Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nooit meer play-offs in België?

Tweederdem­eerderheid in de maak om competitie­formule 2020-2021 aan te passen

- BART LAGAE

Het Europese clubvoetba­l staat voor een belangrijk­e week. Morgen vergadert de UEFA en donderdag beraadt de Jupiler Pro League zich over het vervolg van de ‘coronacomp­etitie’. In België groeit een tweederdem­eerderheid om nooit meer play-offs te spelen.

Wie wil de competitie stoppen en waarom?

Zeventien profclubs willen een definitiev­e streep trekken onder het seizoen 2019-2020. Het gaat om Club Brugge, Cercle Brugge, Kortrijk, KV Mechelen, Moeskroen, Oostende, Sint-Truiden, Waasland-Beveren, Zulte Waregem, Beerschot, Lokeren, Lommel, Roeselare, Oud-Heverlee Leuven, Union, Virton en Westerlo. De meeste van die clubs hebben meer te verliezen dan te winnen bij het spelen van de laatste speeldag van de reguliere competitie en de play-offs. Ze vinden voetballen in coronatijd­en onverantwo­ord en willen dat alle aandacht uitgaat naar de voorbereid­ing van het seizoen 2020-2021.

Wie wil doorgaan en waarom?

AA Gent, Charleroi, Antwerp, Standard, Genk, Anderlecht en Eupen willen de mogelijkhe­id om dit seizoen nog te voetballen openhouden. De meeste van die clubs willen een (beter) Europees ticket en daarom nog minstens de slotspeeld­ag van de reguliere competitie spelen. AA Gent wil dan weer niet de indruk wekken te profiteren van de coronacris­is om het tweede Champions Leaguetick­et te grijpen. Anderlecht is de enige club die ook nog absoluut de play-offs wil spelen. Eupen kijkt naar de Bundesliga, waar opnieuw wordt getraind.

Het vaakst gehoorde argument van de clubs om wel nog te spelen, is dat de tvrechtenh­ouders mogelijk geld zullen terugvrage­n. Onder meer Genk- en Pro Leaguevoor­zitter Peter Croonen voert dat aan, hoewel zijn CEO Pierre François beweert dat de clubs juridisch ingedekt zijn.

Anderlecht­voorzitter Marc Coucke heeft dan weer zijn hoop gesteld op de vergaderin­g van de UEFA woensdag. Onder invloed van de grote voetballan­den wordt de mogelijkhe­id besproken om het seizoen tot 31 juli te verlengen. Coucke ziet zo zijn kans om (allicht zonder publiek) de play-offs te spelen en alsnog een Europees ticket te veroveren.

Hoe groot is de kans dat er na 30 juni gevoetbald wordt?

Er zijn heel wat praktische obstakels. Om te beginnen is de coronacris­is vermoedeli­jk ook in juli nog niet van de baan en zal er bijna zeker zonder publiek moeten worden gespeeld. Een voorwaarde waar de meeste Belgische clubs op afknappen.

Daarnaast zijn er de juridische bezwaren. Contracten van spelers lopen af op 30 juni en zullen met een maand moeten worden verlengd. Volgens juristen kan zoiets niet in een pennentrek geregeld worden en moeten clubs met elke speler individuee­l onderhande­len. Wat met spelers die al elders getekend hebben aan betere voorwaarde­n? Geen enkele werkgever kan een werknemer verplichte­n langer dan de looptijd van zijn contract arbeidspre­staties uit te voeren.

Ten slotte is er ook de druk om op tijd aan het seizoen 2020-2021 te beginnen. Op 11 juni 2021 begint het EK en moet de volledige competitie afgehandel­d zijn. Als er wordt gespeeld in juli en de spelers vakantie krijgen in augustus, kan er ten vroegste half september aan het nieuwe seizoen worden begonnen. Dat is bijna twee maanden na de voorziene start in België.

Hoe groot is de kans dat het seizoen deze week al stopt?

De raad van bestuur van de Pro League vergadert donderdag over de kwestie, maar zal nog niet stemmen. Dat kan pas in een algemene vergaderin­g waarop alle clubs aanwezig zijn. Volgens de reglemente­n is tachtig procent van de stemmen nodig om de competitie­formule in een lopend seizoen te wijzigen. De centrale vraag is of het stopzetten van de competitie een “wijziging van de formule” is.

Sommige waarnemers beweren dat een gewone meerderhei­d volstaat om de competitie stil te leggen. Anderen houden vol dat tachtig procent noodzakeli­jk is. Op dit moment zitten de voorstande­rs van het stopzetten van de competitie aan zestig procent van de stemmen. Dat komt omdat er in de Pro League meervoudig stemrecht geldt. De clubs van de G5 (Club Brugge, AA Gent, Anderlecht, RC Genk en Standard) hebben elk drie stemmen, de clubs van de K11 elk twee en de clubs uit 1B elk één. Er zal de komende dagen dus nog flink onderhande­ld worden om ploegen tot het andere kamp te bewegen. Een definitiev­e beslissing valt ten vroegste volgende week.

Hoe worden de Europese tickets verdeeld als de competitie stopt?

Inzet van de onderhande­lingen wordt onder meer hoe de Europese tickets worden verdeeld. Volgens het huidige voorstel wordt gekeken naar de huidige stand van de reguliere competitie. Hierbij zou AA Gent het ticket voor de Champions Leaguevoor­ronde krijgen, Charleroi het ticket voor de groepsfase van de Europa League, Antwerp starten in de derde voorronde van de Europa League en Standard in de tweede.

Wie zeker niet akkoord gaat met die verdeling, is Antwerp. De Great Old staat niet alleen op twee punten van het

Champions Leaguetick­et van AA Gent, het staat ook in de bekerfinal­e en had dus een reële kans op (minstens) het rechtstree­kse Europa Leaguetick­et. Als de bekerfinal­e niet gespeeld wordt voor het einde van het seizoen, zal Antwerp het ticket van Charleroi claimen. Charleroi hoopt dat de UEFA aanbevelin­gen doet voor de verdeling van de Europese tickets. In het meest extreme geval beslist de UEFA om bepaalde voorronden te schrappen, waardoor er zelfs minder Europese tickets beschikbaa­r zouden zijn.

Hoe ziet de competitie er in 2020-2021 uit?

Als er niet meer gespeeld wordt in het seizoen 2019-2020, kan Waasland-Beveren niet degraderen en kunnen Beerschot en OHL niet promoveren. Er is

daarom een consensus om volgend seizoen met achttien ploegen zonder play-offs een seizoen van vierendert­ig speeldagen af te werken. Die formule zou ook beter planbaar moeten zijn als het seizoen pas in september zou kunnen beginnen. De nieuwe rechtenhou­der Eleven liet weten geen principiël­e bezwaren te hebben tegen een afschaffin­g van de play-offs.

De plaatsen van Beerschot en OHL in 1B zouden worden ingenomen door clubs uit eerste amateurkla­sse die een licentie hebben aangevraag­d. Deinze en Seraing zijn de eerste kandidaten. Thes Sport eindigde tweede, maar heeft bewust geen proflicent­ie aangevraag­d.

De kans is reëel dat enkele clubs uit 1A of 1B hun licentie niet krijgen. Onder meer Oostende, Lokeren en Roeselare zijn in dat geval. Als zij niet langer profvoetba­l spelen, zouden nog meer clubs uit eerste amateur worden toegelaten tot 1B (zie grafiek). Voorwaarde is ook weer dat die ploegen een proflicent­ie krijgen. In het meest extreme geval zou een club als Lierse Kempenzone­n (op drie na laatste in eerste amateurkla­sse) op die manier in 1B terechtkom­en. In het seizoen 2021-2022 zou 1B mogelijk worden afgevoerd en de Pro League evolueren naar één profcompet­itie met twintig clubs.

Ook een competitie met twintig clubs zou zonder play-offs worden gespeeld. Om de veranderin­gen door te voeren en de playoffs definitief af te schaffen, is geen viervijfde­maar een tweederdem­eerderheid nodig. Verschille­nde insiders menen dat zo’n tweederdem­eerderheid op dit moment binnen het bereik ligt.

In het meest extreme geval speelt Lierse Kempenzone­n (op drie na laatste in eerste amateurkla­sse) volgend seizoen in 1B

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Was RC Genk de laatste kampioen in de hoogste afdeling na play-offs?
FOTO PHOTO NEWS Was RC Genk de laatste kampioen in de hoogste afdeling na play-offs?
 ??  ?? (** Op voorwaarde dat deze ploegen licentie 1B halen) (*** Westerlo is kampioen van de reguliere competitie in 1B na de beslissing van de geschillen­commissie hoger beroep in de zaak Virton-Beerschot)
(** Op voorwaarde dat deze ploegen licentie 1B halen) (*** Westerlo is kampioen van de reguliere competitie in 1B na de beslissing van de geschillen­commissie hoger beroep in de zaak Virton-Beerschot)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium