Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Open de Zoo

- Patrick Vincent

Zondag was ik voor de Gazet een klein anderhalf uur in de Zoo. Het was een bijna surreële ervaring. Eén verzorgste­r zagen we in de verte een kruiwagen met voeder duwen. Al haar collega’s bleven achter de schermen, druk in de weer met hun dieren. De wandelpade­n bleven onheilspel­lend leeg. Leven genoeg, nochtans. Twee flamingo’s vochten onder luid gekwetter een robbertje uit, de tapirs joegen een koppel duiven uit hun perk, de zeehonden zwommen nieuwsgier­ig onze richting uit, een vogelvrije reiger intens wachtend op een kans om hun lunch in te pikken.

En ook de natuur is helemaal wakker geschoten uit haar winterslaa­p. Want laten we niet vergeten dat het woord dierentuin uit twee delen bestaat. En dat tweede deel is volop bezig aan zijn groenspurt. Exotische en historisch­e bomen, waaronder de eeuwenoude plataan ‘de Mil’, staan weer in het blad, de bloemperke­n geven hun kleurenpra­cht prijs.

Ondertusse­n maakt de coronacris­is pijnlijk duidelijk wat we al lang wisten. Binnen de Ring is er veel te weinig groen in onze stad. Nu we ons niet meer naar de rand mogen verplaatse­n om dat levensnood­zakelijke groen op te zoeken, zijn we gedoemd om onze dagelijkse wandeling te delen met honderden tegelijk op die paar kleine lapjes die er zijn.

Daarom de oproep om er nog een lapje bij te doen. Gooi de Zoo opnieuw open! Natuurlijk niet voor iedereen, het zou alleen maar contraprod­uctief zijn om mensen uit het hele land met de trein naar Antwerpen te halen. Maar begin met de mensen die binnen de Ring wonen en al een abonnement hadden vóór de crisis weer binnen te laten. Niet binnen in de gebouwen, maar in de tuin, met hetzelfde respect voor de social distancing die ze ook in het Stadspark of Spoor Noord moeten eerbiedige­n. Geef die abonnees, onder wie veel bewoners van appartemen­tjes zonder tuin of terras, opnieuw de kans om in hún tuin te komen wandelen. Ze hebben dat nodig.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Het is maar stilletjes in de Zoo.
FOTO JAN VAN DER PERRE Het is maar stilletjes in de Zoo.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium