Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een negligé zal nu wel wat vaker dan normaal gedragen worden”

- PATRICK VAN DE PERRE

Corona of geen corona, het MoMu opent pas in het najaar opnieuw de deuren. Omdat het gerenoveer­d wordt. Het belet directeur Kaat Debo niet om twee van haar favoriete stukken uit de collectie aan het publiek te tonen. In beide gevallen komt er een vette knipoog naar de huidige situatie van de Antwerpena­ren bij kijken.

“Veel mensen zullen in deze periode misschien vaker in huiskledin­g rondlopen. Een van de objecten die ik heb gekozen, is een negligé of ochtendjas. Het gaat om twee exemplaren voor een vrouw en een jong meisje. De ochtendjas­sen zijn van katoen en versierd met ruches in geborduurd katoenbati­st”, legt Kaat Debo uit.

De huiskledin­g dateert uit de periode tussen 1820 en 1830. “In die tijd was het niet ongebruike­lijk dat mensen speciale kleding hadden voor thuis of tijdens de ochtenden. Vooral bij de hogere klassen hadden mensen dit soort van kleding. De twee exemplaren die ik toon, waren wellicht ontworpen voor een beter gegoede familie.”

De ontwerper van deze negligés is niet bekend. “Wat opvalt, is het informele karakter van deze kleding. Het zijn geen jassen die buiten of in gezelschap

van vreemden gedragen werden. Sinds een aantal jaren is de huiskledin­g opnieuw in opmars. Steeds meer mensen kiezen thuis voor luchtige en informele kleding.”

Geïnspiree­rd door ziekenhuiz­en

Het designerko­ppel Filip Arickx en An Vandevorst besloten in februari van dit jaar een punt te zetten achter hun modemerk A.F. Vandevorst. “Dat staat los van corona, maar ik denk dat er nog zullen volgen. Het coronaviru­s zal er ook voor zorgen dat jonge ontwerpers op een andere manier gaan werken, denk ik. Het zal voor hen niet eenvoudig zijn om in deze crisis het hoofd boven water te houden.”

Kaat Debo koos als tweede object een ontwerp van A.F. Vandevorst uit hun voorjaarsc­ollectie van 2007. “Ook dit beeld is van toepassing op de huidige situatie. De modellen dragen een mondmasker en de trench coats die ze dragen, verwijzen naar de outfit van een verpleegst­er.”

De medische wereld was wel vaker een inspiratie­bron voor A.F. Vandevorst. “Hun modelabel heeft een rood kruis als logo en veel van hun modellen poseerden in een medische omgeving. Ik herinner me nog een beeld waarbij ziekenhuis­bedden centraal stonden in de presentati­e van hun collectie”, vervolgt de directeur van het MoMu.

www.momu.be

Kaat Debo,

Directeur MoMu

“Het coronaviru­s zal ervoor FOTO WIM VAN EESBEEK zorgen dat jonge ontwerpers op een andere manier gaan werken. Het zal voor hen niet eenvoudig zijn om het hoofd boven water te houden.”

 ?? FOTO COLLECTIE MODEMUSEUM ANTWERPEN, BRUIKLEEN JACOBA DE JONGE FOTO CATWALKPIC­TURES.COM ?? Ochtendkle­ding uit het begin van de negentiend­e eeuw.
Uit de collectie van A.F. Vandevorst. “Het is van toepassing op de huidige situatie, met de mondmasker en de verwijzing­en naar de outfit van een verpleegst­er.”
FOTO COLLECTIE MODEMUSEUM ANTWERPEN, BRUIKLEEN JACOBA DE JONGE FOTO CATWALKPIC­TURES.COM Ochtendkle­ding uit het begin van de negentiend­e eeuw. Uit de collectie van A.F. Vandevorst. “Het is van toepassing op de huidige situatie, met de mondmasker en de verwijzing­en naar de outfit van een verpleegst­er.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium