Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Achterklap en chaos

- LUDO VANDEWALLE

Hoort het dan echt in een competitie­ve omgeving als de sport? Opvallend dat het vooral het voetbal is waar ze vechtend over de grond rollen. De volleybalc­ompetitie is geannuleer­d en dat was het. Er was in het basket wat gemor dat Oostende tot kampioen werd uitgeroepe­n, maar over het stopzetten van het kampioensc­hap waren ze het in één vergaderin­g eens.

Zelfs in coronatijd­en doen voetbalclu­bs elkaar de duvel aan. Licenties worden in vraag gesteld, clubs ruziën openlijk over hoe het nu verder moet met de competitie en ondertusse­n hangt hen een schadeclai­m van Telenet boven het hoofd. “Kansloos”, zeggen juristen, maar ze hangt er toch maar en hypothekee­rt hoe dan ook de toekomst.

We lanceerden al eerder een oproep om de ruzie achterwege te laten. Dat is hetzelfde als tegen een pyromaan zeggen dat vuur gevaarlijk is. Hij zal wel knikken, maar sticht intussen toch weer een brandje. Zoals voor de clubs het eigenbelan­g belangrijk­er is dan het algemene belang. Een harde vaststelli­ng in deze tijd waarin iedereen mekaar figuurlijk de hand reikt. Als dan zowel in de top van de voetbalbon­d als bij de Pro League belangrijk­e figuren als Mehdi Bayat en Peter Croonen twee petjes dragen, is achterklap een logisch gevolg.

Woensdag houdt de UEFA een videoconfe­rentie met de 55 nationale bonden om een update te geven van hoe het verder moet. Wij weten al wat onze voetbalbon­d zal suggereren: Nog niet stopzetten! Achter het computersc­herm zit immers Mehdi Bayat. Bondsvoorz­itter, maar ook algemeen directeur van Charleroi. En die wil de competitie niet stopzetten. Ondanks het feit dat 19 op 24 clubs dat wel willen.

Dan zijn er de licenties. Ze zijn nu al met drie, zij die de licentie van Anderlecht aanvallen: WaaslandBe­veren, Oostende en Virton. De verstrenge­ling van Marc Coucke met zijn exclub Oostende en de rol van Wouter Vandenhaut­e als adviseur zijn de hete hangijzers. De Licentieco­mmissie is niet van plan daarop in te gaan en zal Anderlecht zijn licentie toekennen. Net zoals KV Mechelen zijn licentie zal krijgen, een jaar na de veroordeli­ng voor omkoping.

De bekwaamhei­d van de Licentieco­mmissie in vraag stellen, hoeft niet. Het zou echter nog meer achterklap vermijden indien er een duidelijke uitleg kwam. Waarom de argumenten van de drie klagende clubs – die dit ook alleen maar doen om het eigen hachje te redden – niet worden weerhouden. Kan er wat transparan­tie in deze chaotische tijden? Hoe duidelijke communicat­ie veel onbegrip kan wegwerken, hebben we de jongste weken geleerd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium