 2021 het geval zijn.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Het dak is in slechte staat.
FOTO JAN VAN DER PERRE Het dak is in slechte staat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium